OPINIONS

Στο Περού αν φοράς κόκκινο εσώρουχο είσαι «πρόθυμη για σεξ». Άρα; Άρα, ο βιαστής σου αθωώνεται

AP Photo/Martin Mejia

Έχεις το κουράγιο να σηκωθείς και να σταθείς στα πόδια σου; Ακόμα κι αν έξω ο άνεμος λυσσομανά εσύ οφείλεις να μείνεις δυνατή. Η μία ας πιάσει το χέρι της άλλης. Και οι φωνές θα πολλαπλασιαστούν. Και το άδικο θα το στήσουμε στον τοίχο. Θα του ξεσκίσουμε τη σάρκα και θα το ποδοπατήσουμε. Δεν θα μπορέσει να ξανασηκωθεί, δεν θα ‘χει τη δύναμη να ορθωθεί και πάλι μπροστά μας. Μην χάνεις τη φωνή σου. Μην φοβάσαι να φωνάξεις. Για μία δίκαιη κοινωνία, για μία ζωή ίση, για ένα παρόν που δεν θα μας κάνει να ντρεπόμαστε και για ένα μέλλον που δεν θα ντρεπόμαστε να παραδώσουμε. Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στους δρόμους του Περού ενάντια στην απόφαση του δικαστηρίου η οποία έκρινε αθώο έναν βιαστή. Αθωότητα χάρη σε ένα κόκκινο εσώρουχο. Τόσο απλό, τόσο χυδαίο, τόσο εμετικό.

Το δικαστήριο της πόλης Ica στο Περού, αθώωσε άντρα κατηγορούμενο για βιασμό, με πρόφαση πως το κόκκινο χρώμα των εσωρούχων του θύματος το οποίο μαρτυρούσε από μόνο του τη συγκατάθεσή του. «Οι γυναίκες φορούν κόκκινα εσώρουχα μόνο όταν προτίθενται να κάνουν σεξ», φαίνεται να είπαν οι δικαστές.

Ο κατηγορούμενος βιαστής αθωώθηκε στις 29 Οκτωβρίου, μετά από ισχυρισμούς του δικαστικού σώματος πως το θύμα δεν ήταν ντροπαλό και επιφυλακτικό.

Η αναφορά των δικαστών ανέφερε: «Αυτός ο τύπος γυναικείου εσωρούχου χρησιμοποιείται συνήθως σε ειδικές περιστάσεις και οδηγούν σε στιγμές οικειότητας, γεγονός που δίνει την εντύπωση πως η γυναίκα είναι προετοιμασμένη ή πρόθυμη να προβεί σε σεξουαλική σχέση με τον κατηγορούμενο»

Από την άλλη, η νεαρή γυναίκα-θύμα υποστήριξε πως έπεσε αναίσθητη, ενώ το πρωί ξύπνησε γυμνή στο κρεβάτι του βιαστή, με τον ίδιο να την κατηγορεί ότι το κάνει όλο αυτό για να τον εκδικηθεί.

«Ακούστε, δικαστές. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα εσώρουχα μου για να δικαιολογήσετε έναν βιασμό» και «η δαντέλα είναι απλώς δαντέλα, δεν είναι συγκατάθεση» ένα από τα συνθήματα των εξοργισμένων γυναικών που απαιτούν δικαιοσύνη.

#PorUnaJusticiaSinMachismo💪💜 Compañeras!!Posted by Ni Una Menos – Ica on Sunday, 1 November 2020

Η Γενική Εισαγγελία του Περού αιτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου -μια μέρα μετά τη δίκη- την ακύρωση της απόφασης, καθώς και τη διεξαγωγή της εκ νέου, σε διαφορετικό δικαστήριο. Παράλληλα, η Υπηρεσία Ελέγχου της Δικαιοσύνης του Περού (OCMA) έχει ξεκινήσει να ερευνά τα παραπτώματα των δικαστών, με πιθανή ακόμα και τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας.

Μέχρι το όχι να εκλαμβάνεται ως όχι. Μέχρι να καταλάβουν όλοι πως κάθε γυναίκα μπορεί να φορά ό,τι θέλει χωρίς αυτό να την καθιστά πουτάνα κι εύκολη. Μέχρι το μήκος της φούστας και το βαθύ ντεκολτέ να μην είναι συνώνυμα του «περάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».

Συναίνεση. Λέξη όμορφη. Όχι, και τόσο δυσνόητη, αρκεί κάθε μυαλό να αποστραγγιστεί από παντός είδους αγκυλώσεις που θέλουν χρώματα και υφάσματα προκλητικά και γυναίκες υποταγμένες σε ανδρικές ορέξεις δίχως δικαίωμα άρνησης.

Μέχρι το «τα ‘θελε ο κώλος» να αποτελεί αιτιολόγηση για κάθε εγκληματική πράξη ενάντια στη γενετήσια αξιοπρέπεια. Μέχρι κάθε άντρας πολλά βαρύς να κατανοήσει πως η άρνηση μιας γυναίκας είναι ουσιαστική κι όχι παιχνιδάκι ξανάματος από μεριάς της.

Ας πιούμε τσάι (όσες θέλουμε).
Κατάλαβες;
Όσες θέλουμε.

αντί επιλόγου