OPINIONS

Tyler Mcbeth: Ο σύντροφος του Στέφανου Κασσελάκη εκσυγχρονίζει την ελληνική, ομοφοβική κοινωνία, επειδή απλά υπάρχει

Tyler Mcbeth Facebook/Tyler Mcbeth

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ο χαρακτηρισμός «υπέρκομψος» μιλώντας για τον Tyler Mcbeth. Κι ας συμφωνήσουμε ότι έχουμε βαρεθεί να διαβάζουμε αχρείαστους διθυράμβους για τα ρούχα των συζύγων πολιτικών λες και είναι μανεκέν σε επίδειξη ρούχων στου Μαξίμου. Προχωράμε. 

«Γνώρισα τον Tyler στα 31 μου. Νοσοκόμος στις ΜΕΘ, ξαγρυπνούσε δίπλα στους ασθενείς, ενώ έκανε το διδακτορικό του με το φως της ημέρας. Και όπως είχα δει από τους γονείς μου στα εύκολα και στα δύσκολα, όταν βρίσκεις έναν άνθρωπο καλύτερο από σένα, κάνεις ό,τι μπορείς να τον κρατήσεις, ό,τι και να λένε οι άλλοι», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στα βίντεο της προεκλογικής του εκστρατείας. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης ίσως δεν έχει gay ατζέντα, αλλά έκανε πολλά περισσότερα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα από κάθε άλλο πολιτικό στην Ελλάδα. Της έδωσε ορατότητα. Σοβαρή ορατότητα όχι pink washing marketing για να πουλήσει ενσυναίσθηση και προοδευτισμό. Ο Στέφανος Κασσελάκης (φυσικά και ο Tyler McBeth) ξέρει ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν καριέρα από τη μισαλλοδοξία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι πρωινές εκπομπές φιλοξενούν τις δηλώσεις του κυρίου Κούγια για τις κανονικές οικογένειες με μητέρα και πατέρα (mot-à-mot είπε τα εξής στον Γιώργο Λιάγκα [από το 23:13 και μετά στο βίντεο]: «Τον κ. Κασσελάκη πώς θα τον αποκαλούν οι συνάδελφοί του, η Στέφανος ή ο Στέφανος; Ο κ. Κασσελάκης είναι ο σύζυγος ή η σύζυγος; Εμείς που συμμετέχουμε στη ζωή κανονικά και με νύχια και με δόντια κάναμε κάτι, έχουμε και παιδιά αγόρια και κορίτσια και θέλουμε να είναι ευτυχισμένα, όχι μπερδεμένα»).

Δεν ξέρουμε κατά πόσο ενστερνίζονται τις παγιδευμένες στην ετεροκανονικότητα απόψεις του κυριού Κούγια. Ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας αντιμετωπίζει τα gay παιδιά του ως μιάσματα. Ξέρουμε ότι είσαι συνένοχος όταν επιτρέπεις τα κακοποιητικά κι ομοφοβικά σχόλια να ακουστούν στην εκπομπή σου. Και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που θεωρούν κανονική μόνο την οικογένεια με ετερόφυλους γονείς δεν έχουν καμία βιωματική εμπειρία ως παιδιά ΛΟΑΤΚΙ οικογένειας. Άρα η γνώμη τους είναι κυρίως ατεκμηρίωτη. Υπάρχει απλά για να ενισχύσει τον αποκλεισμό των gay, των λεσβιών, των τρανς ατόμων από την κοινωνία.

Κι αυτός είναι ο λόγος που ο Tyler McBeth (με πτυχίο από πάρα πολύ δυνατό πανεπιστήμιο και προϋπηρεσία που ανοίγει πόρτες σε κάθε job interview, έχει κάνει μεταπτυχιακό σε Business Administration στο Penn State University), κάνει πάρα πολλά για να φέρει την ελληνική κοινωνία στο συμπεριληπτικό παρόν, επειδή απλά υπάρχει και συνοδεύει τον Στέφανο Κασσελάκη σε κάθε δημόσιά του εμφάνιση. Δεν κρύβεται στο παρασκήνιο, δεν παραμένει αθέατος. Είναι εκεί, διεκδικώντας την νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων ανδρών στο γάμο και την τεκνοθεσία. 

«Έχουμε κάνει σύμφωνο συμβίωσης στην Αμερική και αυτό που σχεδιάζουμε τώρα είναι να κάνουμε παιδιά με παρένθετη μητέρα. Όμως με στενοχωρεί ότι στην Αμερική μπορεί να κάνουμε παιδιά και οικογένεια που δεν θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα», επιμένει ο Στέφανος Κασσελάκης (ο χαρακτηρισμός Captain America του ΣΥΡΙΖΑ της Λιάνας Κανέλλη αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το άρθρο). Ο πρωθυπουργός φαίνεται να έβαλε το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στον πάγο, προς το παρόν. 

Η παρουσία του Tyler McBeth είναι αναθεωρητική. Δεν είναι ένας ρόλος (έχουμε συνηθίσει τις Πρώτες Κυρίες/ συζύγους/συντρόφους να παίζουν τους επικοινωνιακούς ρόλους τους).

Ο Tyler McBeth είναι ένα σύμβολο. Βλέποντας τον, ένα φοβισμένο gay παιδί μπορεί να ονειρεύεται ένα ισότιμο μέλλον.

Και να κατανοήσει ότι δεν είναι υποδεέστερος πολίτης στην Ελλάδα. Ο Tyler McBeth ως σύντροφος Κασσελάκη είναι η ευκαιρία της ελληνικής κοινωνίας να σταματήσει να κάνει διακρίσεις που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό. 

Σε μια εποχή που οι Έλληνες ψηφίζουν και βάζουν στη Βουλή τους Σπαρτιάτες, την Ελληνική Λύση και οι 10 πατριώτες βουλευτές της Νίκης μιλούν για τη ρωμιοσύνη, ο Tyler McBeth ως σύντροφός του Στέφανου Κασσελάκη (που πήρε ένα τεράστιο 45% στον α’ γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ) είναι μια εικόνα που δεν θα κουραστούμε να βλέπουμε στην τηλεόραση.  Ο Νίκος Σούλης, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη, προχώρησε δηλώσεις έξω από τα γραφεία του υποψήφιου προέδρου, λίγο μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως «είναι επανάσταση ότι τα Σφακιά ψήφισαν γκέι πρόεδρο». Κι έχει δίκιο. Ακόμη κι αν μιλάμε για 160 άτομα. Είναι επαναστατικό.