ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

To «αντίο» του Richard Quinn στη μοναρχία. Η «μαύρη» πασαρέλα και τα πιο ντελικάτα φλοράλ

Imaxtree

Ξέρεις τι καλό έχει ο Richard Quinn; Αν και πρόκειται για έναν νέο, σχετικά, σχεδιαστή, οι δημιουργίες του είναι αναγνωρίσιμες με την πρώτη ματιά.

Ξέρεις δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση αυτό. Ναι, μπορεί να γίνεται λίγο κουραστικό όταν οι δημιουργίες έχουν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, αλλά ο Richard Quinn, καταφέρνει να έχει πάντα ένα ενδιαφέρον στοιχείο στις συλλογές του. Υπάρχει αυτό το wow factor. Παντρεύει εξαιρετικά την κομψότητα με την dark & twisted αισθητική που εκπέμπουν τα στοιχεία από latex και δέρμα. Όλα αυτά, καθιστούν τον Βρετανό σχεδιαστή, έναν από τα πιο ανερχόμενα πρόσωπα της γενιάς του, στον χώρο της μόδας.

Αυτή την τόσο αναγνωρίσιμη αισθητική του, παρουσίασε και στη Spring 2023 συλλογή του που πραγματοποιήθηκε την τελευταία μέρα της Εβδομάδας Μόδας στο Λονδίνο. Μόνο που αυτή τη φορά, δεν είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο έπακρο αυτή την γλυκιά αντίθεση που έχουν τα ρούχα του σχεδιαστή, αλλά είδαμε πώς είναι όταν πενθεί. Ο Quinn αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της Spring 2023 στη βασίλισσα Ελισάβετ, παρουσιάζοντας 23 μαύρα looks για τα οποία ο ίδιος και η ομάδα του δούλεψαν για 10 μέρες συνεχόμενα, από την ανακοίνωση θανάτου της. Ο Richard Quinn πενθούσε τον χαμό της μονάρχη και δεν είχε σκοπό να μην εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τη βασίλισσά του.

23 πένθιμα looks εμπνευσμένα από τη βασίλισσα Ελισάβετ

Ο Richard Quinn εκτός από καλός σχεδιαστής είναι και καλός entertainer. Ξέρει πώς να στήσει μια «παράσταση μόδας» που θα εντυπωσιάσει. Και αυτό, απέδειξε και με την παρουσίαση της Spring 2023 συλλογής του. Το show του σχεδιαστή ήταν το τελευταίο στην Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο και αυτό το Fashion Week, έκλεισε με μια γλυκόπικρη γεύση.

Ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του, λοιπόν, ήταν αφιερωμένο στη βασίλισσα Ελισάβετ που απεβίωσε στις αρχές του μήνα. Με την Εβδομάδα Μόδας στο Λονδίνο να επηρεάζεται από αυτή τη συνθήκη, μιας και η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση εθνικού πένθους για 10 μέρες, πολλοί σχεδιαστές συνέχισαν κανονικά με τις προγραμματισμένες παρουσιάσεις τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δούμε διάφορα αφιερώματα για την 96χρονη βασίλισσα στην πασαρέλα, αλλά κανένα δεν συγκρίθηκε με αυτό του Richard Quinn.

Imaxtree

Αυτό οφείλεται φυσικά, και στη σχέση του σχεδιαστή με την ίδια τη βασίλισσα. Το 2018, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε κάνει μια εμφάνιση/έκπληξη στο show του Richard Quinn. Η βασίλισσα, αφού γνώρισε την Anna Wintour (editor-in-chief της Vogue), τίμησε τον σχεδιαστή με το βραβείο Queen Elizabeth II Award for British Design. Η σχέση του με τη μονάρχη, λοιπόν, τον οδήγησε στο να δουλέψει σκληρά τις τελευταίες ημέρες για να αποδώσει ένα ολοκληρωμένο tribute σε αυτή. Το αποτέλεσμα ήταν το show να ξεκινήσει με μια σειρά από μαύρα looks τα οποία περιλάμβαναν αρκετά στοιχεία από το στιλ της βασίλισσας.

Imaxtree

Μέσα από τα 23 total black looks, είδαμε την ντουλάπα της Ελισάβετ να «αναβιώνει» μέσα από τη ματιά του Richard Quinn. Οι αναφορές στο στιλ της και στις δημιουργίες του Sir Normal Hartnell (του σχεδιαστή που ήταν υπεύθυνος για τα ρούχα της βασίλισσας), ήταν ξεκάθαρες: τα μαύρα στολισμένα με κρύσταλλα, στέμματα, τα εκπληκτικά κεντημένα belted coats, τα μεγάλα καπέλα και τα εντυπωσιακά, απ’ ό,τι φαίνονταν, βαριά, μακριά φορέματα στολισμένα με πετράδια και κρύσταλλα, ήταν όλα ένα ξεκάθαρο κλείσιμο ματιού στο στιλ της βασίλισσας.

Imaxtree

Ο Quinn βούτηξε ακόμα πιο βαθιά στο στιλ και την ιστορία της Ελισάβετ, παρουσιάζοντας ενδύματα εμπνευσμένα από σημαντικές στιγμές της ζωής της, όπως τα ρούχα που εκείνη και η αδερφή της, Margaret, φόρεσαν στην κηδεία του πατέρα τους, το 1952. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δούμε φορέματα με παρτούς ώμους και στενούς κορσέδες τα οποία ήταν εξαίσια κατασκευασμένα, και είχαν μια διαχρονική κομψότητα, μέσα στο πένθιμο ύφος τους. Τα μακριά πένθιμα πέπλα από ντελικάτες δαντέλες, αλλά και τα signature φλοράλ στοιχεία για τα οποία είναι γνωστός ο Richard Quinn, υπήρχαν και στα μαύρα looks μέσα από 3D λουλούδια ή τα English roses (που αποτελούν πάντα έμπνευση για τον σχεδιαστή), διατηρώντας έτσι τη signature αισθητική του και μέσα από αυτά τα special occasion looks. Ο φόρος τιμής στη βασίλισσα όμως, δεν σταμάτησε στα ρούχα. Στον χώρο που πραγματοποιήθηκε το show, υπήρχαν τηλεοράσεις, όπου έπαιζαν πλάνα από τη ζωή της.

Imaxtree

Τα υπόλοιπα looks από τη Spring 2023 συλλογή Richard Quinn

Σχετικά με το υπόλοιπο show, τα ρούχα της Spring 2023 συλλογής, κινήθηκαν στη γνωστή αισθητική του Richard Quinn.

Imaxtree

Exaggerated ογκώδη φορέματα, έντονοι ώμοι και σιλουέτες που αγκάλιαζαν το σώμα και τόνιζαν τις καμπύλες, πολύχρωμα φλοράλ φορέματα συνδυασμένα με latex μπότες, τεράστιοι φιόγκοι και αγγλικά τριαντάφυλλα, αλλά και sparkly catsuits, τα ρούχα ήταν όλα ένα-κι-ένα.

Imaxtree

Imaxtree

Αν και μπορεί να ενέδιδαν αρκετά στη γνωστή αισθητική του σχεδιαστή, ήταν αρκετά για να μας υπενθυμίσουν την ταυτότητα του Quinn.

Imaxtree

Το show έκλεισε με ένα flowy, δαντελένιο νυφικό φόρεμα το οποίο ακολούθησε ένα μαύρο πέθνιμο look: η εύρεση αιώνιας αγάπης και η απώλεια και -δυο διαφορετικά είδη αγάπης.