FASHION TRENDS

Το νέο goth style μέσα από τις FW22 συλλογές. Η Morticia Addams θα ήταν περήφανη

Christopher Kane Fall2022/ImaxTree

No Tears For The Creatures of the Night” παίζει κάπου πίσω στο μυαλό μου, όταν θυμάμαι εκείνα τα νοσταλγικά Σάββατα που περνούσαμε την πόρτα της θρυλικής Rebound. Ακολούθησε το Dark Sun, η Death Disco και πάει λέγοντας. Μπορεί η gothic και dark wave σκηνή της Αθήνας, να μην είναι πλέον τόσο έντονη (στιλιστικά τουλάχιστον), αλλά σίγουρα δεν μπορεί να ξεχαστεί. Φυσικά, όπως όλα τα μουσικά είδη, έτσι και αυτά τα δύο, επηρέασαν όσο τίποτα άλλο τη μόδα.

Η goth κουλτούρα ξεκίνησε να αναπτύσσεται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάπου τη δεκαετία του 1980. Δερμάτινα φορέματα, corset tops από δαντέλα, βικτωριανά πουκάμισα, ψηλά γάντια, platform Mary Janes, Creepers παπούτσια, δίπατες μπότες με μεταλλικά στοιχεία σε αποκλειστικά μαύρο χρώμα, smokey eyeliner και σκούρα κραγιόν. Πίσω στο σήμερα, βέβαια, τα πράγματα έχουν κάπως αλλάξει και η συγκεκριμένη τάση έχει επαναπροσδιοριστεί (βλ. τις συλλογές του νονού του goth glam, Rick Owens). Η goth αισθητική δεν αποτυπώνεται αποκλειστικά σε total black outfits. Δίνεται έμφαση στον σχεδιασμό, σε sharp και edgy σχέδια, σε υφές όπως vinyl ή βελούδο και στο styling. Είναι η γενικότερη dark διάθεση που αποπνέει ένα outfit.

Το goth style επαναπροσδιορίζεται μέσα από τις FW22 συλλογές

Στις Fall/Winter 2022 το goth style είχε τη δική του στιγμή. Πολλοί ήταν οι σχεδιαστές που το έκαναν signature στοιχείο των συλλογών τους. Το πιο σημαντικό ήταν ότι δεν το παρουσίασαν ως μία ακόμη τάση. Σεβάστηκαν (αν μπορούμε να το γράψουμε έτσι) το υπόβαθρο και το lifestyle της goth σκηνής. Είδαμε ρούχα να αποτυπώνουν τον dark – εύθραυστο – ρομαντισμό του και ταυτόχρονα να αποπνέουν δυναμισμό. Επαναπροσδιορίστηκε μέσα από ογκώδεις γραμμές, δερμάτινα bodysuits, vinyl πανωφόρια με έντονους ώμους, μεταξωτές υφές, δερμάτινες maxi φούστες, βολάν και τούλινες λεπτομέρειες.

Όσο για τον λόγο που η συγκεκριμένη αισθητική βιώνει ξανά στιγμές δόξας, την απάντηση έδωσε ο Andrew Groves, καθηγητής fashion design στο Πανεπιστήμιο του Westminster, στο άρθρο του Guardian με τίτλο “Back to black: goths go mainstream in corsets, leather and lace“. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος του νέου goth style εξηγείται πολύ απλά. Είναι η απάντηση της νέας γενιάς στην αψεγάδιαστη και περασμένη από φίλτρα τελειότητα του Instagram τα τελευταία χρόνια. Και κατά την ταπεινή μου γνώμη, ναι, είναι η απάντηση σε αυτή την (πιεστική) ανάγκη να φορέσουμε έντονα χρώματα μετά την πανδημία. Ίσως τελικά το happy dressing να οδηγεί σε μια πιο επαναστατική και dark διάθεση. Ο χρόνος θα δείξει.

Ναι, το goth γίνεται mainstream όταν το βλέπεις (δυστυχώς ή ευτυχώς) να φοριέται από την Kim Kardashian. Υπάρχουν όμως και οι φωτεινές στιγμές, όταν το βλέπεις για παράδειγμα στην Emma Corrin. Όλα είναι θέμα οπτικής. Αν είσαι φαν και θέλεις να αναβαθμίσεις το (ήδη) goth στιλ σου, παρακάτω, μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα outfits από την πασαρέλα. Η Morticia Addams θα ήταν περήφανη.

Στον Givenchy

ImaxTree
ImaxTree
ImaxTree
ImaxTree

Στον Marc Jacobs

ImaxTree
ImaxTree
ImaxTree
ImaxTree

Στον Christopher Kane

ImaxTree
ImaxTree
ImaxTree

ImaxTree

Στον Ottolinger

ImaxTree
ImaxTree
ImaxTree

Στον Rick Owens

ImaxTree

ImaxTree
ImaxTree

Το νέο goth style στον Raf Simons

ImaxTree
Launchmetrics Spotlight
ImaxTree

Στους PHILOSOPHY DI LORENZO SERAFINI και PORTS 1961

ImaxTree
ImaxTree