OPINIONS

Όλοι οι λάθος λόγοι για να παντρευτείς

ISTOCK

«Έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τα αφήσουμε». Χρόνια ολάκερα αυτή η φράση κούμπωνε σε κάθε συζήτηση (η μονόλογο) με τη γιαγιά μου τη Δέσποινα. Ήταν για εκείνη αδιανόητο να μην παντρευτείς, να μην κάνεις παιδιά, να μην τους δώσεις όνομα από το σόι του αντρός σου. Ο καιρός περνούσε και τα συνωμοτικά γελάκια με το «κανένα γκομενάκι δεν έχεις μωρσή;» αντικαταστάθηκαν με το «να προλάβω να σε δω νύφη» ή «θα γίνει ένας γάμος, θα βουίξει ο τόπος».

Γάμος δεν έχει γίνει, μην περιμένουν και οι συγγενείς πάνω από τα τηλέφωνα για τα συγχαρητήρια. Πρόλογος στον πρόλογο και πού θέλω να καταλήξω;

Να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Ό,τι λαχταράει η καρδιά του. Μακριά από κανόνες, πρέπει και «έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τα αφήσουμε». Ο γάμος είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και οι τριγύρω φωνές που έχουν γνώμη και επιμονή, καλό θα ήταν να σιωπήσουν. Πάτα το mute βρε παιδί μου.

Γάμος: Όλοι οι λάθος λόγοι για να παντρευτείς

Γάμος για τη φουκαριάρα τη μάνα μου

Κάτι αντίστοιχο της δικής μου γιαγιάς αλλά σε τόνο ξεκάθαρα πιο επιτακτικό. Πότε «έλα κοριτσάκι μου να παντρευτείς να νοικοκυρευτείς» και πότε «μέχρι πότε θα τριγυρνάς έτσι άσκοπα;» Μπορεί η μάνα σου ή ο πατέρας σου ή μαζί ωσάν σε χορωδία να βουίζουν στα αυτιά σου όμως ο γάμος ο δικός σου αφορά μονάχα εσένα και το ταίρι σου.

Τι θα πει η γειτονιά;

Εδώ είμαστε. Το «τι θα πει η γειτονιά και τι θα πουν τα σόγια» είναι σουξέ μεγάλο σε πολλά σπίτια της ελληνικής κοινωνίας. Να μην σε νοιάζει τι θα πει η κυρά Μαρία και η Παναγιώτα η τέταρτη ξαδέρφη σου; Αν ετοιμάζεσαι να ανέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας, του δημαρχείου ή του συμβολαιογράφου μόνο και μόνο γιατί το σόι σε σχολιάζει που δεν έχεις παντρευτεί, τότε καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείς. Να παίζει τώρα καταλυτικό ρόλο η κυρά Μαρία;

Μάνα με τους εννιά σου γιους και με τη μια σου κόρη

Αντιλαμβάνομαι ότι το να έχεις μείνει έγκυος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που σε οδηγούν στον γάμο. Έρχομαι όμως να πω ότι η αναγνώριση του παιδιού εκτός γάμου είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία (εξαιρετικά απλή κι εύκολη). Με μια συμβολαιογραφική πράξη όλα παίρνουν τον δρόμο τους κι εσύ δεν έχεις «αναγκαστεί» να πας τούρλα και με πρησμένα πόδια να κάνεις γάμο εξπρές.

Ας μιλήσουμε για επιτόκια

Ότι έπεσες από τα σύννεφα; Πόσοι κι άλλοι πόσοι γάμοι έχουν τελεστεί για να πάρει το ζευγάρι δάνειο με ευνοϊκότερους όρους. Αυτά καλό είναι να μην συμβαίνουν γιατί αν κάτι δεν πάει καλά πώς θα αποπληρωθούν και οι δόσεις. Περιπλέκεται το θέμα. Αχρείαστες σκέψεις.

Ή παντρευόμαστε ή χωρίζουμε

Τελεσίγραφα. Κατά τα 7 χρόνια φαγούρα και το παντρευόμαστε ή χωρίζουμε. Αγαπιέστε σήμερα; Θα πάψετε να αγαπιέστε αύριο αν δεν μπει στη μέση γάμος; Δηλαδή από το 0 στο 100 με κλειστά μάτια και χωρίς καμία κουβέντα; Αν μπεις σε τέτοια διλήμματα, μήπως η ζυγαριά γείρει προς τη λάθος πλευρά;

Τσεκ σε κουτάκι; Τσεκ

Θα παντρευτούμε γιατί έτσι πρέπει και γιατί «έτσι τα βρήκαμε κι έτσι θα τα αφήσουμε». Κοινωνικά στερεότυπα με τικ σε νοητά κουτάκια που οδήγησαν και οδηγούν πολλούς ανθρώπους στη μιζέρια και τη δυστυχία. Και που μεγαλώνεις; Και τι με αυτό; Περνούν τα χρόνια και οφείλεις να χωρέσεις στο καλούπι που κάποιος έφτιαξε; Όλα είναι θέμα επιθυμίας. Ούτε ηλικίας, ούτε πρέπει.

Μοναξιά μου όλα

Η μοναξιά είναι ένα ζήτημα μεγάλο. Φοβάσαι να μην μείνεις μόνη σου για αυτό και έρχεται ο γάμος στη ζωή σου για να σε γλιτώσει. Άρα; Άρα ξεκινάς από τελείως λανθασμένη βάση. Η συντροφικότητα και η συμπόρευση δεν είναι απαραίτητο να περάσουν από το στάδιο του γάμου για να κατορθώσουν να υφίστανται. Είναι εκεί, αρκεί να ξέρεις τι θέλεις και μέσω ποιας οδού θα το επιτύχεις.

Σας προσκαλούμε στον γάμο μας

Φτάνει το ένα προσκλητήριο μετά το άλλο. Φίλες από το σχολείο, γνωστές από το πανεπιστήμιο, συνάδελφοι από την πρώτη σου δουλειά, συγγενείς από το χωριό, γειτόνισσες και πάει λέγοντας. Κάθε χρόνο λες «αυτή είναι η χρονιά των γάμων» και κάθε χρόνο αναθεωρείς και το επαναλαμβάνεις γιατί βλέπεις τους γάμους να πληθαίνουν.

Και μπαίνει στο μυαλό η ιδέα. «Μωρέ λες; Αφού παντρεύονται όλοι μήπως να το κάνουμε κι εμείς; Τόσα χρόνια είμαστε μαζί». Αν ο γάμος σου είναι προϊόν copy paste τότε ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε.

Και μας έλειπε ένας αποχυμωτής

Γάμος για τα δώρα. Τριγυρνάς στο σπίτι με ένα χαρτί στο χέρι και σημειώνεις. Το πλυντήριο ρούχων είναι για απόσυρση. Πλυντήριο πιάτων, οπωσδήποτε – βαρέθηκες με το σφουγγάρι να τρίβεις. Αποχυμωτής καλό θα ήταν να υπάρχει κάνει καλό η βιταμίνη C στο ανοσοποιητικό. Και για ένα σώμα καλοριφέρ ηλεκτρικό με έξι φέτες, δεν θα είχα αντίρρηση.

Άσε που μπορείς να θες να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι και να σου λείπει το ρευστό. Λογοδόσιμο, κρεβάτι, αρραβώνας, γάμος, να πώς μαζεύεται το ποσό για Μπόρα Μπόρα με ημιδιατροφή. Κι αν έχουν πάει τα πενηντάρικά σου σε κρουαζιέρες στον Σηκουάνα.

Να ζήσετε.

Να ευτυχίσετε.

Να το ξανασκεφτείτε.