SIZE MATTERS

7 curvy ανδρικά μοντέλα που αξίζει να μάθεις πριν γίνουν είδος υπό εξαφάνιση

Tommy Hilfiger Fall 2022 Launchmetrics Spotlight

Γενικά, θα ήταν άδικο αν δεν παραδεχόμουν ότι η μόδα έχει αλλάξει. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια, η άνοδος της συμπεριληψιμότητας στη μόδα, έχει κάνει τεράστια άλματα, σε σύγκριση με πριν. Η μόδα έχει εξελιχθεί, πάει μπροστά και υπάρχουν λόγοι να εμπνεόμαστε από αυτή. Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα πολλές μάχες που πρέπει να κατακτήσουμε, ώστε να υπάρχει ισότητα ως προς το πώς αντιμετωπίζονται τα στερεότυπα ομορφιάς σε όλα τα φύλα. Και γιατί πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτό;

Γιατί πολύ απλά, η μόδα είναι μια αντανάκλαση της κοινωνίας μας, και αν αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί ο χώρος αυτός, σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει και ο περιοριστικός τρόπος σκέψης πολλών. Θέλω, λοιπόν, να σου μιλήσω για τα curvy ανδρικά μοντέλα, ένα κομμάτι της μόδας για το οποίο, ο χώρος, ακόμα, δεν έχει ανοίξει τις πόρτες της συμπερίληψης του, τελείως. Τα curvy ανδρικά μοντέλα στον διεθνή χώρο δεν είναι σε έλλειψη, παρ’ όλα αυτά, στις πασαρέλες είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Μιλώντας για ισότητα, λοιπόν, νομίζω ότι σε ό,τι αφορά τα πρότυπα ομορφιάς των ανδρικών μοντέλων, τα πράγματα είναι απλά στον κοινό νου: ένας άνδρας για να είναι μοντέλο, πρέπει να έχει ωραίο παρουσιαστικό που αυτό σημαίνει ότι πρέπει να όμορφος και να έχει ωραίο σώμα. Σε λίγες (τώρα πια) περιπτώσεις, τα ανδρικά μοντέλα μπορούν να έχουν μεγάλη κοιλιά ή χοντρά μπούτια και γενικά να μην ακολουθούν τα ως τώρα, πρότυπα που αφορούν την ανδρική ομορφιά. Οι περιπτώσεις που υπάρχουν αυτά τα πρότυπα ομορφιάς στην πασαρέλα, μετριούνται στα δάχτυλα. Αλλά γιατί;

Γιατί ενώ, δείχνουμε μια «ανεκτικότητα» στα γυναικεία μοντέλα (ας ευχαριστήσουμε την ακαδημία της μόδας), γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και στα curvy ανδρικά μοντέλα ή στους ανθρώπους που θεωρούνται μειονότητα και που έρχονται αντιμέτωποι με τα άφταστα beauty standards; Αν και, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο κρίσιμο να απενοχοποιήσουμε πρώτα απ’ όλα το γυναικείο σώμα, γιατί είναι αυτό που στοχοποιείται, κατά κόρον, νομίζω ότι η συζήτηση πρέπει να στραφεί και στην έλλειψη curvy ανδρικών μοντέλων (κυρίως) στις πασαρέλες. Αν και θέλω ο αντίκτυπος αυτού του άρθρου να είναι θετικός, γιατί όντως υπάρχουν αξιόλογα ονόματα στον χώρο αυτό, θεωρώ ότι η αναγνώριση δεν έχει έρθει ακόμη, όπως έχει συμβεί με πρόσωπα, όπως την Ashley Graham ή την Precious Lee. Πιστεύω ότι σε αυτό η πολυτελής μόδα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, όπως έκανε και με τα curvy γυναικεία μοντέλα. Όπως πρέπει να γίνει και με τα curvy μοντέλα στην Υψηλή Ραπτική (εκεί για κάποιο λόγο ξεχνάμε το inclusivity γενικά), έτσι πρέπει να συμβεί και με τα curvy ανδρικά μοντέλα στις πασαρέλες.

Luxury μόδα – curvy ανδρικά μοντέλα: 1-0

Τα τελευταία χρόνια, αν και βλέπουμε την άνοδο των curvy γυναικείων μοντέλων στις πασαρέλες, τα ανδρικά, είναι ελάχιστα. Σύμφωνα με το Vogue Runway, το 2022 μόνο 7 από τα 77 brands που συμμετέχουν στα Fashion Weeks, συμπεριέλαβαν curvy ανδρικά μοντέλα. Και φυσικά, κανένα από αυτά τα brands, δεν ήταν μεγάλοι, πολυτελείς οίκοι μόδας (εκτός από λίγες εξαιρέσεις, όπως τα shows του Tommy Hilfiger) -κάτι που αποτελεί κανόνα και για τα curvy, γυναικεία μοντέλα. Και αυτό, στο δικό μου μυαλό τουλάχιστον, μεταφράζεται ως «εντάξει, μην το παρακάνουμε κιόλας».

Αν και η πολυτελής μόδα, μπορεί να αφήνει στο περιθώριο τα curvy ανδρικά μοντέλα, υπάρχουν άλλα fashion brands που πιστεύουν και ενισχύουν την συμπερίληψη άνευ όρων, δίνουν χώρα στα νέα, φρέσκα ταλέντα που προσφέρουν μια πιο δίκαιη ματιά για την ανδρική ομορφιά. Το brand της Rihanna, Savage x Fenty, από το ξεκίνημά του, στήριξε το inclusivity (ή καλύτερα αυτό αποτέλεσε τα θεμέλια της φιλοσοφίας του brand), στις καμπάνιες και τα fashion shows του. Πολλά curvy ανδρικά μοντέλα απέκτησαν αναγνωρισιμότητα, λόγω της προβολής τους από τα shows του Savage x Fenty, όπως ο Steve G, που το 2020 έγινε viral μετά από post του brand (και μερικές χιλιάδες retweets μετά).

