OPINIONS

O Kevin Spacey βραβεύεται στην Ιταλία, ενώ δικάζεται στη Βρετανία. Ντροπή

@2023 Luca Bruno/AP Images

Το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου στο Τορίνο την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, βράβευσε τον Kevin Spacey με το τιμητικό του βραβείο Stella della Mole που δίνεται για τη συνολική προσφορά καλλιτεχνών στον κινηματογράφο. Τον Kevin Spacey βράβευσαν ο πρόεδρος του Μουσείου Enzo Ghigo και ο γραμματέας του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού, Vittorio Sgarbi.

«Απόψε είμαστε μάρτυρες της επιστροφής του Kevin Spacey. Αυτός που ζει μέσω του κινηματογράφου είναι ένας αθάνατος άντρας και είναι ακριβώς αυτός στον οποίο δίνουμε το βραβείο αυτό απόψε», είπε ο Sgarbi βραβεύοντας τον ηθοποιό. Και παρόλο που για εκείνους που βρίσκονταν στην αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου συνολικής προσφοράς, αυτός ήταν ένας μάλλον ευχάριστος πρόλογος, εμένα μου ακούγεται σαν τις πρώτες γραμμές στο σενάριο ενός θρίλερ. Εγώ τουλάχιστον έτσι ένιωσα, σαν να βρίσκομαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με μία ανατριχίλα στην ραχοκοκαλιά μου. Εγώ που αν με ρωτούσες 5 χρόνια πριν, ποιος είναι ο αγαπημένους μου ηθοποιός, θα απαντούσα χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Kevin Spacey.

Kevin Spacey @2023 Luca Bruno/AP Images

Ο Kevin Spacey ευχαρίστησε τους υπεύθυνους του Μουσείου που όπως είπε είχαν «το κουράγιο, τα κότσια να με καλέσουν». Αυτή η δημόσια εκδήλωση ήταν η πρώτη για τον Kevin Spacey από τη στιγμή που ξεκίνησε να αντιμετωπίζει κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης.

«Απόψε θεωρώ τον εαυτό μου τρομερά τυχερό. Κάνω αυτή τη δουλειά για 40 χρόνια και μόνο καλοσύνη και υποστήριξη έχω δεχτεί από τους θαυμαστές και τους συναδέλφους μου. Νιώθω μεγάλη τιμή που συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία», είπε. Νωρίτερα συμμετείχε σε masterclass που παραχώρησε στο Τορίνο για το οποίο συνομίλησε με τον διευθυντή του μουσείου Domenico De Gaetano για τη ζωή και την καριέρα του. Τη βράβευσή του συνόδευσε η προβολή της ταινίας American Beauty, στην οποία πρωταγωνίστησε το 1999, κερδίζοντας Όσκαρ για την ερμηνεία του.

Kevin Spacey @2023 Luca Bruno/AP Images

Από την ομιλία του εκεί ή στην τελετή απονομής, αλλά και γενικά από όλες τις εκδηλώσεις που τον αφορούν στο πλαίσιο της βράβευσής του, έλειπε η οποιαδήποτε αναφορά των ποινικών διώξεων που αντιμετωπίζει ο Kevin Spacey. Γιατί την ίδια ώρα που βραβεύεται στην Ιταλία, ο Kevin Spacey δικάζεται στη Βρετανία. Ο Kevin Spacey αντιμετωπίζει συνολικά 11 διώξεις για σεξουαλική επίθεση στη Βρετανία. Τον Ιούλιο δήλωσε «αθώος» για τις 4 από αυτές και 3 μέρες πριν βραβευτεί επανέλαβε τη δήλωσή του για 7 ακόμα κατηγορίες.

Για κανένα από τα φερόμενα θύματά του δεν γνωρίζουμε την ταυτότητά τους, καθώς αυτή προστατεύεται από το νόμο στην Βρετανία. Οι κατηγορίες αφορούν την περίοδο που ο Kevin Spacey ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο θέατρο Old Vic στο Λονδίνο μεταξύ 2004 και 2015.

Νωρίτερα το 2022, είχε αντιμετωπίσει δικαστικά τον Anthony Rapp στις ΗΠΑ, που του ζητούσε 40 εκατομμύρια δολάρια σε αγωγή κατηγορώντας τον ότι τον στόχευσε και τον κακοποίησε όταν ήταν 14 ετών. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Rapp κατήγγειλε πολύ αργά τον ηθοποιό για να προκύψει ποινική δίωξή του. Δεν τον αθώωσε, αλλά αναγνώρισε ότι δεν φέρει ευθύνη για όσα του καταλόγιζε ο ηθοποιός (not liable).

