ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Kevin Spacey: Απαλλάχθηκε για τη σεξουαλική επίθεση στον Anthony Rapp

@2022 Frank Augstein, File/AP Images

Πέντε χρόνια πριν, στην άλλη πλευρά του κόσμου, τις ΗΠΑ, τα θύματα σεξουαλικής βίας ένωσαν τις φωνές τους στα social media και τον Τύπο της χώρας και το κίνημα #MeToo γεννήθηκε. Αυτόν τον Οκτώβριο, 4 άλλοτε κραταιοί άντρες του Hollywood, ο σκηνοθέτης Paul Haggis, οι ηθοποιοί Kevin Spacey και Danny Masterson και ο ήδη καταδικασμένος σε δεκαετίες φυλάκισης, Harvey Weinstein, θα έρχονταν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Στην περίπτωση του Kevin Spacey μία πρώτη δικαστική απόφαση βγήκε και τον απαλάσσει από την ευθύνη για τη σεξουαλική επίθεση για την οποία κατηγορήθηκε.

Ο Kevin Spacey κατηγορήθηκε από τον Anthony Rapp το 2017 μέσα από συνέντευξή του στο BuzzFeed News, στις αρχές του κινήματος #MeToo στις ΗΠΑ. O ηθοποιός τον είχε κατηγορήσει ότι σε ένα πάρτι το 1986 όταν εκείνος ήταν 14 ετών και ο Kevin Spacey 26, ο τελευταίος τον είχε σηκώσει στα χέρια του, τον είχε ρίξει σε ένα κρεβάτι και παρέμεινε κολλημένος πάνω του με σεξουαλική πρόθεση μέχρι που ο14χρονος ξέφυγε κι έτρεξε στο μπάνιο «φοβούμενος για την ασφάλειά» του.

Ο Anthony Rapp περίμενε στο μπάνιο και μετά από λίγα λεπτά έφυγε από το διαμέρισμα, ενώ ο Kevin Spacey προσπαθούσε να τον πείσει να μείνει. Ο Anthony Rapp μήνυσε τον συνάδελφό του το 2020, ζητώντας αποζημίωση 40 εκατομμύρια δολάρια. Ο Kevin Spacey που αρχικά είχε ζητήσει συγγνώμη από τον Anthony Rapp σε επιστολή του στην οποία σημείωνε ότι δεν θυμόταν το περιστατικό και που σε μία προσπάθεια να αλλάξει τον ρου της συζήτησης για την περίπτωσή του, είχε κάνει στην ίδια επιστολή και το coming out του ως γκέι άντρας, αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Η εξομολόγηση του Anthony Rapp, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον Kevin Spacey. Νεαροί ηθοποιοί τον κατηγόρησαν ότι τους άγγιζε παρά τη θέλησή τους και τους παρενοχλούσε σεξουαλικά. Οι κατηγορίες εκτείνονταν χρονικά από τα 80s μέχρι τα τέλη των 00s. Κι αν το δικαστήριο στο οποίο αντιμετώπισε τον Anthony Rapp τον δικαίωσε, στη Μεγάλη Βρετανία είναι σε εκκρεμότητα ένα ποινικό δικαστήριο, που περιλαμβάνει 4 κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και μία κατηγορία για «εξαναγκασμό σε διεισδυτική σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση». Ο Kevin Spacey έχει δηλώσει αθώος και περιμένει την έναρξη της δίκης του εκεί.

To δικαστήριο στις ΗΠΑ βρήκε ότι ο Kevin Spacey «δεν ευθύνεται» για σεξουαλική επίθεση κατά του Anthony Rapp. Οι ένορκοι, 5 άντρες και 6 γυναίκες, συνεδρίασαν για λιγότερο από 90 λεπτά μέχρι να καταλήξουν στην απόφασή τους, την οποία ο Spacey άκουσε, έσκυψε το κεφάλι και αγκάλιασε τους δικηγόρους του. Ο Rapp από την άλλη, παρέμεινε στωικός στο άκουσμα της απόφασης.

Kevin Spacey Ο Kevin Spacey κατά την έξοδό του από το δικαστήριο. / @2022 Andres Kudacki/ AP Images
Ο Kevin Spacey κατά την έξοδό του από το δικαστήριο.

Αργότερα, ο ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στη σειρά Star Trek: Discovery star, μοιράστηκε μέσω των social media ότι νιώθει «βαθύτατη ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία να δικαστεί η υπόθεσή μου ενώπιον των ενόρκων και τους ευχαριστώ για την υπηρεσία τους».

«Το να έρθει αυτή η μήνυση ενώπιον της δικαιοσύνης, είχε να κάνει με το να ρίξουμε ένα φως, στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου κινήματος, να αντισταθούμε σε όλες τις μορφές σεξουαλικής βίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Anthony Rapp. Και δεν ξέρω για σένα, αλλά αυτή η αντίσταση είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Το κίνημα #MeToo στις ΗΠΑ αναδύθηκε για να σημάνει αυτό το τέλος της ανοχής στη βία που όλοι είχαμε ανάγκη. Κι αυτό συνεχίζει να κάνει, 5 χρόνια αργότερα.

Μετά τη δικαστική απόφαση για τον Kevin Spacey, ο δικηγόρος του Anthony Rapp τόνισε ότι «Ο Anthony είπε την αλήθεια του στο δικαστήριο. Αν και σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου, τίποτα δεν το αλλάζει αυτό».

Η υπερασπιστική γραμμή του Kevin Spacey ήταν πως όσα είχε περιγράψει ο Anthony Rapp ήταν ψευδή και πώς «δημιούργησε μία ιστόρια» εξαιτίας του φθόνου του για την επιτυχία του Spacey στην βιομηχανία του θεάματος. Ο δικηγόρος του Anthony Rapp ισχυρίστηκε ότι ο Spacey έδωσε το σόου της ζωής του για τους ενόρκους και επέμεινε ότι ο πελάτης του παραμένει τραυματισμένος εξαιτίας εκείνου του συμβάντος.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Anthony Rapp προσπαθούσε να κρατήσει τα δάκρυά του καθώς θυμόταν και περιέγραφε τις λεπτομέρειες της σεξουαλικής επίθεσης την οποία ισχυρίζεται ότι έχει υποστεί. «Δεν του ζήτησα να το κάνει αυτό. Δεν ήθελα να το κάνει αυτό», σημείωσε μεταξύ άλλων. Ο Kevin Spacey από την πλευρά του μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, που πέρασε με έναν ομοφοβικό νεό-ναζί πατέρα.