SIZE MATTERS

Η άνοδος των μοντέλων με καμπύλες στη μόδα και τα ονόματα που πρέπει να γνωρίζεις

@2021 Luca Bruno/Associated Press

Η πρώτη μου εικόνα ενός μοντέλου που, για την εποχή, θεωρούνταν «διαφορετικό» απ’ όλα τα άλλα ως προς τον σωματότυπο, ήταν όταν ξεφύλλιζα τις σελίδες της αμερικάνικης Vogue. Υπήρχε ένα υπήρχε ένα άρθρο για την Lara Stone και πόσο διαφορετικά την αντιμετώπιζε η βιομηχανία της μόδας, ούσα αρκετά πιο juicy για τα ως τότε δεδομένα της μόδας. Τότε δεν υπήρχε η ίδια εύκολη πρόσβαση σε φωτογραφίες και τα προφίλ γυναικών σαν αυτών, που δεν ήταν ας πούμε η Kate Moss. Οπότε οι μόνες φωτογραφίες της που μπορούσα να δω, ήταν αυτές του άρθρου.

 

Θυμάμαι να κοιτάω ξανά και ξανά τις φωτογραφίες και να διαβάζω δυο και τρεις φορές το άρθρο που την ανέφερε ως “plus size” μοντέλο, προσπαθώντας να δω αν κατάλαβα κάτι λάθος. Στα μάτια μου, η Lara Stone δεν «περνούσε» καθόλου για “plus size”. Δεν μπορούσε ο νους μου σε καμία περίπτωση να την βάλει στην κατηγορία αυτή. Το μεγάλο στήθος της και οι καμπύλες της όμως, ήταν λόγοι αρκετοί για να της δώσουν αυτό τον τίτλο. Ή αυτή την ταμπέλα αν θες. Γιατί από τότε, ή ειδικά τότε, το να ασχολείσαι με το μόντελινγκ και να έχεις αυτά τα measurements, το να ανήκεις στα μοντέλα με καμπύλες (πιο σωστός όρος, στα μάτια μου), ήταν faux pas.

Έμπαινες από τότε σε άλλη κατηγορία με τα υπόλοιπα μοντέλα. Ήσουν “plus size”. Ήσουν διαφορετική. Ακόμα κι αν η εικόνα σου, δεν απείχε πολύ από τους σωμάτοτυπους που βλέπαμε στις πασαρέλες τότε. Γιατί, τα μοντέλα με καμπύλες ήταν ανύπαρκτα τότε στα runways, Όπου «τότε», βάλε 3-4 χρόνια πριν. Αν και δεν έχουν αλλάξει πολλά από αυτό το «τότε», δεν μπορούμε να αρνηθούμε την εξέλιξη που έχουμε δει να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας τα τελευταία χρόνια.

Τα μοντέλα με καμπύλες τότε vs τα μοντέλα με καμπύλες σήμερα

Οι πρώτες μου εικόνες, “plus size” μοντέλων (έτσι όπως ακόμα τα αποκαλούν πολλοί), ήταν αυτές τις Candice Huffine και της Tess Holliday. Ήταν τα πρώτα με την παραδοσιακή έννοια, μοντέλα με καμπύλες που είδα ποτέ, σε περιοδικά μόδας. Για να καταλάβεις, η Ashley Graham ήρθε πολύ μετά. Θυμάμαι ιδιαίτερα όμως, την Holliday. Ο σωματότυπός της είχε τρομερή διαφορά, συγκριτικά με αυτόν της Lara Stone που είχε τεθεί ως το τότε παράδειγμα ενός “plus size” μοντέλου. Είχε ένα πολύ χαρακτηριστικό στιλ και ήταν ένα πολύ χαρακτηριστικό είδος μοντέλου. Ήταν σέξι και είχε κάτι το «δεν με αφορά η γνώμη σου» attitude το οποίο με έκανε να ελπίζω. Με έκανε να ελπίζω για εμένα την ίδια, ως γυναίκα με καμπύλες, αλλά και για τη μόδα, ως λάτρης της.

Δεν θυμάμαι, οι εικόνες από μια φωτογράφιση της Holliday, εν έτει 2013, να γίνονται αποδεκτές. Θυμάμαι να υπάρχει πολλή (κακή) κριτική για την εικόνα της και να τίθεται ως σχόλιο το ζήτημα της υγείας της. Το πιο άστοχο και άκυρο σχόλιο που κάνουν όλοι οι χοντροφοβικοί όταν βλέπουν μια χοντρή γυναίκα με αυτοπεποίθηση: «Αυτή η εικόνα δεν είναι υγιής». Τα μοντέλα με καμπύλες, λοιπόν, ανά τα χρόνια, είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές κλειστόμυαλες και υποτιμητικές απέναντι στη γυναικεία υπόσταση, ερωτήσεις και σχόλια. Το γεγονός, λοιπόν, ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να γιορτάζουμε γυναίκες όπως την Αshley Graham και την Paloma Elsesser, στα μάτια μιας fashion editor και κυρίως, μιας γυναίκας, είναι μια πορεία που δεν περίμενα ότι θα ακολουθήσει η τόσο exclusive και ρατσιστική συχνά, βιομηχανία της μόδας.

