FASHION NEWS

Η Angelina Jolie στο εξώφυλλο της Vogue και το όραμά της για τη (βιώσιμη) μόδα

Annie Leibovitz for Vogue/24 Media Creative Team

Είναι η Angelina Jolie ο κατάλληλος άνθρωπος να μας μιλήσει για τη μόδα; Πόσο μάλλον, για τη βιώσιμη μόδα; Πώς γίνεται μια «απλή» ηθοποιός να οραματίζεται το μέλλον του χώρου αυτού που έχει τόσους experts στο τιμόνι της πορείας μιας βιομηχανίας δισεκατομμυρίων; Καμιά φορά, ένας άνθρωπος που, φαινομενικά, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον τομέα αυτό, μπορεί να είναι πιο αντικειμενικός και να αφουγκραστεί καλύτερα τις ελλείψεις του με βάση τις ανάγκες του καταναλωτή. Πιστεύω ότι η ηθοποιός το έχει καταφέρει αυτό και αν ο τρόπος που αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη μόδα καταλήξει να είναι πετυχημένος, θα το δούμε σύντομα. Η Angelina Jolie μιλάει στη Vogue για την ενασχόλησή της με τη μόδα και για την ανάγκη της να δημιουργήσει ένα fashion brand που έχει ουσία και που μπορεί να οδηγήσει τη μόδα, σε ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο μέλλον.

Η Angelina Jolie φωτογραφίζεται για το digital εξώφυλλο της Vogue US για το τεύχος Οκτωβρίου και μιλάει για το όραμά της για το fashion brand της, Atelier Jolie. Η ηθοποιός ανακοίνωσε το λανσάρισμα του brand της τον Μάιο, και ενώ πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι πρόκειται για ένα ακόμη celebrity brand, αυτό της Jolie ξεχωρίζει για όλους τους σωστούς λόγους. Στο εξώφυλλό της για την αμερικάνικη Vogue, η Angelina Jolie μιλάει για το νέο της project για το Atelier Jolie, το πώς κατέληξε να νοικιάζει το σπίτι του Jean-Michel Basquiat και το πώς δεν ήταν πότε όνειρό της να σχεδιάζει ρούχα.

Το εξώφυλλο της Angelina Jolie για την αμερικάνικη Vogue

Μπορεί, μέχρι πρότινος, η ενασχόληση της Angelina Jolie με τη μόδα να περιοριζόταν στο να προσφέρει iconic στιγμές στο κόκκινο χαλί με τις εμφανίσεις της, όμως η ηθοποιός είναι ενθουσιασμένη με την είσοδό της στον χώρο αυτό και ανυπομονεί να παρουσιάσει το δικό της όραμα. Στο εξώφυλλο για τη Vogue, η Angelina Jolie αποκαλύπτει περισσότερες πληροφορίες για το Atelier Jolie και το νέο project της για το fashion brand της.

Να σου πω σε αυτό το σημείο, ότι το Atelier Jolie είναι ένας οίκος μόδας που επικεντρώνεται στις ανάγκες του καταναλωτή. Βάζει τους καταναλωτές στο επίκεντρο και τους επιτρέπει να έχουν τον ρόλο σχεδιαστή. Σε συνεργασία με τους μόδιστρους και τους κατασκευαστές πατρόν οι καταναλωτές μπορούν να σχεδιάσουν τα δικά τους ρούχα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι προσφέρει κάτι στο οποίο ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν πρόσβαση: μοναδικότητα του ενδύματος.

Αυτό όμως, που κάνει ιδιαίτερο το εν λόγω “celebrity brand” είναι η οικολογική συνείδηση και ο ηθικός τρόπος παραγωγής με τον οποίο σκοπεύει να λειτουργήσει. Εκτός από τη δημιουργική ελευθερία που προσφέρει στον καταναλωτή, το Atelier Jolie είναι βασισμένο και στην πιο ηθικά σωστή και ουσιαστική, βιώσιμη φιλοσοφία. Δημιουργεί επίσης, νέες θέσεις εργασίες οι οποίες θα καλυφθούν σε ένα μεγάλο μέρος τους, από πρόσφυγες και περιθωριοποιημένες κοινότητες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους με αξιοπρέπεια.

