OPINIONS

«Τα τρανς κορίτσια φταίνε για την αύξηση των αυτοκτονικών τάσεων». Επιστημονικές μελέτες κι αηδίες

Unsplash

«Τα τρανς κορίτσια φταίνε για την αύξηση των αυτοκτονικών τάσεων». Σε εισαγωγικά η φράση γιατί έχει ιδιοκτήτη. Όχι ό,τι κι ό,τι ιδιοκτήτη. Nikki Haley. Να κάνω τις συστάσεις. Ρεπουμπλικανή υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ και πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας. Τα δικά σας, ονόματα και ιδιότητες, τα λέτε μόνοι σας για να μην καθυστερούμε και χάνουμε χρόνο από την εξαιρετικά τεκμηριωμένη τοποθέτησή της.

Ποιες επιστημονικές μελέτες; Τώρα χαζά να λέμε. Η Nikki Haley ξέρει και μοιράζεται τη σοφία της. Αν δεν είσαι έτοιμη να κατανοήσεις ότι «τα τρανς κορίτσια φταίνε για την αύξηση των αυτοκτονικών τάσεων», δεν φταίμε εμείς. Για τις ΗΠΑ, μιλάμε. Δεν επεκτάθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο η υποψήφια για την προεδρία. Ίσως, σε ένα νέο επεισόδιο μπορεί να μασήσει μαϊντανό, καλή ώρα όπως η Ζαΐρα Ελένη Βλαχάκη, και να μας πει τα μελλούμενα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τρανς κορίτσια σε αποδυτήρια;

Στο CNN δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των αυτοκτονικών τάσεων μεταξύ των εφήβων κοριτσιών οφείλεται στο γεγονός ότι επιτρέπεται στα τρανς κορίτσια να μπαίνουν στα γυναικεία αποδυτήρια. «Πώς υποτίθεται ότι θα συνηθίσουν τα κορίτσια μας στο γεγονός ότι βιολογικά αγόρια βρίσκονται στα αποδυτήριά τους;

τρανς κορίτσια Pexels

Και μετά αναρωτιούνται γιατί το ένα τρίτο των έφηβων κοριτσιών μας σκέφτηκε σοβαρά να αυτοκτονήσει πέρυσι. Θα έπρεπε να μεγαλώνουμε δυνατά κορίτσια, κορίτσια με αυτοπεποίθηση. Η ιδέα ότι έχουμε βιολογικά αγόρια που παίζουν σε αθλήματα κοριτσιών – είναι το γυναικείο ζήτημα της εποχής μας», ανέφερε η Haley.

Σε ποια βιβλιογραφία βασίστηκε η άποψη αυτή; Σε καμία. Τι να την κάνεις την έρευνα και τη βιβλιογραφία όταν μπορείς να «γεννήσεις» τέτοιες ιδέες από την κοιλιά σου και από τη ρατσιστική ματιά σου;

Πόσες ιστορίες έχουμε ακούσει για αποδυτήρια με τρανς κορίτσια. Έβαλα τελεία; Ας βάλω ερωτηματικό, να δω μήπως αλλάζει το νόημα. Πόσες ιστορίες έχουμε ακούσει για αποδυτήρια με τρανς κορίτσια; Καμία. Φτάνει πια. Ρατσιστική και κακοποιητική ρητορική με θύματα ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους όπως έχουν εκείνοι επιλέξει. Φτάνει. Βαρεθήκαμε. Κουραστήκαμε. Σιχαθήκαμε.

Η Nikkie Haley για τις αμβλώσεις

Τον Απρίλιο του 2016 η Nikkie Haley είχε υποστηρίξει ότι δεν ήταν απαραίτητος ένας anti-transgender νόμος για τη χρήση δημόσιων τουαλετών από τρανς άτομα που είχε κατατεθεί εκείνο το διάστημα στη Νότια Καρολίνα. Ωστόσο, έχει εκφράσει ότι ο νόμος Don’t Say Gay της Florida, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά σε σεξουαλικές ταυτότητες και ταυτότητες φύλου στο δημοτικό σχολείο, «δεν είναι αρκετά ακραίος» για τα γούστα της.