Τα μοντέλα με καμπύλες τότε, λοιπόν, έκαναν τη δουλειά τους. Έφαγαν το σ@@@@, έφαγαν την απόρριψη, έφαγαν τα σχόλια του κόσμου που έκριναν με κακόβουλο τρόπο τα σώματά τους. Αλλά είναι αυτά ο λόγος που η μόδα και η κοινωνία μας, έχει βελτιωθεί έστω και λίγο σε ζητήματα σαν αυτά. Τα μοντέλα με καμπύλες του σήμερα, αν και ακόμη αντιμετωπίζουν το αιώνιο debate του inclusivity στη μόδα, αντιμετωπίζονται με λιγότερο σκληρό τρόπο από τους so called experts της μόδας, γιατί η προηγούμενη γενιά πάλεψε γι’ αυτές.

Η άνοδος των curvy models στις πασαρέλες και τα editorials μόδας

Καταλυτικό ρόλο, έπαιξε η παρουσία της Ashley Graham στη high-end μόδα. Ο ακτιβισμός της, η προσωπικότητά της αλλά και η λιγότερο αντικομφορμιστική φυσική ομορφιά της, την βοήθησαν να γίνει το πιο αναγνωρίσιμο μοντέλο με καμπύλες στην ιστορία του μόντελινγκ. Είναι χωρίς αμφιβολία, από τα μοντέλα με καμπύλες που απενοχοποίησε, υπό μία έννοια, την εικόνα των χοντρών γυναικών, στη μόδα αλλά και σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Αν και η ίδια άργησε πολύ να είναι μέρος επιδείξεων μόδας μεγάλων fashion houses, η παρουσία της σε καμπάνιες και editorials μόδας, ήταν η αρχή. Λόγω της Graham, η μόδα αλλά και η κοινωνία άρχισε να αντιμετωπίζει τις χοντρές γυναίκες ως όμορφες. Άρχισε να τις αποδέχεται, λίγο παραπάνω.

Σε αυτό βοήθησε και το κίνημα του body positivity, το οποίο αν και γελοιοποιείται αρκετά συχνά από τα media και τον κόσμο στα social media που θέλει να δείχνει ότι είναι «μέσα στα πράγματα», στερώντας έτσι το βασικό του μήνυμα, η Graham πέτυχε τον αρχικό της στόχο: να κάνει τα μοντέλα με καμπύλες και όλες τις γυναίκες με καμπύλες, να γίνουν ορατές.

Αυτό έδωσε το πάτημα για πολλά ακόμη μοντέλα με καμπύλες, όπως την Kate Wasley, την Alva Claire και την Georgia Pratt μεταξύ άλλων, να ξεκινήσουν τις καριέρες τους στον χώρο αυτό. Προσωπικότητες σαν αυτές αλλά και το ίδιο το κίνημα, έφεραν κουβέντες που αφορούν τα ταμπού που υπάρχουν γύρω από το γυναικείο σώμα, στο τραπέζι με αποτέλεσμα να ξεκινάει ένας διάλογος περί συμπερίληψης της μόδας. Το αποτέλεσμα των τόσων χρόνων αγώνα ήταν να γίνεται όλο και πιο έντονη η παρουσία curvy μοντέλων στις πασαρέλες, τα εξώφυλλα περιοδικών μόδας και τα editorials. Αν και ακόμη τα ποσοστά συγκριτικά με τα αδύνατα μοντέλα που βλέπουμε στις πασαρέλες είναι λίγα, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την άνοδό τους στη βιομηχανία αυτή.

Τα ονόματα που αξίζει να μάθεις

Ακόμα, λοιπόν, και η Ashley Graham ήταν για πολλά χρόνια το μόνο γνωστό μοντέλο με καμπύλες, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που εισβάλλουν στον χώρο της μόδας και κεντρίζουν την προσοχή μας. Πρόκειται για γυναίκες με διαφορετικούς σωματότυπους και διαφορετικά είδη ομορφιάς που σε κάθε περίπτωση ξεφεύγουν από τα κλισέ. Η γυναικεία ομορφιά δεν είναι ένα πράγμα και το γυναικείο σώμα δεν «βγαίνει» σε ένα μέγεθος. Και αυτά τα μοντέλα με καμπύλες μάς διαβεβαιώνουν γι’ αυτό ακριβώς. Είναι η φωτεινή ηλιαχτίδα στο τέλος ενός πολύ exclusive τούνελ, που μάς δείχνουν την ομορφιά του inclusivity.

Candice Huffine

Η πρώτη της δουλειά ήταν το 2000 και από τότε η καριέρα της Candice Huffine, είχε ανοδική πορεία. Αν και δεν της «ήρθαν» όλα εύκολα, η φυσική ομορφιά της και το τάλεντο της «κέρδισαν» του experts στον χώρο της μόδας. Είναι το πρώτο curvy μοντέλο που έχει φωτογραφηθεί για εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης της Vogue.

