OPINIONS

Shein: Πόσο επικίνδυνα για την υγεία σου είναι τα φθηνά ρούχα που αγοράζεις από την Κίνα;

Kike Rincon/Europa Press via Getty Images

Τα Shein παιδικά φορέματα περιέχουν φορμαλδεΰδη. Οι τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που βρέθηκαν σε ρούχα που αγοράστηκαν από τον κινεζικό κολοσσό Shein, μπορούν να σε αρρωστήσουν. Να σου προκαλέσουν εξανθήματα, κνίδωση, ημικρανίες, αναπνευστικά προβλήματα, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και βήχα, ορμονικές διαταραχές και αυτοάνοσα.

Ξέρεις από τι φτιάχνονται τα φθηνά ρούχα που αγοράζεις; 

Παιδικά προϊόντα που πωλούνται από τον κολοσσό διαδικτυακών αγορών Shein περιείχαν τοξικές ουσίες σε ποσότητες εκατοντάδες φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη Σεούλ. Οι αρχές της Σεούλ πραγματοποιούν εβδομαδιαίες επιθεωρήσεις ειδών, που πωλούνται από πλατφόρμες όπως οι Shein, Temu και AliExpress.

Ένα ζευγάρι παπούτσια περιείχε 428 φορές τα επιτρεπόμενα επίπεδα φθαλικών ενώσεων. Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται ευρέως για να μαλακώσουν το πλαστικό και βρίσκονται σε χιλιάδες προϊόντα, όπως δοχεία, προϊόντα ομορφιάς και παιχνίδια. Ωστόσο, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι προκαλούν ορμονικές διαταραχές και έχουν συνδεθεί με παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και προβλήματα γονιμότητας.

@nontoxicdad Beware of the TOXIC CHEMICALS and HEAVY METALS in your favorite hot fashion brands 😱 Yep, Non-Toxic Dad says SHEIN and other fashion brands are CANCELLED! Several companies have been caught using nasty toxic heavy metals and chemicals such as: ☢️ PFAS ☢️ Lead ☢️ Phthalates These toxins, especially PFAS, are detrimental to YOU and the ENVIRONMENT! The health effects from these nasty toxins are NO JOKE! 👉🏼 PFAS = linked to organ damage and asthma 👉🏼 Lead = linked to brain and nervous system damage as well as developmental problems. 👉🏼 Phthalates = linked to hormonal disruption. Needless to say, Non-Toxic Dad isn’t a fan of these hit fashion brands in light of this new information… So, to avoid these potential health issues, check out these quality clothing brands that contain FAR less toxic chemicals: ✅ Reformation ✅ Organic Basics ✅ Nudie Jeans Co. ✅ Everlane ✅ Outer<Nown Another Non-Toxic Dad tip for protecting you and your family from toxic chemicals: ✅ Make sure you’re washing your new clothes before wearing them. Tag your fashionista friends in the comments to spread awareness! #sheinhaul #sustainablefashion #fashion #nontoxicliving ♬ original sound – NonToxicDad

Δεν είναι μόνο τα ρούχα του Shein. Όλα τα ρούχα από πολυεστέρα, που αγοράζουμε σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές από Fast Fashion brands, περιέχουν χημικές ουσίες που δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό, δε διασπώνται από το περιβάλλον και προκαλούν ορμονικές διαταραχές, αλλά και σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο. 

Ούτε οι καταναλωτές ούτε οι επαγγελματίες γνωρίζουν ποιες, ή ακόμη και πόσες, χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή, την επεξεργασία, την ύφανση, τη βαφή, το φινίρισμα και τη δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ.

Φωσφορικό τριβουτύλιο, μόλυβδος, αρσενικό, κοβάλτιο, αντιμόνιο, τολουόλιο, εξασθενές χρώμιο και φουμαρικό διμεθύλιο (αντιμυκητιασικό που είχε απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Το ξέρεις, όποτε ανοίγεις ένα δέμα που πήρες από τα Shein, μυρίζεις την έντονη μυρωδιά των συνθετικών χημικών ουσιών. Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που έχουν βρει οι επιστήμονες σε ρούχα – όπως ο φωσφορικός τριβουτυλεστέρας , ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας και οι βαφές (διασποράς)– μπορεί να είναι τοξικές ή επικίνδυνες, προκαλώντας δερματικές αντιδράσεις ή άσθμα.

Τι είναι οι ουσίες PFAS και γιατί είναι επικίνδυνες για την υγεία μου;

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 4700 χημικές ουσίες, αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών, που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με το πόσο εύκολα τα PFAS που απορρίπτονται από τα ρούχα μπορούν να απορροφηθούν στο δέρμα και στην κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένες χημικές ουσίες μπορούν να μεταβολιστούν και να αποβληθούν από το σώμα. Δεν συμβαίνει αυτό στην  περίπτωση των PFAS, μένουν για πάντα. Πρέπει να φορολογηθούν τα τοξικά χημικά που χρησιμοποιούνται στη μόδα.

Η ΕΕ έχει απαγορεύσει περισσότερες από 30 ουσίες για χρήση στη μόδα, αλλά το πρόγραμμα δοκιμών της, εύκολα παρακάμπτεται. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε τη Shein στη λίστα με τις ψηφιακές εταιρείες που είναι αρκετά μεγάλες, ώστε να υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την προστασία των πελατών από μη ασφαλή προϊόντα, ειδικά εκείνα που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για ανηλίκους.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Και η Greenpeace έχει εντοπίσει επικίνδυνες χημικές ουσίες σε προϊόντα Shein. Τα ευρήματα της βασίζονται σε ανάλυση 47 προϊόντων που αγόρασε η Greenpeace από ιστοσελίδες της Shein σε όλη την Ευρώπη και ένα pop-up κατάστημα στο Μόναχο και στη συνέχεια στάλθηκαν στο ανεξάρτητο εργαστήριο Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Βρέμης στη Γερμανία για χημική ανάλυση. Τα είδη περιελάμβαναν υποδήματα και ένα μείγμα ενδυμάτων για ενήλικες και παιδιά.

Τα παράνομα επίπεδα επικίνδυνων χημικών ουσιών σε προϊόντα, που πωλούνται στην Ευρώπη, έχουν πιθανές επιπτώσεις για τους καταναλωτές, αλλά εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την έκθεση για τους εργαζόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού του Shein, δήλωσε η Greenpeace.

Ποια είναι η λύση; 

Μην ψωνίζεις από το Shein. Κινέζικα fast fashion ρούχα με ωραία social, που καταστρέφουν τον πλανήτη, γιατί τα βάζεις στην ντουλάπα σου;

Λειτουργούσε αρχικά ως επιχείρηση dropshipping, πουλούσε προϊόντα από τρίτους χονδρέμπορους σε αγοραστές του εξωτερικού.

Το 2014 αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα το Shein να αποκτήσει τη Romwe. Κινέζο λιανοπωλητή που έδινες 20€ κι έπαιρνες ένα μακό, μια πιτζάμα, ένα φούτερ και ένα φόρεμα και είχες και ρέστα. Το 2015 έκανε επιθετικό μάρκετινγκ ως Shein και πούσαρε ρουχαλάκια σε fashion bloggers, που το τελευταίο πράγμα που τους νοιάζει είναι η προέλευση των υφασμάτων και η ηθική μόδα. Απαιτούνται εκατοντάδες λίτρα νερού για την παραγωγή βαμβακερών ρούχων. Και τα ρούχα του Shein δεν είναι οργανικά αλλά από συνθετικά υφάσματα.

Σε ντοκιμαντέρ, με τίτλο Untold: Inside the Shein Machine, το Channel 4 αποκαλύψε πως σε κάποια από τα εργοστάσια Shein στην Κίνα οι εργαζόμενοι πληρώνονται £500 τον μήνα (γύρω στα 579 ευρώ) για να παράγουν 500 items καθημερινά. Άλλοι, δεν έχουν καν βασικό μισθό, αλλά πληρώνονται 0.27 yuan -3 pence- για κάθε ρούχο. Μιλάμε για 0,38 ευρώ την ώρα.

Αγόρασε αποκλειστικά από εταιρείες που εμπιστεύεσαι, οι οποίες διαθέτουν πρόγραμμα διαχείρισης χημικών ή ετικέτες όπως BLUESIGN®. Αυτό εγγυάται την εφαρμογή βιώσιμων συστατικών σε μια καθαρή διαδικασία: η κλωστοϋφαντουργία διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους με ορθότητα και υπευθυνότητα, μειώνει τις εκπομπές νερού και αέρα, βελτιώνει την επεξεργασία των λυμάτων της και γενικά μειώνει το οικολογικό της αποτύπωμα.Το σύστημα bluesign ορίζει συγκεκριμένα κριτήρια για κάθε επίπεδο παραγωγής με βάση εκτενείς εκτιμήσεις κινδύνου.

Γιατί αγοράζεις τοξικά ρούχα; Αγόρασε υλικά, υφάσματα και βαφές που θεωρούνται φυσικά (βαμβάκι, μαλλί, μετάξι, δέρμα). Less is more.

Στα είπε και η Κέλλυ Νόβακ, σταμάτα να ψωνίζεις από τα Shein