ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

PFW: Τα ρούχα σαν «γλυπτά» στo show του Rick Owens δοξάζουν το γυναικείο σώμα

Imaxtree

Όταν τα SaksFifthAvenue απέρριψαν τα ρούχα του Rick Owens, αρνούμενοι να τα πουλήσουν στα καταστήματά τους, οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν ότι 30 χρόνια μετά, θα μιλούσαμε ακόμη για τον σχεδιαστή. Ίσως να μην είχαν φανταστεί ότι ένας bisexual άνδρας, ένα πανκιό, ένας «επαναστάτης» της μόδας, ότι θα άντεχε στον χώρο αυτό των στερεοτύπων που λειτουργεί σε κουτάκια και που μέχρι και πρόσφατα, ήθελε τη γυναίκα να είναι «ένα» πράγμα. Ίσως να μην φαντάζονταν ότι ένας «εναλλακτικός» σχεδιαστής σαν αυτόν θα έκανε τον κόσμο της μόδας (και τον κόσμο γενικότερα), να δει ότι η μόδα είναι πολλά περισσότερα από τυποποιημένα ρούχα που κάνουν όλες τις γυναίκες να μοιάζουν ίδιες.

Για την ακρίβεια, ο Rick Owens από το ξεκίνημα της καριέρας του, πάσχιζε για το αντίθετο. Με την goth αισθητική του, κατάφερε να προβάλλει μια άλλη πλευρά της μόδας αλλά και του γυναικείου ντυσίματος, μέσα από το οποίο οι γυναίκες μπορούσαν και μπορούν να εκφράσουν την πιο “racy” πλευρά τους.

Τα μοναδικά φουτουριστικά, συχνά, σχέδια του, λοιπόν, που δεν θυμίζουν με τίποτα τα απλά, καθημερινά ρούχα που βρίσκουν οι γυναίκες στα καταστήματα μαζικής παραγωγής, και η Fall 2022 συλλογή του, δεν αποτελεί εξαίρεση. Για την ακρίβεια, μέσα από αυτή τη συλλογή που παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, κατάφερε να εκφράσει αυτή την «αντισυμβατική» πλευρά της μόδας, μέσα από ρούχα που όμως, γιορτάζουν τη γυναικεία υπόσταση. Ρούχα εξαιρετικής δεξιοτεχνίας και που αγκαλιάζουν το σώμα εκπληκτικά. Όλα αυτά, μάς δείχνουν την αγάπη που έχει ο Rick Owens για τις γυναίκες και φυσικά για τη μόδα.

Τα ρούχα-γλυπτά στη Fall 2022 συλλογή Rick Owens και οι αναφορές στα 30s

Υπάρχει κάτι, σχεδόν, σαγηνευτικό σε μια πασαρέλα που είναι γεμάτη καπνούς μέσα από την οποία ξεπροβάλλουν μοντέλα με τα πιο όμορφα, αλλά και ανορθόδοξα ρούχα, ταυτόχρονα. Τα shows του Rick Owens έχουν πάντα αυτή την θεατρικότητα, το ίδιο και τα ρούχα του, από τα οποία καμία φορά τους λείπει το wearability.

Imaxtree

Τα ρούχα του Owens μπορεί να μην τα επιλέγουν οι γυναίκες για το καθημερινό τους ντύσιμο, αυτές όμως που το κάνουν ξέρουν ότι ο σχεδιαστής βάζει την θεατρικότητα των ρούχων, πάνω απ’ όλα. Για τη Fall 2022 συλλογή του, έκανε το ίδιο, με πολύ διαφορετικό τρόπο όμως. Η έμπνευση της συλλογής ήταν βασισμένη στον κόσμο του θεάματος, προσφέροντας ενδύματα που είχαν μια Old Hollywood αισθητική.

Imaxtree

Εμπνεόμενος από τα 30s, τον βουβό κινηματογράφο και πρωτοπόρους δημιουργούς όπως τον σκηνοθέτη, Cecil B. DeMille, κατάφερε να κάνει την πιο «όμορφη» συλλογή του ως τώρα. Χολιγουντιανού ύφους φορέματα, που ήταν τόσο εκπληκτικά σχεδιασμένα και ραμμένα που αγκάλιαζαν άψογα τα κορμιά των μοντέλων και θύμιζαν γλυπτά, έφεραν αυτή την Old Hollywood αισθητική στη μόδα του σήμερα.

Imaxtree

Αυτό σημαίνει ότι τα φορέματα δεν ήταν σε καμία περίπτωση «παλιακά», αλλά εξαιρετικά μοντέρνα, με τόσο-όσο αναφορές στις σιλουέτες του 30. Ξέρεις, δεν είναι εύκολο να βρει κανείς αυτή την ισορροπία και ο Rick Owens το κατάφερε αυτό, αβίαστα.

Imaxtree

Τα highlights της συλλογής

Οι δραματικές και ογκώδεις σιλουέτες ήταν το taking point της Fall 2022 συλλογής Rick Owens. Αυτό, το είδαμε να μεταφέρεται στα ρούχα, μέσα από τις δυναμικές γραμμές στα παλτό τα οποία, ενώ βασίζουν την γραμμή τους σε αυτά από τη δεκαετία του 30, έδειχναν λες και ήταν βγαλμένα από το μέλλον.

Imaxtree

Εκπληκτικοί χρωματικοί συνδυασμοί, σε μια απόλυτα εναρμονισμένη χρωματική παλέτα που περιλάμβανε γήινους και ουδέτερους τόνους, έκαναν τη συλλογή Rick Owens μοντέρνα και επίκαιρη. Αλλά ήταν τα quirky shapes στα puffer μπολερό, οι εξαιρετικά τονισμένοι ώμοι στα ρούχα, τα stretchy βελούδινα κομμάτια και τα «βρωμισμένα» denim που συνδυαστικά με τα στοιχεία από μέταλλα σε παπούτσια και ρούχα, έκαναν τη συλλογή κουλ, swaggy και δυναμική.

Imaxtree

Τα looks δε, με τα γαλάζια jackets συνδυασμένα με κίτρινες, μάξι φούστες, που θύμιζαν τα χρώματα της Ουκρανικής σημαίας, ήταν ένα (τυχαίο ή ατυχές) κλείσιμο ματιού στην κοινωνική μας πραγματικότητα.

Imaxtree

Μπορεί μετά από δυο χρόνια πανδημίας, ο Rick Owens να οραματιζόταν ρούχα που οι γυναίκες θα μπορούσαν να φορέσουν στα clubs και τις disco, αλλά η διαρκώς εξελισσόμενη επικαιρότητα δεν του επέτρεψε να φέρει το όραμά του εις πέρας. Μπορεί τα ρούχα που σχεδίασε να δουν το «φως» της ημέρας (ή των clubs, τελος πάντων), αλλά με ποιο κόστος, όταν πόλεις βομβαρδίζονται; Η Fall 2022 συλλογή Rick Owens στέφθηκε με επιτυχία, αλλά ποιος μπορεί να την απολαύσει πραγματικά αυτή τη στιγμή;