OPINIONS

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ έστειλε τη σύντροφό του με κάταγμα στη γνάθο στο ΚΑΤ. Γεμίσαμε ανθρωπάρια σε διαθεσιμότητα

Giorgos Zachos/SOPA Images/LightRocket via Getty Image

Συνελήφθη δημοσιογράφος της ΕΡΤ για ξυλοδαρμό της συντρόφου του. Αυτή η είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου από το απόγευμα της 25ης Ιουνίου.

O εν λόγω δημοσιογράφος τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Κι όχι, δεν με νοιάζει καθόλου που καταστράφηκε η καριέρα ενός νταή. Που μετά τον ξυλοδαρμό έστελνε απειλητικά μηνύματα στη γυναίκα που χτύπησε με γροθιές. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που της επιτέθηκε. Κλήθηκε και η πρώην σύζυγός του για κατάθεση. Φέρεται να επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν βίαια επεισόδια με τον πρώην σύντροφό της. 

Η δημοσιογράφος/ θύμα του ξυλοδαρμού, που επίσης εργάζεται με σύμβαση στην ΕΡΤ, μετέβη την Τρίτη (25/6) το μεσημέρι στο ΑΤ Ομονοίας, εμφανώς χτυπημένη, για να καταγγείλει τον κακοποιητή της, κρατώντας βεβαίωση από το Νοσοκομείο ΚΑΤ, η οποία έγραφε ότι έχει υποστεί κάταγμα στο πρόσωπο. Δόξα και τιμή σε αυτή τη γυναίκα που σπάει στην αλυσίδα της βίας. Και με αυτή την πράξη βάζει ένα μικρό λιθαράκι στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

 Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα. Μετά τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα και μέχρι τις 16 Ιουνίου, το 100 δέχθηκε 133 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία. Στις 77 αυτές μέρες από την 1η Απριλίου 2024, η Αστυνομία διαχειρίστηκε 6,154 περιστατικά έμφυλης βίας.

Οι γυναίκες επιτέλους μιλάνε. Κι αυτές θα βάλουν ένα τέλος στο ξύλο, την κακοποίηση και τη ενδοοικογενειακή βία. 

Και αυτό έχει αντίκτυπο. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ τέθηκε αυτόματα σε παύση. Κι αξίζουν συγχαρητήρια (για το αυτονόητο που σε αυτή τη χώρα σπάνια είναι αυτονόητο) για τα άμεσα αντανακλαστικά στην ΕΡΤ. Γιατί, την επόμενη φορά που ένα θρασύδειλο ανθρωπάκι θα σηκώσει το χέρι του πάνω σε μια γυναίκα (επειδή την αντιμετωπίζει ως ιδιοκτησιακό αντικείμενο), θα σκεφτεί ότι θα μείνει άνεργος. Και μάλλον θα καταστραφεί. Δεν είμαι χαιρέκακος άνθρωπος. Αλλά, αυτό αξίζει σε όποιον στέλνει με κάταγμα στη γνάθο τη σύντροφό του στο ΚΑΤ. Δεν θα ήθελα στο διπλανό γραφείο να κάθεται ο νταής δημοσιογράφος, με προβλήματα διαχείρισης θυμού που θα πίστευε ότι μπορεί να σηκώσει το χέρι πάνω μου. Ούτε εσύ θα το ήθελες. 

«Η πατριαρχία βιάζει και σκοτώνει» 

Δεν είναι ένα γραφικό σύνθημα. Είναι η πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν κακές στιγμές. Έχεις την επιλογή να μην δείρεις έναν άνθρωπο για να επιβάλλεις την εξουσία σου.

Αλλά, για να δείρεις έναν άνθρωπο, ειδικά μια γυναίκα, μάλλον δεν ψάχνεις συγκεκριμένη αφορμή. Είσαι απλά νταής και μισογύνης.

Μεγάλωσες σε κακοποιητικό, τοξικό περιβάλλον. Αναπαράγεις συμπεριφορές που σου έχουν εντυπωθεί στη μνήμη. Κουβαλάς διαγενεαλογικο τραύμα και νιώθεις παντελονάτος άντρας. Είσαι ένα ανδρείκελο της πατριαρχικής παράδοσης που λες στη γυναίκα σου τι να φορέσει, σε ποιον να μιλά, πώς να συμπεριφέρεται και τι να κάνει με τη δική της ζωή. Σου έχουν επιβάλλει έναν τρόπο να υπάρχεις. Και μαϊμουδίζεις τον θλιβερό ανδρισμό της πεντάρας.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ καλύπτε και ρεπορτάζ ενδοοικογενειακής βίας. Τον λες και εντελώς αναρμόδιο. Αποδεδειγμένα. Η απόδειξη έχει το ονοματεπώνυμο της συντρόφου του. 

Γεμίσαμε θρασύδειλα, ναρκισσιστικά σκουπίδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μοιράστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκαν 550 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, από τις οποίες προέκυψαν 350 συλλήψεις. Μόνο το βράδυ της 24ης Ιουνίου σημειώθηκαν 61 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από τα οποία τα μισά έγιναν στην Αττική.

Γιατί κάποιοι άντρες δέρνουν τις γυναίκες τους; Γιατί πιστεύουν ότι πρέπει να είναι ο Ήλιος τους και να περιστρέφονται οι γυναίκες γύρω από αυτούς και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Γιατί νιώθουν σκ@@@ και πρέπει και οι σύντροφοί τους να νιώθουν χάλια. Γιατί είναι ανεπαρκείς. Γιατί θέλουν να ελέγχουν με το ξύλο τη γυναίκα τους. Τόσο απλά.

Γιατί είναι οι άντρες της τοξικής, ηγεμονικής αρρενωπότητας. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Ζούνε ανάμεσά μας.