OPINIONS

Γυναικοκτονία: 3+1 τρόποι να την αποφύγεις

instagram.com/flying.babis

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, η γυναικοκτονία έχει τον εξής ορισμό: δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, οι οποίες διαπράττονται ή γίνονται ανεκτές τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς. Ο όρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής» και λοιπές μορφές δολοφονίας, τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων, και περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

H Ελένη, η Κλειώ, η Αδαμαντία, η Εβίν, η 50χρονη στη Φθιώτιδα, η 44χρονη στη Βέροια και πόσα ακόμα ονόματα μπαίνουν σε μια ατελείωτη λίστα μαζί με την Καρολάιν, ως απόδειξη ότι ο φόβος ακόμα κυριαρχεί. Δεν θα είμαστε ελεύθερες και δεν μπορούμε να σταθούμε ατρόμητες μπροστά σε αυτή τη λίστα που συνεχίζει να γεμίζει αίμα. Η γυναικοκτονία έχει στη βάση της την πατριαρχία και το βαθιά ριζωμένο στερεότυπο του άντρα-αφέντη, εκείνον στον οποίο οφείλουμε την ύπαρξή μας, και πρέπει να τιμάμε υποταγμένες, χωρίς αντιρρήσεις. Η γυναικοκτονία διαπράττεται (στο μεγαλύτερο ποσοστό της) από τον άντρα σε βάρος της γυναίκας.

Πώς μπορείς να αποφύγεις τη γυναικοκτονία

  1. Να κυκλοφορείς μόνο μέρα, επιλέγοντας μόνο δρόμους με πολύ κόσμο
  2. Να σφίγγεις πάντα το κλειδί στη χούφτα σου
  3. Να μην βγαίνεις με άντρες
  4. Αλλά επειδή κανένα από τα παραπάνω δεν είναι λύση, μπορείς πολύ απλά να έχεις μια κανονική ζωή και να εντάξεις σε αυτή, τα ακόλουθα:

Να ενημερωθείς και να ενημερώσεις το περιβάλλον σου.

Να μιλάς όταν βλέπεις ή ακούς έναν τσακωμό, ή μια σεξιστική/σεξουαλική επίθεση.

Να μην αμφισβητείς τα θύματα. Να αναγνωρίζεις το «όχι», όπως κι αν εκφράζεται.

Να μάθεις πώς συνδέονται ο σεξισμός, ο ρατσισμός και η ομοφοβία.

Να συνειδητοποιήσεις ότι η σεξουαλική βία έχει να κάνει με τον έλεγχο, την δύναμη και την εξουσία και όχι με τις σεξουαλικές ορμές.

Να μη γελάς με σεξιστικά αστεία.

Να σπρώξεις τη φίλη σου να μιλήσει για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε.

Να μιλήσεις εσύ.

Να μάθεις στον γιο σου να αγκαλιάσει όλες τις πτυχές της αρρενωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της συμπόνια και της ευαισθησίας. 

Να μεγαλώσεις τον γιο σου έτσι ώστε να αγαπά, να εκτιμά και να σέβεται τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της γυναικοκτονίας, απαιτεί προσοχή στις βασικές αιτίες και όχι μόνο στα συμπτώματα. Η εθνική νομοθεσία μπορεί να θέσει τα θεμέλια για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την παροχή δικαιοσύνης στα θύματα βίας. Η καταγγελία της βίας κατά των γυναικών σε εθνικό επίπεδο μπορεί επίσης να λειτουργήσει για να διαλύσει το κλίμα ανοχής της βίας κατά των γυναικών, ιδιαίτερα ορισμένες ομάδες θυμάτων, όπως οι αυτόχθονες γυναίκες και τα κορίτσια.

Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα άτομα και τα μέλη της κοινότητας έχουν τη γνώση και τη δύναμη να εντοπίζουν και να βοηθούν τις γυναίκες που κινδυνεύουν από γυναικοκτονία. Με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού, οι γυναίκες ενισχύονται όλο και περισσότερο, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα να βελτιώσουν τη ζωή τους, να σπάσουν τον κύκλο της κακοποίησης μεταξύ των γενεών και να εκπαιδεύσουν τους άνδρες για τις ζημίες που προκαλούνται από παγιωμένους και αρνητικούς κοινωνικούς κανόνες και έννοιες της αρρενωπότητας τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Πάρε τηλέφωνο στο 15900 για να καταγγείλεις κάθε περιστατικό βίας ενάντια σε γυναίκα.