Στο εξώφυλλο για τη Vogue η Angelina Jolie, μιλάει για την επιθυμία της να ασχοληθεί με τη μόδα. «Δεν θέλω να γίνω κάποια μεγάλη σχεδιάστρια μόδας», σχολιάζει στη Vogue η ηθοποιός, σκηνοθέτιδα, και πρώην ambassador της UN. «Θέλω να χτίσω έναν οίκο που θα επιτρέπει στον κόσμο να γίνουν αυτό. Έχω γνωρίσει πολλούς τεχνίτες ανά τα χρόνια, -πολλούς ικανούς και ταλαντούχους ανθρώπους- και θα ήθελα να τους δω να εξελίσσονται». Για την ακρίβεια, σε αυτό που αποσκοπεί είναι να σπάσει το καλούπι με το οποίο λειτουργούν τα περισσότερα “celebrity fashion brands” και να αλλάξει τον τρόπο που ο καταναλωτής αντιμετωπίζει τη μόδα.

Στη συνέντευξη που έδωσε στη Vogue μιλάει για τους συνεργάτες της, όπως τον κατασκευαστή καπέλων Justin Smith από το Λονδίνο, τον καλλιτέχνη Duke Riley από την Αμερική αλλά και τον Αφρικανό Pierre Fouché, οι οποίοι θα συνεργαστούν μαζί της στο νέο της project για το Atelier Jolie. Φυσικά, ένα μεγάλο ατού του brand της είναι η συμπερίληψη στις θέσεις εργασίας για πρόσφυγες, όπου σε συνεργασία με οργανισμούς θα τους δίνουν τον χώρο να λειτουργήσουν ένα καφέ στον χώρο του ατελιέ της.

Το νέο της project για το Atelier Jolie

Σε μια εντυπωσιακή φωτογράφιση, που επιμελήθηκε η Annie Leibovitz, οι φωτογραφίες της Angelina Jolie στο εξώφυλλο της Vogue, εντυπωσιάζουν. Στο εξώφυλλο εμφανίζεται φορώντας ένα εντυπωσιακό corset dress με μια πλισέ φούστα από οργάντζα, σε ροζ αποχρώσεις, που φαίνεται σαν να έχει βαφτεί με σπρέι.

Σε μια άλλη φωτογραφία, τη βλέπουμε να φοράει ένα εκπληκτικό χρυσό slip dress με μια βελούδινη κάπα, ενώ υπάρχουν εικόνες στις οποίες ποζάρει με τα παιδιά της Zahara και Pax, φορώντας πάντα δημιουργίες που έχουν φτιαχτεί στο Atelier Jolie.

Η ίδια, στο περιοδικό, μιλάει και για την εξέλιξή του στιλ της. Η Jolie ξεκίνησε την καριέρα της με ένα πιο επαναστατικό στιλ το οποίο, μέσα στα χρόνια εξελίχθηκε. Πλέον, είναι φαν της μονοχρωμίας αλλά όπως δηλώνει ανακαλύπτει ακόμα το στιλ της.

«Πλέον, αναρωτιέμαι αν ξέρω ποιο είναι το στιλ μου, γιατί ακόμα προσπαθώ να καταλάβω ποια είμαι στα 48».

Στη συνέντευξη που έδωσε στη Vogue, μιλάει και για το νέο της project. Τον Νοέμβριο θα ανοίξει το δικό της χώρο για το Atelier Jolie, μια κατοικία που κάποτε άνηκε στον Andy Warhol και πιο πρόσφατα στον Jean-Michel Basquiat.

Ο χώρος αυτός θα προσφέρει διάφορες υπηρεσίες και θα έχει δυο ορόφους. Θα υπάρχουν οι υπηρεσίες επιδιόρθωσης ρούχων όπου οι πελάτες του Atelier Jolie θα μπορούν να μεταποιούν τα ρούχα τους (οι τιμές γι’ αυτό θα ξεκινάνε από τα 10 δολάρια). Στον χώρο, θα εργάζονται σχεδιαστές και τεχνίτες στις δημιουργίες των πελατών, ενώ θα υπάρχει και ένα καφέ.

Εκτός από τα sur mesure κομμάτια που θα μπορούν να ράψουν οι πελάτες, θα έχουν πρόσβαση και στην capsule συλλογή ρούχων που σχεδίασε με την Gabriela Hearst για τον οίκο Chloé. Στη συλλογή θα μπορεί να βρει κανείς και κομμάτια που φόρεσε η Angelina Jolie στη φωτογράφιση της Vogue, όπως τη βελούδινη κάπα, και το slip dress μεταξύ άλλων. Όλα τα υφάσματα της συλλογής είναι από βιώσιμα υλικά.

Ποιος είπε ότι μια celebrity που δεν έχει σχέση με τη μόδα, δεν μπορεί να οραματιστεί ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέλλον;