ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Διάσημοι γονείς που αποδέχτηκαν τη διαφορετικότητα των παιδιών τους κι έγιναν παράδειγμα copy paste

ⓒ 2021 Peter Kramer/Associated Press

Τι σημαίνει να είσαι γονιός; Το πεδίο της απάντησης παραμένει ανοικτό. Ούτε πολλαπλή επιλογή, ούτε καθοδήγηση. Η απάντηση είναι δική σου. Αποκλειστική ευθύνη. Τι σημαίνει να είσαι γονιός τελικά;

Μπορεί μάνα να μην είμαι αλλά θα αποτολμήσω μία δική μου ερμηνεία. Γονιός σημαίνει αγάπη. Άνευ όρων. Με μάτια κλειστά. Με καρδιά ορθάνοιχτη. Χωρίς γιατί και πρέπει. Χωρίς ανταλλάγματα. Καθαρή αγάπη. Πλούσια.

Και τι σημαίνει αγάπη; Αγάπη σημαίνει δοτικότητα. Σημαίνει και ελευθερία. Να δίνεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις. Να δίνεις χωρίς να «πνίγεις».

Αυτά τα λίγα. Πυλώνας η αγάπη. Ταυτόσημο (θα ήθελα) της απόφασης μίας γυναίκας να γίνει μάνα κι ενός άντρα να γίνει πατέρας. Αυτή λοιπόν η αγάπη μπορεί να πάρει πολλές μορφές.

Μία από αυτές είναι να ορθώσει ανάστημα και να γίνει ασπίδα. Να γίνει το τείχος που θα δεχθεί τα πυρά και θα τραυματιστεί αυτοβούλως χίλιες φορές προκειμένου τα παιδιά να μείνουν αλώβητα. Για αυτούς τους γονείς αξίζει να κάνουμε μνείες συνεχείς

Charlize Theron

«Ναι, κι εγώ νόμιζα ότι ήταν αγόρι» λέει η Charlize Theron για την κόρη της, Jackson. «Μέχρι που με κοίταξε στα μάτια όταν ήταν τριών ετών και μου είπε: ‘Δεν είμαι αγόρι’. Έτσι είναι, λοιπόν. Έχω δύο όμορφες κόρες που, όπως κάθε γονέας, θέλω να προστατεύσω και να δω να προχωράνε στη ζωή τους.

Γεννήθηκαν έτσι όπως είναι και δεν είναι στο χέρι μου να αποφασίσω πώς θα μεγαλώσουν και ποιοι θέλουν να είναι. Η δουλειά μου ως γονέας είναι να τα αγαπώ και να σιγουρευτώ πως θα έχουν όλα όσα χρειάζονται για να είναι αυτό που θέλουν να είναι. Και θα κάνω τα πάντα ώστε να παιδιά μου να έχουν αυτό το δικαίωμα και να είναι προστατευμένα σε αυτό το πλαίσιο».

Pink

«Μαμά, είμαι το πιο άσχημο κορίτσι που ξέρω. Μοιάζω με αγόρι με μακριά μαλλιά». Αυτή ήταν η ατάκα που άκουσε η Pink από την κόρη της Willow. Προβληματίστηκε και σκέφτηκε ποιος από τους συμμαθητές της μπορεί να της είχε βάλει αυτή την ιδέα. Έφτιαξε μία παρουσίαση στο PowerPoint με «ανδρόγυνους» καλλιτέχνες που ζουν την αλήθεια τους, όπως οι Michael Jackson, David Bowie, Freddie Mercury, Annie Lennox και Elton John ώστε να της εξηγήσει τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός.

Στα VMA’s τιμήθηκε με το ”Michael Jackson Video Vanguard Award” και είπε τα εξής: «Βοηθάμε τους άλλους να αλλάξουν έτσι ώστε να δουν τα διαφορετικά είδη ομορφιάς. Και όσο για τους καλλιτέχνες που είστε απόψε εδώ. Με εμπνέετε όλοι τόσο πολύ. Ευχαριστώ που είστε ο εαυτός σας. Συνεχίστε να λάμπετε. Κι εσύ μικρή μου είσαι πολύ όμορφη και σε αγαπώ πολύ».

