FASHION NEWS

Η Gabriela Hearst, πριν αποχωρήσει από τον οίκο Chloé, συνεργάζεται με το Atelier Jolie

@2023 Joel C Ryan/ΑP Images

Δεν έχει περάσει ένα μήνας από τότε που η Angelina Jolie ανακοίνωσε την έναρξη του δικού της fashion brand, Atelier Jolie και τώρα, το brand παρουσιάζει ήδη την πρώτη του συνεργασία με τον οίκο Chloé.

Αν και το Atelier Jolie είναι ένα ακόμη celebrity brand μόδας, η δουλειά που σκοπεύει να κάνει η ιδρύτριά του, φαίνεται να έχει ουσιαστικό σκοπό: να εκπαιδεύσει το κοινό ώστε να αποκτήσει μια πιο υγιή και «πράσινη» αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά τη μόδα αλλά και το shopping. Στοχεύοντας, λοιπόν, στο sustainability, το Atelier Jolie ανακοινώνει την πρώτη του μεγάλη συνεργασία με έναν οίκο και δη, μια σχεδιάστρια που έχουν μια πολύ σωστή αντιμετώπιση και όραμα ως προς το πώς πρέπει να είναι το μέλλον της μόδας. Ο οίκος Chloé και η Gabriela Hearst (καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου) συνεργάζονται με το fashion brand της ηθοποιού για τη δημιουργία μιας capsule συλλογής ρούχων.

Chloé x Atelier Jolie: Τι προκύπτει από αυτή τη συνεργασία

Ο οίκος Atelier Jolie ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον οίκο Chloé. Ο λόγος που η Angelina Jolie ήθελε να συνεργαστεί με τον γνωστό γαλλικό οίκο ήταν λόγω της B Corp. βεβαίωσης που έχει. Η βεβαίωση αυτή δίνεται στις επιχειρήσεις μόδας (και όχι μόνο) που λειτουργούν με ηθικούς τρόπους παραγωγής και με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, μεταξύ άλλων. Είναι πολύ λίγα τα πολυτελή brands μόδας που έχουν τη βεβαίωση αυτή και για την ηθοποιό αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή του οίκου.

Φυσικά, είναι και η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, Gabriela Hearst που έχει συμβάλλει σε αυτή την στροφή που έχει πάρει ο οίκος, μια σχεδιάστρια που από το ξεκίνημα της καριέρας της προμοτάρει τη βιωσιμότητα στη μόδα, με απόλυτη διαφάνεια. «Είναι προνόμιο το να σχεδιάζω μαζί με την Gabriela Hearst και ελπίζω όλες οι γυναίκες να νιώσουν άνετα και όμορφες με αυτή την capsule συλλογή», σχολιάζει η Angelina Jolie σε ανακοίνωσή της.

Αναφέρει μάλιστα, ότι με το Atelier Jolie στοχεύει να επενδύσει σε τεχνίτες και δημιουργούς που γνωρίζουν καλά την τέχνη του ενδύματος, αποφεύγοντας τον μαζικό τρόπο παραγωγής, όπως κάνουν πολλά brands της γρήγορης μόδας. «Τα κέρδη μου από αυτή τη συνεργασία θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας σε ράφτες και τεχνίτες στο Atelier Jolie.»

Από τη μεριά της, η Hearst δήλωσε ότι για τη συνεργασία αυτή σκοπεύει να παρουσιάσει βιώσιμες μεθόδους, όπως κάνει και στον οίκο Chloé. «Από τη στιγμή που άκουσα για το όραμα που είχε η Angelina για το Atelier Jolie, πίστεψα σε αυτό. Είναι ένας τρόπος για να αναβαθμίσει άλλους μέσα από την ομορφιά του σχεδιασμού ενός ενδύματος και του βαθύ σεβασμού της στο περιβάλλον. Είναι τιμή για εμένα και τον οίκο Chloé να είμαστε οι πρώτοι συνεργάτες του brand, μιας και έχουμε τις ίδιες απόψεις για την βελτίωση του κλάδου μας. Γι’ αυτό αγαπώ την Angelina και τον οίκο Chloé τόσο βαθιά».

Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για το ύφος της συλλογής, τα δυο brands δήλωσαν ότι οι σιλουέτες των ρούχων θα είναι «ρευστές», δίνοντας προσοχή στις λεπτομέρειες.

«Θα υπάρχει ένα focus στα βραδινά ρούχα και μια διαχρονική αισθητική εμπνευσμένη από κλασικά κομμάτια από την αγαπημένη γκαρνταρόμπα της Jolie». Όπως είχε υποσχεθεί και με την ανακοίνωση του Atelier Jolie, η συλλογή θα χρησιμοποιεί υλικά που δεν επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον αλλά και υφάσματα και ρούχα που περισσεύουν από τα εργοστάσια ρούχων.

Σίγουρα πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συνεργασία που βγάζει νόημα, αν σκεφτεί κανείς το background των δυο fashion brands. Φυσικά, η συνεργασία αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά από τις φήμες που λένε ότι η Gabriela Hearst αποχωρεί από τον οίκο Chloé.

Η φημολογούμενη αποχώρηση της Hearst από τον οίκο Chloé

Εδώ και λίγες ημέρες, κυκλοφορεί η φήμη ότι η Gabriela Hearst θα αποχωρήσει από τον οίκο Chloé, μετά από 3 χρόνια, κατά τα οποία έκανε τον οίκο πιο βιώσιμο, αποφέροντας μάλιστα και κέρδη. Σύμφωνα με το WWD, λέγεται ότι η τελευταία συλλογή της Hearst για τον οίκο θα είναι τον Σεπτέμβριο για την Spring 2024 συλλογή, που θα παρουσιάσει στα πλαίσια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι. Το WWD αναφέρει ότι ο «χωρισμός» αυτός είναι φιλικός και ότι οφείλεται στην απόφαση της σχεδιάστριας να ασχοληθεί περισσότερο με το ομώνυμο brand της.

Η φημολογούμενη αποχώρηση της Hearst ακολουθείται από μια σειρά ξαφνικών αποχωρήσεων που έχουν ανακοινωθεί τελευταία από διάφορους πολυτελείς οίκους μόδας (βλ. Nina Ricci, Βally, Moschino κ.ά.). Ο λόγος αυτού του νέου φαινομένου δεν είναι ξεκάθαρος ακόμη, αλλά απ’ ότι καταλαβαίνω πολλοί δημιουργοί δεν αντέχουν (και δικαιολογημένα) την πίεση που απαιτεί μια τέτοια θέση.

Όταν οι οίκοι καλούνται να παρουσιάζουν το λιγότερο 8 συλλογές κάθε χρόνο, ο πήχης είναι ψηλά, ενώ έντονη είναι και η πίεση για δημιουργικότητα. Αυτός ο χώρος πουσάρει τα όρια των δημιουργών να παράγουν καλή, ποιοτική και εμπορική μόδα με το ζόρι, κάτι στο οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλοι. Κάτι όμως πρέπει να αλλάξει, πράγμα που θα βοηθήσει και τους ίδιους καταναλωτές να αντιληφθούν ότι η μόδα δεν (πρέπει να) είναι τόσο αναλώσιμη.