Paloma Elsesser

Η Paloma Elsesser είναι από τα μοντέλα με καμπύλες που έχουν συνεργαστεί με πολλά brands. Από τη Nike και το ASOS μέχρι το Fenty Beauty. Η 27χρονη Paloma έχει μάλιστα ποζάρει για εξώφυλλα της Vogue Arabia και Vogue UK. Έγινε το πρώτο μοντέλο με καμπύλες που περπάτησε σε show της Fendi για τη Fall 2020 συλλογή, αλλά και από τα πρώτα μοντέλα που φωτογραφήθηκε για εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue.

Jill Kortleve

Η 27χρονη Jill Kortleve έκανε headlines από την στιγμή που περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Chanel για τη Fall/Winter 2020 συλλογή. Και αυτό γιατί είχε 10 χρόνια να περπατήσει μοντέλο με καμπύλες σε show της Chanel. Τελευταία ήταν η Crystal Penn το 2010 σε Cruise συλλογή. Η Kortleve την ίδια σεζόν περπάτησε και στα shows του Alexander McQueen, Fendi και Jacquemus. Ενώ έγινε το πρώτο μοντέλο με καμπύλες που περπάτησε στο show του οίκου Fendi. Πλέον είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες παρουσίες στον χώρο της μόδας.

Tess McMillan

H Tess McMillan είναι δεν είναι άγνωστη στον χώρο της μόδας. Και κέρδισε από νωρίς το ενδιαφέρον των fashion experts. Την ανακάλυψαν στο Instagram και από τότε έχει κάνει σημαντικές συνεργασίες. Έχει φιλοξενηθεί στη British Vogue, αλλά και σε καμπάνιες της Rodarte. Πρόσφατα, περπάτησε στo show του οίκου Gucci στο Λος Άντζελες.

Alva Claire

Από τις πιο πετυχημένες πορείες στον χώρο της μόδας, έχει η captivating Alva Claire. Η παρουσία της ως curvy μοντέλο, της έχει φέρει πολλές πρωτιές. Μαζί με την Paloma Elsesser και την Jill Kortleve ήταν από τα πρώτα μοντέλα με καμπύλες που περπάτησαν σε show του οίκου Versace. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2020, φωτογραφήθηκε μαζί τους και με την Ashley Graham για την ιταλική Vogue.

Precious Lee

Η Precious Lee είναι από τα πιο γνωστά μαύρα μοντέλα με καμπύλες στον χώρο της μόδας. Στο βιογραφικό της, έχει συνεργασίες με οίκους όπως τον Miu Miu, Marc Jacobs κ.ά. Ενώ πιο πρόσφατα, φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο της Vogue Arabia. Ξεκάθαρα από τα πιο πετυχημένα It μοντέλα της γενιάς μας.

Leslie Sidora

Η Γαλλίδα Leslie Sidora έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Forbes και το Glamour όταν πρωταγωνίστησε την καμπάνια του fashion brand Prettylittlething. Από τότε είναι ambassador του brand, ενώ έχει κι άλλες εξίσου σημαντικές συνεργασίες. Έχει συνεργαστεί με το Savage x Fenty (τη σειρά εσωρούχων της Rihanna), τα Forever 21, την H&M, L’oreal, River Island, OYSHO, ενώ ποζάρει και ως μοντέλο στο ASOS.

Georgia Pratt

Από τις πρώτες παρουσίες curvy μοντέλων σε εξώφυλλο περιοδικού μόδας του βεληνεκούς της Vogue. Η Georgia Pratt είχε φωτογραφηθεί για την ιταλική Vogue το 2011 και από τότε έχει περπατήσεις στις πασαρέλες οίκων μόδας, όπως του Christian Siriano.

Iskra Lawrence

H Βρετανίδα Iskra Lawrence χρησιμοποιεί συχνά την πλατφόρμα της για να προμοτάρει το body positivity, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την παρουσία της στα social media μέχρι και αυτή στις πασαρέλες αλλά και σε καμπάνιες γνωστών fashion brands, το μοντέλο μάχεται διαρκώς για την ισότητα όλων των σωματοτύπων.

Tess Holliday

Εκπροσωπώντας το κίνημα του body positivity πριν γίνει μόδα, η Tess Holliday «καταγράφεται» ως τα πρώτα μοντέλα με καμπύλες στον χώρο της μόδας. Η unapologetic στάση ζωής της την κάνουν, λοιπόν, από τα πιο αναγνωρίσιμα μοντέλα που έχουν περπατήσει για διάφορους οίκους μόδας, όπως του Chromat.

Robyn Lawley

Η Αυστραλέζα Robyn Lawley είναι από τα πρώτα μοντέλα με καμπύλες. Έχει πρωταγωνιστήσει σε καμπάνιες του Ralph Lauren ενώ έχει ποζάρει σε editorials μόδας γνωστών περιοδικών.