Το 2019 ένας ακόμα άντρας τον είχε μηνύσει ισχυριζόμενος ότι ο Kevin Spacey τον θώπευσε όταν ήταν 18 ετών σε ένα μπαρ, αφού πρώτα τον είχε αναγκάσει να πιει αρκετά, ωστόσο, απέσυρε τη μήνυσή του. «Ήταν ένα συναισθηματικό roller coaster όλο αυτό», ισχυρίστηκε για τον πελάτη του, ο δικηγόρος του μηνυτή, Allan Jackson.

Ο Kevin Spacey ήταν ένα από τα πρώτα πρόσωπα για το οποίο «άνοιξαν τα στόματα» κατά το ξέσπασμα του #MeToo στις ΗΠΑ το 2017. Οι καταγγελίες εναντίον του, όπως διαπίστωσες παραπάνω δεν ήταν ούτε μία, ούτε δύο κι ακόμα κι αν απηλλάγη δικαστικά από κάποιες από αυτές, εκκρεμούν ακόμα 11 καταγγελίες εναντίον του, για τις οποίες ακόμα δικάζεται στη Βρετανία.

Ο ηθοποιός ευχαρίστησε τους υπεύθυνους του μουσείου για το «κουράγιο και τα κότσια τους». Λες και θέλει ιδιαίτερα κότσια για να σταθείς στο πλευρό των ισχυρών αυτής της ζωής. Η επιστροφή του Kevin Spacey, όπως την προανήγγειλε ο γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι κάτι που απαιτούσε ούτε θάρρος, ούτε κότσια, ούτε τίποτα.

@2023 Luca Bruno/AP Images

Αν κάτι απαιτούσε, ήταν μάλλον μία «πονηρή σκέψη» που επιχειρεί να παρουσιάσει τον Kevin Spacey ως αθώο και «αθάνατο» εργάτη του κινηματογράφου την ίδια ώρα που 11 νέοι άντρες περιμένουν να μάθουν αν θα δικαιωθούν για όλα όσα ισχυρίζονται ότι υπέστησαν από εκείνον.

Να παρουσιάσει δηλαδή τον Kevin Spacey ως δικαιωμένο, πριν ακόμα δικαστεί για εγκλήματα, για τα οποία ήδη οι βρετανικές αρχές είχαν κρίνει ότι θα έπρεπε να διωχθεί. Δεν είναι μία κίνηση που απαιτεί κανένα θάρρος, είναι μία κίνηση που θέλει να πει «μην μιλάτε, δεν βλέπετε τι γίνεται;» σε κάθε άλλο θύμα σεξουαλικής βίας εκεί έξω. Είναι μία κίνηση που μοιάζει σχεδιασμένη να εκφοβίσει τους 11 άντρες που θα τον αντιμετωπίσουν στο δικαστήριο της Βρετανίας. Είναι η κίνηση που θέλει να τους πείσει πως ό,τι και να κάνουν, ο κακοποιητής τους έχει επιστρέψει στο πεδίο της δόξας του.

Κι είναι πραγματικά, μόνο ντροπή, το γεγονός ότι αυτή η κίνηση συνοδεύεται από εγκωμιαστικά λόγια πολιτικών προσώπων και ανθρώπων του πολιτισμού στην Ιταλία.

Για ποια συνολική προσφορά μπορούμε να μιλήσουμε; Όσο καλές κι αν ήταν οι ταινίες του Kevin Spacey, στην «προσφορά» του περιλαμβάνεται ο φόβος, η ενοχή, η ντροπή, το τραύμα που βίωσαν τα φερόμενα θύματά του. Στην «προσφορά» του για όσα θετικά πρόσημα έφερναν οι ρόλοι του, τόσα αρνητικά πρόσημα έμπαιναν κάθε φορά που εκμεταλλευόμενος την εξουσία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Old Vic, παρενοχλούσε σεξουαλικά τους νεαρούς ηθοποιούς του. Για ποια προσφορά μπορούμε να μιλήσουμε όταν τον κατηγορησαν ακόμα και ανήλικοι, ακόμα κι αν το έκαναν πολύ αργά ή αν το πήραν πίσω μην μπορώντας να αντέξουν τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα μίας δικαστικής διαμάχης;

Είναι ντροπή που τόσα χρόνια τώρα που ασχολούμαστε με τέτοιες υποθέσεις παγκοσμίως μοιάζει να μην μάθαμε το πιο σημαντικό: Για να είναι κάποιος πραγματικά καλός καλλιτέχνης θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι καλός άνθρωπος.

Όλα τα άλλα περισσεύουν.

Kevin Spacey @2023 Luca Bruno/AP Images