FASHION TIPS

3 τρόποι να κάνεις την γκαρνταρόμπα σου πιο βιώσιμη

[email protected] Imax Tree

Ξεχνάμε, καμιά φορά την επιρροή που ασκούμε εμείς οι ίδιοι στην «υγεία» του περιβάλλοντος. Όσον αφορά τη μόδα, ο τρόπος που έχουμε μάθει ν’ αντιμετωπίζουμε τα ρούχα που φοράμε και τις αγοραστικές μας συνήθειες, αποτελεί μεγάλο μέρος της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό και να το αποκτήσουμε μια πιο βιώσιμη γκαρνταρόμπα είναι σημαντικό.

Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι γι’ αυτό φταίμε αποκλειστικά εμείς σαν καταναλωτές. Όλα υπάγονται στις συνέπειες που φέρνει ο καπιταλισμός, κάτι που έχει αντίκτυπο σε όλων των ειδών τις αγορές. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη μόδα, λοιπόν. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί ν’ αλλάξει αυτό. Μπορούμε να συμβάλλουμε στο να αποκτήσουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης, όσον αφορά την γκαρνταρόμπα μας. Μπορούμε να εκπαιδευτούμε στο να την κάνουμε πιο βιώσιμη. Στο να είναι πιο ηθικά «στημένη», πράγμα που μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο τον πλανήτη, αλλά και στο να αποκτήσουν «δύναμη» μικρότερες επιχειρήσεις.

Με το ξέσπασμα του Covid-19, ξεκίνησε αρκετά η φιλοσοφία του “less is more”. Η πανδημία όπως σε όλα, είχε μεγάλο αντίκτυπο στη μόδα. Από τις απώλειες στα έσοδα που είχαν ακόμα και τα μεγαλύτερα fashion brands παγκοσμίως (πράγμα που είχε ως συνέπεια και απολύσεις χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο), μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τη μόδα διαφορετικά. Πιο στρατηγικά. Ακόμα και από τους μεγάλους οίκους μόδας υπάρχει η γενικότερη ανάγκη του να κάνουμε ένα “reset”. Να ξεκινήσουμε από την αρχή και να αποκτήσουμε νέες συνήθειες όσον αφορά τον τρόπο που ψωνίζουμε. Αυτό μας οδηγεί στο να δημιουργήσουμε συνθήκες πιο βιώσιμες για την γκαρνταρόμπα μας.

Είναι εφικτό να κάνω την γκαρνταρόμπα μου πιο βιώσιμη;

Ίσως η ιδέα του να δημιουργήσεις μια πιο βιώσιμη γκαρνταρόμπα να ακούγεται τρομακτική. Η σκέψη του να μην αγοράζεις ρούχα από τα brands που έχεις συνηθίσει να ψωνίζεις, μοιάζει να βάζει περιορισμούς στις αγοραστικές μας συνήθειες. Παρ’ όλα αυτά, αν το να αγοράζεις ρούχα και αξεσουάρ από πιο ηθικά ή sustainable brands ή έστω και από αειφόρες συλλογές σου ακούγεται «βουνό», μπορείς να αρχικά να ξεκινήσεις με πιο απλά βήματα. Μπορείς, να ξεκινήσεις με τις συνήθειες που έχεις σαν καταναλώτρια κάτι που από μόνο του είναι μεγάλη αλλαγή.

Άλλαξε τις αγοραστικές σου συνήθειες

Με την παραγωγή ενός ρούχου απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες ανθρακικού αποτυπώματος στην ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να το έχουμε αυτό στον νου μας κάθε φορά, πριν από μια αγορά. Μια νέα συνήθεια που μπορούμε να αποκτήσουμε είναι το vintage shopping. Η λογική της κυκλικής/ανακυκλώσιμης οικονομίας είναι μία στην οποία στοχεύουν κάποια brands με σκοπό την μείωση περιττών απορριμμάτων που προκύπτει στην παραγωγή ρούχων.

Σ’ αυτή τη φιλοσοφία έρχεται να «κουμπώσει» και αυτή του “less is more”. Που μας υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεται να αγοράζουμε πολλά ρούχα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη γκαρνταρόμπα. Κάνοντας πιο στοχευμένες αγορές που υπακούν στις ανάγκες της γκαρνταρόμπας μας είναι ένας καλός τρόπος να περιορίσουμε τις ανούσιες αγορές (και τα περιττά έξοδα).

ΙmaxTree

Επένδυσε σε μη εποχιακά ρούχα

Ένας καλός τρόπος να κάνεις την γκαρνταρόμπα σου πιο βιώσιμη είναι αγοράζοντας ρούχα που φοριούνται όλο τον χρόνο και όλες τις σεζόν. Ρούχα που δεν είναι αμιγώς καλοκαιρινά, χειμερινά κ.ο.κ. ή που είναι διαχρονικά. Στόχευσε, λοιπόν, σε διαχρονικά σχέδια και ρούχα όπως τζιν παντελόνια , t-shirts, φορέματα και πανωφόρια σε κλασικές γραμμές. Τα ρούχα αυτά με το κατάλληλο styling μπορείς να φέρεις στα μέτρα κάθε εποχής.

ΙmaxTree

Φρόντισε τα ρούχα σου

Αν και είναι αυτονόητο για πολλούς, για κάποιους άλλους δεν είναι. Και είναι τόσο σημαντικό αυτό. Η φροντίδα των ρούχων σου, από τη συχνότητα που τα πλένεις, μέχρι και το πώς τα αποθηκεύεις στην ντουλάπα σου, παίζει μεγάλο ρόλο στη διάρκεια ζωής τους. Αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής των ρούχων σου, λοιπόν, ειδικά σε κλασικά κομμάτια σαν τα παραπάνω, θα σε αποδεσμεύσει από νέες αγορές. Φροντίζοντας τα ρούχα που φοράς σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να τα αντικαταστήσεις και τόσο συχνά. Σε αυτό, θα σε βοηθήσει και το να έχεις μια καλή μοδίστρα για μεταποιήσεις. Όταν αλλάζει το σώμα μας (τα κιλά μας για παράδειγμα) ή για τυχόν «ατυχήματα» που μπορεί να συμβαίνουν τα ρούχα μας, καλό είναι να έχουμε έναν ειδικό που μπορεί να τα μεταποιήσει, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους.