OPINIONS

Πώς να βγαίνεις ραντεβού από εδώ και πέρα: Ένας οδηγός για να μην κάνεις ό,τι έκανα εγώ

Pexels

Πίσω στις εποχές που όλα ήταν – ή έμοιαζαν φυσιολογικά – τότε που φρικτά πράγματα συνέβαιναν, αλλά κανείς δεν τους έδινε σημασία γιατί η ζωή κυλούσε κι εμείς φορούσαμε ροζ γυαλιά αισιοδοξίας και ωραιοποίησης, το να βγεις ραντεβού δεν ήταν (συνήθως) μια παρακινδυνευμένη επιλογή. Γνώριζες κάποιον (από κοινή παρέα, σε ένα μπαρ, ή στα σόσιαλ), ανταλλάζατε αριθμούς ή προφίλ και έπειτα επικοινωνούσατε για να ξαναβρεθείτε ή δεν επικοινωνούσατε καν και όλα ήταν, στο μεγαλύτερο κομμάτι τους, προβλέψιμα.

Fast forward στο σήμερα, μία πανδημία, οκτώ γυναικοκτονίες, αμέτρητες απόπειρες και βιασμούς αργότερα, η ψυχολογία μας δεν είναι η ίδια απέναντι σε ένα πιθανό ραντεβού. Τουλάχιστον όχι για όλες.

Παρα το γεγονός ότι οι γυναίκες ανέκαθεν κινδυνεύαμε, κάπως σαν ο φόβος να καθόταν αρκετά μακριά μας παλιότερα. Η ανάγκη για ρομάντσο και μια ακόμα ιστορία που μπορεί να οδηγήσει στο να καβαλήσουμε το άλογο μαζί με τον πρίγκιπα ή το κουλνες του να είσαι μια γυναίκα που κάνει τη ζωή της, γνωρίζει κόσμο, κάνει σεξ και περνάει καλά, ενίσχυαν την άγνοια κινδύνου και απομάκρυναν την ευθύνη.

Ενάμιση χρόνο τώρα, βομβαρδιζόμαστε από τρομακτικές ειδήσεις. Πολλές από αυτές αφορούν τις γυναίκες και τις σχέσεις τους με άντρες. Στις διακοπές συνειδητοποίησα πόσο έχω επηρεαστεί και πόσο φοβάμαι. Και δεν μου άρεσε αυτό το συναίσθημα.

Έστω ότι είσαι με τις φίλες σου σε ένα νησί. Έστω ότι αυτό το νησί είναι η Αντίπαρος και γνωρίζετε μία παρέα από αγόρια. Πώς θα αντιδρούσες αν εκεί που πίνατε το ποτό σας, μία από τις κολλητές σου σηκωνόταν και έφευγε με ένα από αυτά τα αγόρια; Εγώ δεν αντέδρασα καλά, όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, έβρισα έναν από τους φίλους του όταν προσπάθησε να με καθησυχάσει με το «έλα μωρέ τι θα συμβεί» και τσακώθηκα με την άλλη φίλη μου όταν επίσης προσπάθησε να με καθησυχάσει με το «δεν υπάρχει λόγος να γίνεται όλο αυτό τώρα», ενώ εγώ μπορούσα να σκεφτώ τουλάχιστον οκτώ λόγους, επηρεασμένη από τους τελευταίους οκτώ μήνες.

Σκεφτόμουν για αρκετές μέρες τι μου συνέβη και εξερράγην κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση είναι μάλλον σημείο των καιρών: φοβάμαι. Και δυστυχώς ο φόβος δεν κάνει διακρίσεις, οπότε δεν εφησυχάζω ούτε για τα ραντεβού, ούτε και για καμία συνθήκη που καταλήγει με μια γυναίκα μόνη της, κάπου.

Δε θέλω να σας/μου χαλάσω το ρομάντσο, αλλά δεν πρωταγωνιστούμε σε ρομαντική κομεντί. Και όχι, το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί κάτι κακό σε εσάς ή σε μια φίλη σας, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σας συμβεί. Και ναι, κάθε είδους κακοποιητική συμπεριφορά που μπορεί να έχουμε βιώσει θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαμε προστατευθεί. Ο φόβος δεν είναι αποκύημα του ότι παρακολουθώ περισσότερες ειδήσεις, αλλά μάλλον συνειδητοποίηση του τι μπορεί να συμβεί, επειδή απλά είμαστε γυναίκες.

Πώς να βγαίνεις ραντεβού πλέον – Η λίστα

1) Στείλε τοποθεσία.
Δεν έβλαψε ποτέ κανέναν να κοινοποιεί το μέρος στο οποίο έχει δώσει ραντεβού σε κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του. Αχρείαστο να ‘ναι αυτό το pin, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί και να σώσει ζωές.

2) Φρόντισε το ραντεβού να είναι σε μια περιοχή που γνωρίζεις.
Ιδανικά, σε κάποιο στέκι σου, ώστε να σε ξέρουν. Μην έχεις δεύτερες σκέψεις, θα έρθει ακόμα κι αν δεν είναι το μέρος που διάλεξε εκείνος.

3) Μην κρατάς κρυφή την ταυτότητά του
Καταλαβαίνω, δεν γίνεται να συστήσεις κάποιον στις φίλες σου στο πρώτο ραντεβού – θα το πάρει κάπως. Πρώτον, ας το πάρει και δεύτερον, κάν’ το να φανεί σαν τυχαίο συμβάν κι ας περνούν απλά οι φίλες σου από κάποιο μέρος που έχετε βγει. Σε κάθε περίπτωση, μην συνεχίζεις να βγαίνεις για καιρό με έναν άντρα, χωρίς να ξέρει κάποιος από το περιβάλλον σου την ταυτότητά του.

4) Κάνε ό,τι σε κάνει να νιώθεις ασφαλής.
Κάπου εδώ ήθελα να γράψω «στείλε τον αριθμό της πινακίδας του» και σκέφτηκα ότι μπορεί αυτό να ακουστεί υπερβολικό. Μόλις το ξανασκέφτηκα όμως, αποφάσισα ότι τίποτα δεν είναι υπερβολικό, αν σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια.

Δεν προέχει να είσαι κουλ και γοητευτική. Σημασία έχει να είσαι ασφαλής.

Ξέρω ότι δεν είναι όλοι οι άντρες αλήτες. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό τους που είναι στο πλευρό μας, πιο φεμινιστές κι από εμάς τις ίδιες καμια φορά και θέλουν να μας προστατεύσουν. Όμως υπάρχουν και οι άλλοι και – δυστυχώς – δε φέρουν κάποια διακριτική επιγραφή. Μην αφήνεις τον φόβο να σε κυριεύει, αλλά μην το βλέπεις και με ελαφρότητα. Το να προσέχεις σε ένα ραντεβού, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το απολαύσεις. Δες το σαν πρόληψη και απλά προστάτευσε τον εαυτό σου. Δεν είσαι μόνη, είμαστε όλες μαζί. Όσο κι αν αυτό μπορεί να γίνεται εκνευριστικό κάποιες φορές.