SUSTAINABILITY

5 sustainable brands μόδας που στοχεύουν σε ένα πιο «πράσινο» αύριο

ImaxTree

Είναι μεγάλη κουβέντα η βιωσιμότητα στη μόδα. Θεωρώ ότι είναι λίγο ανέντιμο να αυτοαποκαλείται ένα fashion brand, αμιγώς sustainable. Είναι δύσκολη υπόθεση να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο. Γιατί το sustainability δεν σταματάει στα υλικά που διαθέτεις για να φτιάξεις ένα ρούχο. Είναι οι συσκευασίες που χρησιμοποιήσεις, ο τρόπος που λειτουργεί ένα ατελιέ ή εργοστάσιο μόδας και κατά πόσο είναι ηθική η διαδικασία παραγωγής. Όλα παίζουν ρόλο και όλα συμβάλλουν στο να θεωρηθεί τελικά ένα brand, ως 100% sustainable.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι σχεδιαστές και brands που έχουν φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικά και που δεσμεύονται για έναν πιο βιώσιμο τρόπο λειτουργίας, που τελικά δεν θα επιβαρύνει τόσο το περιβάλλον. Αυτά τα sustainable brands μόδας, είναι διεθνή -στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη κρατικών πόρων ώστε να το καταφέρουν αυτό-, και εκτός από ένα πιο «πράσινο» μέλλον, προσφέρουν και εκπληκτικά ρούχα. Αυτά, κατά τη γνώμη μου, είναι τα sustainable brands μόδας του μέλλοντος.

Τα sustainable brands μόδας που στοχεύουν πιο ουσιαστικά σε μια βιώσιμη βιομηχανία

Αυτό που ξεχωρίζει τα παρακάτω sustainable brands μόδας, είναι η προσπάθειά τους να μειώσουν, να επαναχρησιμοποιήσουν και να διαθέσουν ανακυκλωμένα υλικά και stock για να φτιάξουν τα ρούχα τους. Βασικός τους στόχος δε, είναι να κάνουν το shopping πιο «πράσινο», ειδικά όσον αφορά το online shopping, το οποίο λόγω των συχνών επιστροφών στα ρούχα που σημειώνονται, αυξάνουν το αποτύπωμα άνθρακα.

Ο στόχος αυτών των sustainable brands μόδας, λοιπόν, δεν είναι μόνο η χρήση βιώσιμων υλικών, αλλά και το να αποκτήσει το καταναλωτικό κοινό μια πιο υγιή εικόνα στο shopping. Με απλά λόγια, να περάσουν το μήνυμα του “buy less”, χρησιμοποιώντας πάντα τα κατάλληλα υλικά και ηθικούς τρόπους παραγωγής που επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τον πλανήτη.

Μερικά απ’ αυτά τα sustainable brands μόδας είναι τα παρακάτω και αξίζουν την προσοχή σου.

Sézane

Το γαλλικό brand, Sézane επικεντρώνεται σε μια πιο βιώσιμη παραγωγή ρούχων. Αυτή που θα ωφελήσει και τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Φροντίζει να μην υπάρχουν υπολείμματα στην παραγωγή των ρούχων του, ένα μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Το 2017, δε, ξεκίνησε μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία, το Demain, το οποίο βοηθάει τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε ίσες ευκαιρίες.

Veja

Το Veja είναι από τα πιο παλιά sustainable brands μόδας, το οποίο σχεδιάζει παπούτσια και αξεσουάρ. Στοχεύει στην ηθική παραγωγή των παπουτσιών και των υλικών του. Χρησιμοποιεί οργανικά και καινοτόμα υλικά για τον σχεδιασμό των προϊόντων του ανακυκλώνοντας τα πάντα. Ακόμα και το διάτρητο ύφασμα που έχουν τα παπούτσια του.

Re/Done

Το Re/Done είναι από αυτά τα hip sustainable brands μόδας, που εκτός από μόδα «πουλάνε» και μια ολόκληρη κουλτούρα που ακολουθεί την φιλοσοφία του brand. Ποια είναι αυτή; Η ανάκτηση της ατομικότητας μέσα στον κόσμο των πολυτελών brands, διατηρώντας την κληρονομιά των iconic brands «ζωντανή». Αυτό το επιτυγχάνουν σχεδιάζοντας, ως επί το πλείστον, denim ρούχα τα οποία φτιάχνουν από επαναχρησιμοποιούμενα vintage Levi’s κομμάτια. Στοχεύουν και σε έναν ηθικό τρόπο παραγωγής, ταυτόχρονα, εξοικονομώντας νερό με ειδικές μεθόδους και χωρίς να χρησιμοποιούν χημικά που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Faithfull The Brand

Με βάση το Μπαλί, το Faithfull The Brand, χρησιμοποιεί χειροποίητες δημιουργίες, τοπικών βιοτεχνιών για την δημιουργία των προϊόντων τους. Αυτό ενισχύει την κυκλική οικονομία. «Είναι σημαντικό για εμάς να ξέρουμε πώς φτιάχνονται τα προϊόντα μας και ποιος τα φτιάχνει», αναφέρει το brand. Αυτό αφορά και τον ηθικό τρόπο λειτουργίας του brand, φροντίζοντας στη μη-εκμετάλλευση των υπαλλήλων τους.

Stine Goya

Το Stine Goya, ιδρύθηκε το 2006, στην Κοπεγχάγη. Επικεντρώνεται στην χρήση βιώσιμων υλικών, αλλά και στη μείωση πλαστικού, στηρίζοντας τον ηθικό τρόπο παραγωγής. Μέσα σε όλα, το brand στοχεύει στο inclusivity και το diversity σε κάθε βήμα της παραγωγής. Ακόμη, πέρσι λάνσαρε το πρώτο “archive store” του, ένα κατάστημα όπου οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν ρούχα από τις παλαιότερες σεζόν του αλλά και ειδικά ανακυκλωμένα προϊόντα, μέχρι και τα sample ρούχα που ράβουν για την πασαρέλα και τις φωτογραφήσεις.