Megan Fox

H Megan Fox έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια για την επιλογή του γιου της, Noah, να φορά φορέματα. «Σχεδιάζει ρούχα. Είναι πολύ ταλαντούχος, αλλά είναι ακόμη 7 ετών. Του αρέσει πολύ η μόδα. Πολλές φορές ντύνεται μόνος του και επιλέγει φορέματα.

Και τον στέλνω σε πραγματικά φιλελεύθερο, hippy σχολείο, αλλά ακόμη και εκεί, συμμαθητές του, λένε πως τα αγόρια δεν φορούν φορέματα ή πως τα αγόρια δεν φορούν ροζ. Έτσι τώρα προσπαθώ να τον διδάξω να είναι σίγουρος για τον εαυτό του, να έχει αυτοπεποίθηση και να μην δίνει σημασία σε όσα λέει κάποιος άλλος».

Angelina Jolie

angelina jolie Invision/AP / Grant Pollard

Τον Φεβρουάριο του 2018 η Angelina Jolie είχε φωτογραφηθεί με τις κόρες της για το περιοδικό Elle και είχε μιλήσει για τον τρόπο που τις μεγαλώνει. «Λέω στις κόρες μου, αυτό που σε ξεχωρίζει είναι αυτό που είσαι πρόθυμη να κάνεις για τους άλλους.

Κάθε γυναίκα μπορεί να βάλει ένα φόρεμα ή να βαφτεί. Αλλά είναι το μυαλό σου που θα σε καθορίσει ως άνθρωπο. Βρες ποια είσαι, τι σκέφτεσαι και τι πρεσβεύεις. Και πάλεψε για τους άλλους, για να έχουν τις ίδιες ελευθερίες με εσένα. Μια ζωή προσφοράς είναι μια ζωή που αξίζει».

H Angelina Jolie και η Shiloh H Angelina Jolie και η Shiloh / AP Photo / Domenico Stinellis
H Angelina Jolie και η Shiloh

Τα παιδιά της έμαθαν να μεγαλώνουν ελεύθερα και να κάνουν να υποστηρίζουν τις επιλογές τους. Η 13χρονη Shiloh επιλέγει να ντύνεται με σακάκια και να έχει κοντοκουρεμένα μαλλιά. Η μητέρα της στο Vanity Fair είχε δηλώσει: «χρειάστηκε να της κόψουμε τα μαλλιά, θέλει να ντύνεται σαν αγόρι. Νομίζει ότι είναι ένα από τα αδέλφια της».

Gwen Stefani

Ο γιος της Gwen Stefani, Kingston, συχνά ζητά από τη μητέρα του να του βάψει τα νύχια. Εκείνη δέχεται και μάλιστα δέχεται ερωτήσεις σχετικά με την απόφασή της αυτή.

«Συνηθίζει να είναι μαζί μου όταν εγώ βάφομαι, ή φτιάχνω τα μαλλιά μου, ή βάφω τα νύχια μου. Είναι μία φυσιολογική εικόνα για τα παιδιά μου. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι πως το να είναι τα παιδιά μου μοναδικά και αληθινά με κάνει πραγματικά χαρούμενη».

Dwyane Wade

Η οικογενειακή εορταστική φωτογραφία της οικογένειας Wade στάθηκε αφορμή για να ξεράσουν πολλοί χολή στο Twitter με αφορμή τον γιο της οικογένειας. Ο 12χρονος Zion εμφανίζεται στη φωτογραφία με crop top και μακριά βαμμένα νύχια.

Ο Dwyane υπερασπίστηκε δημόσια τον γιο του στο Twitter. «Αγαπήστε και αποδεχτείτε τα παιδιά σας όπως ακριβώς είναι. Ως γονιός το μόνο μου μέλημα και ο μόνος μου στόχος είναι τα παιδιά μου να δουν πως τα αγαπώ και τα υποστηρίζω. Στηρίζουμε ο ένας τον άλλο στην οικογένειά μας με αγάπη, υπερηφάνεια και χαμόγελο».