SUSTAINABILITY

Veganuary: 10 ρούχα και αξεσουάρ που θα σε κάνουν να πεις «ναι» στη vegan μόδα

Launchmetrics Spotlight

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις κανείς ότι η κλιματική κρίση, βρίσκεται στο peak της, αυτή τη στιγμή. Τα 17αρια του Ιανουαρίου, είναι μια ένδειξη του πόσο έχει αλλάξει το κλίμα μας, λόγω των τρέχοντων, περιβαλλοντικών συνθηκών που επηρεάζουν τον πλανήτη. Το Veganuary όμως, είναι ένα κίνημα το οποίο μας υπενθυμίζει τη σημαντικότητα του να επιλέγουμε πιο ηθικά το φαγητό που τρώμε, ακόμη και τα ρούχα που φοράμε. Αν και το Veganuary επικεντρώνεται αρκετά στο φαγητό, είναι και η μόδα που παίρνει μέρος σε αυτή την ενέργεια.

Αν και η vegan μόδα είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο κίνημα, οι επιλογές στα ρούχα δεν είναι ούτε λίγες, ούτε όμως, ιδιαίτερα πολλές. Τα καλά νέα είναι ότι όσο το κοινό ευαισθητοποιείται στο κομμάτι της vegan μόδας, είτε είναι μέσω του Veganuary κινήματος, είτε μέσω της βιωσιμότητας, τόσο τα fashion brands θα επενδύουν σε ηθικές μεθόδους παραγωγής ρούχων που περιλαμβάνουν vegan και βιώσιμα υλικά, που δεν βλάπτουν ούτε τα ζώα, ούτε το περιβάλλον.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να υπάρχουν ενέργειες όπως το Veganuary, το οποίο ενημερώνει τον κόσμο και τον «προκαλεί» να προτιμήσει vegan προϊόντα. Αν και αυτό συνηθίζεται να γίνεται στην κατανάλωση φαγητού ή ακόμα και στον τομέα της ομορφιάς, μέσω του clean beauty (γι’ αυτά σε ενημερώνει πλήρως η beauty editor Βιβή Αγγελάκη), πρέπει να μπει και η vegan μόδα στο παιχνίδι. Ένα κομμάτι της μόδας που δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, αλλά που προσφέρει επιλογές. Και stylish επιλογές, για την ακρίβεια.

Το κίνημα του Veganuary είναι μια καλή αφορμή να πεις «ναι» στη vegan μόδα

Σύμφωνα με έρευνα του Lyst, τον περσινό Απρίλιο, οι αναζητήσεις της “vegan fashion”, αυξήθηκαν κατά 69%, ενώ σύμφωνα με την πλατφόρμα του Edited, το καταναλωτικό κοινό, από την πανδημία κι έπειτα, άρχισε να επενδύει όλο και περισσότερο σε vegan ρούχα και αξεσουάρ.

Το κίνημα του Veganuary, έχει σίγουρα βοηθήσει σε αυτό, ως προς την ενημέρωση που παρέχει, ακόμα κι αν η κουβέντα δεν στρέφεται τόσο στη vegan μόδα. Παρ’ όλα αυτά, με την άνοδο της βιώσιμης μόδας, επηρεάζεται και η vegan μόδα, εν τέλει. Όσοι στοχεύουν σε προϊόντα μόδας που είναι ηθικά φτιαγμένα ή που τουλάχιστον, φτιάχονται από βιώσιμα υλικά, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται και η ζήτηση. Γι’ αυτό, έχουμε κι εμείς ευθύνη, ως καταναλωτές. Όσο περισσότερο απαιτούμε τα ρούχα μας να φτιάχνονται ηθικά και από τα σωστά υλικά, τόσο περισσότερο και τα fashion brands θα προσφέρουν τέτοιες επιλογές.

Και υπάρχουν μέθοδοι που προσφέρουν εξαιρετικές εναλλακτικές, όπως το Pinatex, μια εναλλακτική δέρματος από φύλλα ανανά, ή το δέρμα από μανιτάρια, τα οποία βεβαιώνουν ότι τα υλικά αυτά αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου και φυσικά, προσφέρουν ένα μοντέρνο design. «Υπάρχουν νέες τεχνολογίες και καινοτομίες που έχουν ανοίξει τον δρόμο για την καλύτερη εύρεση βιώσιμων υλικών. Ειδικά, όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις για το δέρμα, τώρα έχουμε περισσότερες επιλογές και αυτό είναι πολύ συναρπαστικό», είχε δηλώσει αποκλειστικά στο LadyLike, η Ioanna Topouzoglou, η Ελληνίδα σχεδιάστρια με βάση την Αγγλία, ιδρύτρια του Mashu London (ενός sustainable brand ηθικά φτιαγμένων δερμάτινων ειδών).

Υπάρχουν, λοιπόν, επιλογές, αρκεί τα fashion brands να δείξουν παραπάνω αφοσίωση στον τρόπο που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους. Το Veganuary είναι μια καλή αφορμή για να ενδώσουμε σε λίγη vegan μόδα, αλλά ας μην μένουμε μόνο εκεί. Και, ναι, γνωρίζω παρά πολύ καλά ότι η vegan μόδα, δεν είναι φθηνή. Δεν έχουμε όλοι το budget για να τη στηρίξουμε. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, όσο η ζήτηση αυξάνεται. Υπάρχουν πλέον, και πιο οικονομικές επιλογές στα vegan προϊόντα μόδας και όσο απαιτούμε vegan και βιώσιμες επιλογές από τα brands, τόσο οι επιλογές θα αυξάνονται -άρα και οι τιμές θα ποικίλλουν. Ως τότε, μπορείς να επενδύσεις σε μερικά vegan ρούχα και αξεσουάρ, με αφορμή το Veganuary, που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψεις.

Vegan μποτάκια
HARALAS.GR

Vegan μποτάκια

Dr.Martens
230,00 € 184,00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Φλοράλ φόρεμα
ABOUTYOU.GR

Φλοράλ φόρεμα

Edited
20.90 € 69.90€
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