τρανς κορίτσια © 2023 Charlie Neibergall/AP IMAGES

H Nikkie Haley δηλώνει «υπέρ της ζωής» και έχει υποστηρίξει τη νομοθεσία για τον περιορισμό των αμβλώσεων. «Είμαι υπέρ της ζωής γιατί αυτό μου λέει να κάνω το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, είμαι υπέρ της ζωής γιατί όλοι μας είχαμε εμπειρίες του τι σημαίνει να έχεις αυτά τα ιδιαίτερα μικρά πλάσματα στη ζωή σου», είχε πει για τις απλουστευτικές απόψεις της.

Ως μέλος της βουλής της Νότιας Καρολίνας έχει ψηφίσει νομολογία σύμφωνα με την οποία μία μητέρα που κάνει κακό στο έμβρυο αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις. Επιπλέον έχει συνυπογράψει μία νέα νομοθεσία της πολιτείας της, σύμφωνα με την οποία οι αμβλώσεις απαγορεύονται μετά τις 20 εβδομάδες κύησης.

Κατάλαβες; Κατάλαβα να λες.

Οι τάσεις αυτοκτονίας αυξάνονται στις ΗΠΑ. Τι συμβαίνει πραγματικά;

Οι αυτοκτονίες μεταξύ των νεότερων εφήβων των ΗΠΑ αυξάνονταν για χρόνια πριν από την πανδημία. Το σχολικό άγχος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα όπλα θεωρούνται ως πιθανοί παράγοντες επηρεασμού.

Οι επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων έπειτα από απόπειρες αυτοκτονίας εφήβων, κυρίως κοριτσιών, αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, φέρνοντας ξανά στο φως τον ψυχολογικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία.

«Από τις αρχές του Μαΐου του 2020, ο αριθμός των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών» για τραυματισμούς «που υπήρχαν υποψίες ότι οφείλονταν σε απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ εφήβων 12 ως 17 ετών, ειδικά μεταξύ των κοριτσιών, άρχισαν να αυξάνονται», ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020, από τα τέλη του Ιουλίου ως τα τέλη του Αυγούστου, ο αριθμός των επισκέψεων εφήβων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών αυξήθηκε κατά 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Στη διάρκεια του χειμώνα (από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 ως και τα τέλη του Μαρτίου του 2021), η αύξηση ήταν ακόμη πιο θεαματική, έφθασε το 39% σε σύγκριση με το 2019.

Πιο συγκεκριμένα, τη χειμερινή περίοδο η αύξηση έφτασε το 50,6% μεταξύ των κοριτσιών και το 3,7% στις τάξεις των αγοριών. Τα CDC σημειώνουν πως τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στις απόπειρες αυτοκτονίες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα κορίτσια επηρεάστηκαν συναισθηματικά περισσότερο από την πανδημία απ’ ό,τι ήταν γνωστό μέχρι εδώ βάσει προηγούμενων ερευνών και αυτό σημαίνει πως υπάρχει «ανάγκη» να «δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού» και να ληφθούν «περισσότερα προληπτικά μέτρα».

Οι νέοι και οι νέες «αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από τα μέτρα» που έλαβαν οι αρχές για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας, πρόσθεσαν. Τα CDC αναφέρονται κυρίως στην έλλειψη επαφής με εκπαιδευτικούς, συμμαθητές και συμμαθήτριες, αλλά και στην αύξηση της χρήσης ουσιών ή της ανησυχίας που οφείλονται στα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών.

Τρανς κορίτσια σε αποδυτήρια δεν άκουσα πουθενά αλλού παρά μόνο στην μπουρδολογία της Nikki Haley.