ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ισότητα των φύλων: Μια υπόθεση “under construction”

Πέρασε κάτι λιγότερο από μήνας, όταν γιορτάζαμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και συζητούσαμε τόσο για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την απαρχή του φεμινιστικού κινήματος κι έπειτα αλλά και για όσα πολύ αναγκαία πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα το έτος 2017, σε αρκετές χώρες του κόσμου (και όχι απαραίτητα “τριτοκοσμικές”, για να προλάβω κάθε κακοπροαίρετο), ισχύουν μερικοί κατάπτυστοι νόμοι που θέτουν σε κίνδυνο, υποβιβάζουν καθημερινά και εξευτελίζουν τη γυναίκα και τη θέση της στην κοινωνία αλλά και την ίδια την κοινωνία εν γένει, που ανέχεται και διαιωνίζει τέτοιες αντιλήψεις.

Μπορείς να απαγάγεις τη γυναίκα αρκεί να την παντρευτείς μετά

Η Μάλτα ανήκει στην ΕΕ. Σημαντική εισαγωγή αν σκεφτείς ότι σε αυτή τη μικρή και συμπαθέστατη κατά τ’ άλλα χώρα ένας άντρας μπορεί να απαγάγει μια γυναίκα, αρκεί να σκοπεύει να την παντρευτεί. Συγκεκριμένα, αν παντρευτεί το θύμα αμέσως μετά την απαγωγή, τότε απαλλάσσεται δια παντός από οποιαδήποτε καταδίκη και τιμωρία. Αντίστοιχα, στο Λίβανο, αν ένας άντρας ΒΙΑΣΕΙ ή απαγάγει μια γυναίκα, δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο δίωξης από τη δικαιοσύνη, εφόσον παντρευτεί το θύμα.

Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να οδηγούν

Σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, είναι παράνομο για τις γυναίκες να λαμβάνουν άδεια οδήγησης. Μάλιστα, το 1990 καθιερώθηκε σχετικός νόμος, υπό το φόβο ότι γυναίκες και άντρες θα χρησιμοποιούσαν κρυφά τα αυτοκίνητά τους, για να βγουν ραντεβού και να διαπράξουν “άσεμνες συμπεριφορές”.

Αν είσαι γυναίκα, κληρονομείς λιγότερα σε σχέση με τον αδερφό σου

Διαφορετικές εκδοχές αυτού του νόμου υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου. Για παράδειγμα, στην Τυνησία η γυναίκα έχει δικαίωμα να κληρονομήσει μόνο τα μισά από εκείνα που κληρονομεί ο αδερφός της.

Οι άντρες απολαμβάνουν ελαφρύτερες ποινές για “φόνους τιμής”

Για παράδειγμα, στην Αίγυπτο ένας άντρας θα αντιμετωπισθεί με επιείκεια στο δικαστήριο αν σκοτώσει τη γυναίκα του επειδή την έπιασε να τον απατά. απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο φόνο. Στη Συρία, ένας άντρας που σκοτώνει τη γυναίκα, κόρη, μητέρα του επειδή τη συνέλαβε να διαπράττει “οποιαδήποτε παράνομη σεξουαλική πράξη”, θα καταδικαστεί το πολύ σε 7 χρόνια φυλάκισης, ενώ μέχρι και το 2009 δεν υπήρχαν καν νομικές συνέπειες σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις.

Μπορείς να καταθέσεις ως γυναίκα, αλλά ο λόγος σου μετρά στο ήμισυ από εκείνον ενός άντρα

Στο Ιράν, πχ, η κατάθεση μιας γυναίκας στο δικαστήριο έχει πολύ λιγότερη βαρύτητα από εκείνη ενός άντρα σε μια υπόθεση μοιχείας. Για να ακουστεί η πλευρά της γυναίκας, πρέπει να καταθέσει ο διπλάσιος αριθμός γυναικών για μία και μόνο υπόθεση, από τον αριθμό των αντρών.

Οι σύζυγοι έχουν περισσότερα δικαιώματα από τις συζύγους

Στο Ισραήλ, το διαζύγιο είναι προνόμιο μόνο του συζύγου, ενώ μόλις το 2011 στο Μάλι ψηφίστηκε ένας νόμος που ανάγει το σύζυγο σε απόλυτο “αρχηγό” του σπιτιού, υποδεικνύοντας στη σύζυγο να υπακούει σ’ αυτόν. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι μια γυναίκα πρέπει να περιμένει να περάσουν 3 μήνες για να ξαναφτιάξει τη ζωή της μετά από το θάνατο του συζύγου ή το διαζύγιο, ενώ για τον άντρα δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη.

Ο άντρας διαλέγει πού θα δουλέψει η γυναίκα

Σε χώρες όπως το Καμερούν και η Γουινέα, οι άντρες έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το πού θα εργαστεί η σύζυγός τους, από την ίδια τη γυναίκα, ενώ το Καμερούν συνιστά μία από τις 18 χώρες που οι γυναίκες δεν μπορούν να δουλέψουν εκεί που επιθυμούν αν οι σύζυγοι αποφασίσουν ότι αυτό το επάγγελμα δεν ενδιαφέρει την οικογένειά τους.

Βία: σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική

Σίγουρα δεν το ακούς για πρώτη φορά. Υπάρχουν 46 χώρες στον κόσμο (πχ. Ουζμπεκιστάν, Αρμενία) που δε διαθέτουν κανενός είδους νομοθεσία για την προστασία των γυναικών από φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.

Γυναίκες και άντρες δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα στην ιθαγένεια

Ακόμη και στις ΗΠΑ, τη “γη της ελευθερίας”, οι άντρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε ζητήματα ιθαγένειας. Σε συνολικά 22 χώρες του κόσμου οι παντρεμένες γυναίκες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ιθαγένεια στα παιδιά τους, ενώ οι άντρες μπορούν και 44 χώρες παγκοσμίως δεν έχουν το δικαίωμα να περάσουν την ιθαγένεια στους συζύγους τους, ενώ αντίστοιχα οι παντρεμένοι άντρες μπορούν.

Αν η συζήτηση αυτή ανοιχτεί περισσότερο και στα δικαιώματα που δεν απολαμβάνει η LGBTQ κοινότητα ανά τον κόσμο, τότε η λίστα θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Όλα αυτά είναι μαύρες ενδείξεις πως υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει ώστε τα ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους να είναι δεδομένα και όχι μια υπόθεση “under construction” στο διηνεκές.