WOMEN TODAY

Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού: Ζεις στον κόσμο που μικρά κορίτσια παντρεύονται για ένα smartphone

AP Photo Anupam Nath

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Οκτωβρίου αλλά ποτέ με απόλυτο ενθουσιασμό. Η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού γεννήθηκε εξαιτίας ενός βουνού από κακές αφορμές, οι οποίες κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζονται στο timeline μας, στους τίτλους ειδήσεων, σε έρευνες που καταγράφουν πετσοκομμένες ελευθερίες και σε άβολα virals για την ανισότητα και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που βιώνουν πολλά κορίτσια από τα γεννοφάσκια τους. Ακολουθεί κοινότοπη διαπίστωση: το ότι εσύ κι εγώ μεγαλώσαμε ελεύθερα, παιδιά σαν όλα τ’ άλλα κι όχι αποκλεισμένες εξαιτίας του φύλου που μας έδωσε η φύση, δεν σημαίνει τίποτα συνολικά.

Ο σεξισμός μεγαλώνει, μεγαλώνει αδύναμα παιδιά

Σε χώρες όπως η Ινδία, η Τανζανία, η Νότιος Αφρική, η Νιγηρία, το Μαλάουι, η Ρουάντα και το Μπαγκλαντές, κι όχι μόνο αυτές, τα νεαρά κορίτσια εξακολουθούν να χάνουν βίαια το δικαίωμα της πρόσβασης στην τεχνολογία κυρίως μέσω των κινητών τους κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την παρανοϊκή αντίληψη κάποιων, ένα κορίτσι με smartphone μπορεί να επικοινωνήσει με άντρες και να μείνει έγκυος εκτός γάμου.

Για όσες δεν πειθαρχούν στην απαγόρευση, η τιμωρία είναι επίπληξη, ξυλοδαρμός, ακόμα και γάμος χωρίς τη συναίνεσή τους. Μίλησες μαζί του; του ‘στειλες φωτογραφία σου; θα τον παντρευτείς.

Σύμφωνα με την έρευνα της Οργάνωσης NGO Girl Effect και του Vodafone Foundation, την πρώτη στα χρονικά που ερεύνησε το 2018 την πρόσβαση των έφηβων κοριτσιών στην κινητή τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μεγαλύτερος φόβος επιβεβαιώθηκε. Για ένα αγόρι είναι 1.5 φορά πιο εύκολο να αποκτήσει smartphone σε σχέση  με ένα κορίτσι. Σε χώρες όπως οι προαναφερόμενες, και σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη που η ισότητα των φύλων είναι όρος άγνωστος, οι έφηβες και οι νεαρές γυναίκες από 13-19 ετών που έχουν κινητό τελευταίας τεχνολογίας, αντιμετωπίζονται ως πονηρά θηλυκά. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που η πρόσβασή τους σ’ αυτά γίνονται στα κρυφά, σαν να είναι κάτι παράνομο, πρόστυχο και απαγορευμένο. Κρύβουν τα κινητά σε απίθανα μέρη και καταστρώνουν ολόκληρα σχέδια για να μιλήσουν με τον φίλο τους.

AP Photo / Azeez Akunleyan

O στιγματισμός αυτός οδηγεί τα κορίτσια στο να αναπτύσσουν ανασφαλείς και μυστικοπαθείς συμπεριφορές προκειμένου να κάνουν αυτό για που εκατομμύρια κορίτσια στη Δύση είναι αυτονόητο.

Να μπουν στο internet, να κάνουν chat με τους φίλους τους, να στείλουν μία φωτογραφία στον αγαπημένο τους. «Μιλήσαμε με κορίτσια στο Μπαγκλαντές τα οποία μας είπαν πως οι άνθρωποι στις κοινότητες όπου ζουν πιστεύουν ότι όσες έχουν κινητό είναι παλιοκόριτσα . Οι Νιγηριανοί τις θεωρούν ανήθικες» έχει πει στον βρετανικό Independent ο επικεφαλής του Girl Effect.

Μία από τις μη ορατές κι εξίσου ολέθριες συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι πως πολλά κορίτσια που κατέχουν στα κρυφά smartphone ή μπαίνουν κρυφά στο διαδίκτυο είναι εντελώς απροστάτευτες απέναντι στους κινδύνους του, αφού φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια και άρα να αντιμετωπίσουν την οργή των γονιών τους και την απαξίωση της τοπικής κοινωνίας.

Η έρευνα έδειξε μάλιστα πως η πρόσβαση των κοριτσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι υψηλότερη από το αναμενόμενο. Το 44% των κοριτσιών που συμμετείχαν σ’ αυτή παραδέχτηκαν πως έχουν κινητό. Το 52% αποκάλυψε πως δανείζεται για να έρθει σε επικοινωνία.

‘Όσο για τις ποινές, υποδεγματικές.

Ένα 15χρονο κορίτσι μπορεί να τιμωρηθεί με εγκλεισμό στο σπίτι, να μην πηγαίνει σχολείο. Μπορεί ακόμα και να οδηγηθεί σε γάμο για να ξεπλύνει την ντροπή του.

Για τα αγόρια, όμως, δεν ισχύει τίποτα τέτοιο. Η είσοδος στο Facebook, το Instagram και το Whatsapp είναι ελεύθερη για εκείνους. Και δεν είναι μόνο ο αποκλεισμός των κοριτσιών από τα chat rooms και τα social media, όσο η παρεμπόδισή τους από την ελεύθερη πληροφόρηση και τη γνώση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που γίνεται εις βάρος τους.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού, μία άλλη ΜΚΟ, η The One που μάχεται ενάντια στη φτώχεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, έχει δημιουργήσει μια πολύ ουσιαστική καμπάνια με τίτλο “When I grow up…” που σημαίνει, «Όταν θα μεγαλώσω…» με στόχο να επισημάνει τη σχέση ανάμεσα στη φτώχεια και την απαξίωση της γυναίκας.

«Ο σεξισμός είναι μη αποδεκτός. Η φτώχεια μπορεί να τον μετατρέψει σε θανατική ποινή», είναι το κεντρικό συμπέρασμα. Όπως αναφέρει η οργάνωση, 340.000 κορίτσια και νεαρές κοπέλες προσβάλλονται κάθε χρόνο από ΗIV. 33.000 κορίτσια παντρεύονται ούσες ανήλικες και συχνά παρά τη θέλησή τους.

Μερικά ακόμα θλιβερά ποσοστά εις βάρος των κοριτσιών

  • Περίπου 84 εκατομμύρια έφηβες έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας από τους συζύγους ή συντρόφους τους.
  • Αν οι γάμοι σε παιδική ηλικία δεν μειωθούν, το 2030 ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται κάθε χρόνο σε ηλικία κάτω των 18 ετών, θα αυξηθεί από 15 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 16,5 μέχρι το 2030.
  • 28 εκατομμύρια έφηβες ηλικίας 10-19 ετών έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.