Αυτό, άνοιξε το δρόμο και για άλλα αναγνωρισμένα fashion brands, να δώσουν τον χώρο στα projects τους για περισσότερη συμπεριληψιμότητα και στα σώματα. H adidas, η Nike, το ASOS και τα BoohooMan είναι μερικά από τα brands που συμπεριλαμβάνουν (και) curvy ανδρικά μοντέλα. Ακόμα, λοιπόν, κι αν στις πασαρέλες είναι είδος υπό εξαφάνιση, υπάρχει η αμεσότητα του online shopping και marketing που σώζει, κάπως, την κατάσταση. Και για να μιλήσω και πάλι με νούμερα, αυτή δεν είναι μια έξυπνη επιχειρηματική κίνηση από τα brands πολυτελούς μόδας. Στην Αμερική μόνο, οι curvy συλλογές υπολογίζονται κοντά στα 32 δισεκατομμύρια και ένα 21% είναι η ανδρική μόδα (έρευνα του Coresight).

Παρ’ όλα αυτά, ο δισταγμός υπάρχει ακόμα. Λες και οι curvy άνδρες δεν έχουν δικαίωμα στη μόδα ή πιο συγκεκριμένα, τη luxury μόδα. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει ότι τα luxury brands θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν ρούχα σε μεγαλύτερα μεγέθη (και για την πασαρέλα), πράγμα που φαίνεται πως τους είναι πολύ δύσκολο, για κάποιο λόγο.Το λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, είναι καλό δεν λέω, αλλά η πραγματική συμπερίληψη θα ήταν να δούμε curvy ανδρικά μοντέλα σε όλα τα μεγάλα shows. Ακόμα και στον οίκο Dior. Ακόμα και στον Prada. Ειδικά, όταν υπάρχει τόσο ταλέντο ανεκμετάλλευτο, που ακόμα περιμένει την ευκαιρία του στον άδικο αυτό χώρο.

Ελπίζουμε στην αλλαγή, λοιπόν. Ελπίζουμε στη συνεχή πρόοδο και εξέλιξη, με στόχο την ισότητα. Έχουμε ακόμα μάχες που πρέπει να κατακτήσουμε, αλλά ας απολαύσουμε όσες έχουν κατακτηθεί ως τώρα. Υπάρχουν πράγματα που επιβεβαιώνουν την άνοδο των curvy μοντέλων, γυναικών και ανδρών και τα παρακάτω ταλαντούχα curvy ανδρικά μοντέλα, το επιβεβαιώνουν.

Nemar Parchment

Από τα ανερχόμενα πρόσωπα στο μόντελινγκ και από τα cool kids που το ταλέντο του έχει αναγνωριστεί στον χώρο. Έχει ήδη συνεργασίες με brands όπως η H&M και το ASOS, ενώ τον εκπροσωπεί ένα από τα σημαντικότερα model agencies, το IMG.

Zach Miko

To πρώτο curvy ανδρικό μοντέλο που υπέγραψε το πρακτορείο IMG, το 2016, με τον Zach Miko να γράφει ιστορία. Δυστυχώς, η καριέρα του δεν έχει απογειωθεί από τότε, αν και έχει κάνει σημαντικές συνεργασίες, όπως με το Savage x Fenty, μεταξύ άλλων.

Steven G

Αφού έγινε viral το 2020, ο Steven G συνέχισε τη συνεργασία του με το Savage x Fenty, ενώ ξεκίνησε κι άλλες πετυχημένες, με brands όπως το Calvin Klein.

James Corbin

Από τα ανερχόμενα ονόματα, με συνεργασίες όπως η H&M και ο οίκος Valentino (όπου συμμετείχε σε καμπάνια του brand). Επίσης, έχει περπατήσει στις πασαρέλες ανεξάρτητων, κυρίως, σχεδιαστών στο Λονδίνο.

Curvy ανδρικά μοντέλα: Raul Samuel

Από τα ανερχόμενα curvy ανδρικά μοντέλα του Λονδίνου, που έχει ήδη σημειώσει σημαντικές συνεργασίες με γνωστά brands, όπως τη Nike, Lyle & Scott και το ASOS, ενώ πρόσφατα περπάτησε και σε πασαρέλες στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου.

Curvy ανδρικά μοντέλα: Emeka Okeke (Soouizz)

Έχοντας εμφανιστεί ήδη δυο φορές στα fashion shows του Savage x Fenty, ο Soouiz είναι από τα γνωστά ονόματα στον χώρο. Έχει υπογράψει συμβόλαιο με το πρακτορείο NEXT, και έχει περάσει από το να ποζάρει για το e-shop του ASOS μέχρι να φωτογραφίζεται σε editorials μόδας για το GQ.

David Fadd

Από τα φρέσκα πρόσωπα του χώρου, με ένα μεγάλο following στο TikTok αλλά και το IG. Ο David Fadd έχει υπογράψει συμβόλαιο με το Pause Agency στο Λονδίνο, έχει συμμετάσχει σε show του Savage x Fenty, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 έκανε το ντεμπούτο του στις πασαρέλες της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου.