ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Μια ακόμα γυναικοκτονία κι ένα βίντεο- έργο τέχνης που φωνάζει ότι οι γυναίκες κινδύνευαν από πάντα

pexels.com

8 γυναίκες σε 8 μήνες. Ο τραγικός απολογισμός για τη γυναικοκτονία που μοιάζει με ένα κακό όνειρο από το οποίο δεν λέμε να ξυπνήσουμε.

Ιανουάριος 2021, Χανιά: 54χρονη πέφτει νεκρή μετά από 14 μαχαιριές από τα χέρια του Νορβηγού συντρόφου της. Απρίλιος Μακρινίτσα: Η 28χρονη Κωνσταντίνα εγκαταλείπει τον κακοποιητικό σύντροφό της κι εκείνος δεν το αντέχει και δολοφονεί την ίδια και τον αδελφό της. Μάιος Γλυκά Νερά, η 20χρονη Καρολάιν κοιμάται δίπλα στο παιδί της και ο σύζυγός της την δολοφονεί, πνίγοντάς την. Ιούνιος Αγία Βαρβάρα: Η 63χρονη Ελένη κείτεται με τραύματα στο κεφάλι έξω από το σπίτι της. Ο σύζυγός της την πυροβόλησε εξ επαφής. Ιούλιος, Φολέγανδρος: Η 26χρονη Γαρυφαλλιά ανασύρεται νεκρή από τη θάλασσα. Ο σύντροφός της τη χτύπησε και την έριξε στα βράχια.

Ιούλιος, Δάφνη: Η 31χρονη κοπέλα δολοφονείται, ενώ είχε γίνει καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία από τη γειτόνισσα. Ο σύζυγός της τη μαχαιρώνει θανάσιμα στον λαιμό. Αύγουστος, Λάρισα: Η 43χρονη εργαζόταν σε ταβέρνα. Ο σύζυγός της μπαίνει και την εκτελεί εν ψυχρώ πυροβολώντας την 8 φορές. Αύγουστος, Ρέθυμνο: Μια 47χρονη επιχειρηματίας, μητέρα 2 παιδιών από το Ρέθυμνο εκτελέστηκε πισώπλατα με καραμπίνα από 49χρονο που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αντέδρασε εγκληματικά «γιατί τον απέρριψε ερωτικά».

Η γυναικοκτονία δεν ξεκίνησαν το 2021

Ξαφνικά τρομάζουμε με το μέγεθος του κινδύνου. Με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των γυναικοκτονιών στη χώρα μας. Που όμως δεν συμβαίνει μόνο το 2021. Στην Ελλάδα, από το 2011 έως το 2020, υπάρχουν 62 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες και 27 απόπειρες ενώ καθημερινά, λαμβάνουν χώρα 137 γυναικοκτονίες (από σύζυγο ή σύντροφο) σε όλο τον κόσμο.

Η περίπτωση της Ισπανίας αποδεικνύει ότι η καραντίνα επέδρασε σημαντικά αρνητικά στα ποσοστά γυναικοκτονίας. Το 2020 είχαμε τον χαμηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων επιθέσεων, όμως οι ειδικοί κρίνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της προετοιμασίας του χειρισμού και του ελέγχου πάνω στις γυναίκες. Το 2021 ήταν η χρονιά με τραγικά υψηλό ποσοστό, με το χρονικό διάστημα 17-23 Μαΐου να λαμβάνουν χώρα 5 γυναικοκτονίες και η δολοφονία ενός παιδιού. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατακόρυφα σε όλο τον κόσμο και οι κλήσεις στην Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900, ανέβηκαν 230%. Η καραντίνα απλώς ανέδειξε το πρόβλημα που υπήρχε από πάντα.

Το ανατριχιαστικό βίντεο που υπενθυμίζει ότι το να είσαι γυναίκα ήταν πάντα βάρος

Ο καλλιτέχνης Aldo Rada εμπνέεται από τη θλιβερή επικαιρότητα και αποτυπώνει τη διαχρονική καταπίεση της γυναίκας, μόνο και μόνο επειδή αυτό είναι το φύλο της. Είναι αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που δεν είναι πια μαζί μας αλλά και σε όσες έχουν υποστεί καταπίεση. Τώρα θεωρούμαστε Βενεζουέλα ή όχι ακόμα;