OPINIONS

Οι Σπαρτιάτες, ο Κασιδιάρης και ο Κεμάλ που βαρέθηκε να του λέμε καληνύχτα

ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι εθνικές εκλογές 2023 διεξάχθηκαν στις 25 Ιουνίου 2023. Άλλοι ψήφισαν στις κάλπες και άλλοι «ψήφισαν παραλία» με πάθος και γύρισαν στα σπίτια τους για να δουν το αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε την πολυπόθητη αυτοδυναμία, η διαφορά της απο τον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε σε περισσότερο από 22% και τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή ήταν 8. Ανάμεσά τους οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση και η Νίκη. Κόμματα της άκρας δεξιάς συγκέντρωσαν πάνω από 12% των ψήφων.

Βγήκαν τα exit polls στις 7 το απόγευμα και κάπως ασυναίσθητα έψαχνα να βρω την φωτεινή επιγραφή που να γράφει exit. Κυρίως γιατί οι Σπαρτιάτες θα συγκέντρωναν από 4% – 6%. Τελικά στο 95% της ενσωμάτωσης συγκέντρωσαν 4,68%. Όσο στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν θέματα όπως οι υποψήφιοι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας που παραγκωνίστηκαν από την πρόεδρο του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου ή το πώς συνδέεται η Νίκη με το Άγιο Όρος, οι Σπαρτιάτες μέσα σε λίγες εβδομάδες κέρδιζαν έδαφος. Τώρα θα έχουν 12 βουλευτές στη Βουλή.

Πριν τις εκλογές του Μαΐου η κυβέρνηση πανηγύριζε το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος έθεσε τον Ηλία Κασιδιάρη εκτός της εκλογικής αναμέτρησης. Σήμερα πανηγυρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή για την είσοδο του κόμματος που κάλεσε τον κόσμο να υποστηρίξει, στη Βουλή. Φορώντας μία μπλούζα που φέρει το λογότυπο των Σπαρτιατών, ο άνθρωπος που έδωσε γραμμή καλώντας τους ψηφοφόρους που θα τον στήριζαν να υποστηρίξουν τους Σπαρτιάτες, δήλωσε «Νενικήκαμεν» και πανηγύρισε με ένα μακροσκελές μήνυμα στα social media.

«Έγινε ήδη το πρώτο βήμα για την καθιέρωση μιας κραταιάς Εθνικής παράταξης στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως συμβαίνει σήμερα στα πιο σοβαρά Ευρωπαϊκά κράτη. Η κυβέρνηση επιχείρησε να ανατρέψει αυτό το ισχυρό πανευρωπαϊκό ρεύμα με την παράνομη φυλάκισή μου, με δόλιες απαγορεύσεις και αντισυνταγματικές τροπολογίες. Απέτυχε οικτρά, γιατί όσο πιο βίαια επιτίθεσαι σε μία ιδέα, τόσο περισσότερο την χαλυβδώνεις και την εδραιώνεις στη συνείδηση του λαού και του έθνους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης.

Σε περίπτωση που είχες κάποια αμφιβολία ότι οι Σπαρτιάτες ήταν ο Δούρειος Ίππος που στην κοιλιά του έκρυβε τον Ηλία Κασιδιάρη και τους συνεχιστές της Χρυσής Αυγής, είχε προηγηθεί και ο ευχαριστήριος λόγος του αρχηγού του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλη Στίγκα. Με το «καλησπέρα σας», είχε ευχαριστήσει τον Ηλία Κασιδιάρη. «Να ευχαριστήσω τον Ηλία Κασιδιάρη ια τη σημαντική βοήθεια που μας έδωσε, ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ένα κόμμα του οποίου τις θέσεις για ζητήματα όπως «Ελλάδα και Έλληνες», «Εξωτερική πολιτική», «Οικονομία», «Εργασια και Κοινωνική Ασφάλιση», «Ευρωπαϊκή Ένωση» ή «Δημογραφικό» δεν γνωρίζουμε, αφού η ιστοσελίδα του κόμματος αναφέρει ότι το υλικό σε αυτά τα πεδία θα είναι «πολύ σύντομα διαθέσιμο». Ένα κόμμα, που χωρίς θέσεις, χωρίς γραφεία (σύμφωνα με το Βήμα, είναι στο διαμέρισμα ενός στελέχους του κόμματος που βρίσκονται τα ανεπίσημα γραφεία του), απλά με ένα «στηρίζω τους Σπαρτιάτες» του Ηλία Κασιδιάρη, μπήκε στη Βουλή.

Αυτό είναι μάλλον το πιο ανησυχητικό απ’ όλα. Ότι υπάρχει μία αγέλη που περιμένει τις εντολές του αρχηγού της και κινείται ανάλογα, τυφλά, υπάκουα. Προφανώς δεν ανήκουν όλοι οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών σε αυτήν, αλλά ανήκουν αρκετοί.

Τόσο απλά, τόσο ανησυχητικά εύκολο. Μία τόσο μεγάλη επιβεβαίωση ότι το ναζιστικό μόρφωμα που λεγόταν Χρυσή Αυγή, δεν σταμάτησε να υπάρχει απλά επειδή τα στελέχη του φυλακίστηκαν. Ότι η ακροδεξιά υπάρχει κι είναι πάντα ανάμεσά μας και αναδύεται όποτε της δοθεί η ευκαιρία κι όποτε οι συνθήκες το ευνοούν. Κι ότι δεν υπάρχουν παραπλανημένοι ανάμεσά μας. Απλά άνθρωποι που πιστεύουν στα κυρήγματα μισαλλοδοξίας του Ηλία Κασιδιάρη, κι άλλοι που απλά δεν τους ενοχλούν.

«Με συγχωρείτε πολύ, αλλά είναι μείζον πρόβλημα να ακούμε αρχηγό κόμματος που μόλις μπήκε στη Βουλή να ευχαριστεί καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση, φυλακισμένο για τη συνεισφορά του για την είσοδο του κόμματος αυτού στη Βουλή. Περαστικά μας, και θα πρέπει να το υποστούμε όλοι από αύριο», σχολίασε η Ράνια Τζήμα μετά την προβολή των δηλώσεων του αρχηγού των Σπαρτιατών κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς στο Mega.

«Περαστικά μας», λοιπόν, σε όλους εμάς που μας πονοκεφαλιάζει αυτή η εξέλιξη. Σε όλους τους ρομαντικούς, που πίστευαν ότι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής θα ήταν αρκετή για να καταλάβει ο κόσμος που τους έβαλε στη Βουλή ότι τέλειωσαν οι μύθοι περί «παραπλανημένων ψηφοφόρων».

Περαστικά σε όλους εκείνους που θεώρησαν ότι μία δικαστική απόφαση είναι αρκετή για να μην μπορεί κανείς ξανά να πει ότι «παρεξήγησε», να μη μιλήσει για «σοβαρή Χρυσή Αυγή», να δει την αλήθεια κατάματα. Και η αλήθεια είναι ότι γύρω μας ζουν φασίστες ας το αποδεχτούμε επιτέλους.

«Να τους χαίρεστε. Τους θέλατε και τους βγάλατε. Κάποιοι δούλεψαν για αυτό. Εγώ είμαι εδώ στον δρόμο και παλεύω για τον φασισμό που τον έχω στην πλάτη μου. Δουλέψατε όλοι για να μπουν και πάλι στη Βουλή. Τώρα αν μια μονάδα δεν τους ήθελε και οι υπόλοιποι τους ήθελαν. Όλα τα κανάλια έλεγαν ότι είναι κάτι καινούργιο. Πάρτε τώρα το κάτι καινούργιο που είναι ο Κασιδιάρης μέσα», είπε στο Debater η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής. Η γυναίκα που δεν σταμάτησε ποτέ να πηγαίνει στο δικαστήριο μέχρι να ακούσει την καταδικαστική απόφαση που χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή με τις μόνες λέξεις που της άξιζαν: «Εγκληματική οργάνωση».

«Αλίμονο για εμάς που είμαστε στον δρόμο και παλεύουμε κατά του φασισμού δέκα χρόνια τώρα για να έρθει μια μέρα και να ακούσουμε Σπαρτιάτες και να είναι ο Κασιδιάρης μέσα. Ε κάποιος δούλεψε για αυτό. Εγώ μέχρι σήμερα δεν είχα ακούσει ότι υπάρχουν οι Σπαρτιάτες σαν κόμμα και πλέον έχουν μπει στη Βουλή. Η κοινωνία που τους έβγαλε να τους χαίρεται και να ξέρει πως θα μας βρει απέναντι του και δε θα κάνουμε πίσω», πρόσθεσε η Μάγδα Φύσσα.

Αποτύχαμε για άλλη μία φορά να δούμε το αυγό του φιδιού να εκκολάπτεται. Αποτύχαμε να μιλήσουμε για τους Σπαρτιάτες εγκαίρως, αποτύχαμε να προειδοποιήσουμε ότι αυτοί θα ήταν το όχημα για να επιστρέψει ο Ηλίας Κασιδιάρης στην πολιτική ζωή. Αποτύχαμε να δούμε ίσως ότι 10 στελέχη πέρασαν κατευθείαν από τους «Έλληνες για την πατρίδα» στα ψηφοδέλτια των Σπαρτιατών; Δεν θελήσαμε να δώσουμε την πρέπουσα σημασία; Ήμασταν πολύ σίγουροι για το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα; Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι πάλι κλαίμε πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα.

Και επιστρέφω στο γεγονός ότι τα ποσοστά των Σπαρτιατών, της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης υπερβαίνουν το 12%. Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας έχει δημιουργηθεί ένα κομμάτι ψηφοφόρων που εκφράζεται από κόμματα που εκπροσωπούν από τον ακραίο συντηριτισμό ως την σκοταδιστική πλευρά της θρησκείας και τον φασισμό. Κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό κομμάτι, αυτής της ψήφου που ακόμα κι αν χαρακτηριστεί ψήφος οργής ή διαμαρτυρίας, βρήκε καταφύγιο στα πιο σκοτεινά μονοπάτια της πολιτικής.

Και μένουμε εμείς να κοιτάμε, να θλιβόμαστε και να περιμένουν τον νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη να δίνει προσταγές και να δηλώνει μεταξύ άλλων «σε λίγους μήνες λήγει η μακρά περίοδος της άδικης και παράνομης κράτησής μου, θα είμαι και πάλι ελεύθερος και θα επιστρέψω δυναμικά στην πρώτη γραμμή των Εθνικών Αγώνων».

Και τι μένει; Να καληνυχτίσουμε τον Κεμάλ ξανά και του λέμε ότι αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ. Κι εκείνος νιώθω πως είναι στο όριο να μας πει «Αφήστε με ήσυχο επιτέλους. Δεν είναι ο κόσμος που δεν αλλάζει, εσείς δεν αλλάζετε».

Εμείς δεν αλλάζουμε. Εμείς εφησυχάζουμε. Εμείς την πατάμε.