OPINIONS

Μόνο ο Αλέξης Κούγιας θα μπορούσε να μιλήσει για τα «ανδρικά χαρακτηριστικά» του Απόστολου Λύτρα. Ξέρεις γιατί

Κonstantinos Tsakalidis / SOOC

Να βρείτε κάποιον να σας συντρέξει στην «κακή στιγμή», όπως ο Αλέξης Κούγιας τον Απόστολο Λύτρα. Ζούμε στη χώρα που ένας διάσημος ποινικολόγος, βγήκε στα κανάλια για να μιλήσει για τον χαρακτήρα ενός συναδέλφου του, πατέρα και συζύγου, που οδήγησε τη γυναίκα του, σαπισμένη στο ξύλο, σε ένα νοσοκομείο, με ξεριζωμένες τούφες από τα μαλλιά της, κι αυτός ο άνδρας είπε στο γιατρό ότι εκείνη έπεσε από τις σκάλες.

Κι όμως ο Αλέξης Κούγιας τονίζει, ότι αυτός ο άνδρας που θεωρεί φυσιολογικό να επιβάλλει την εξουσία του με τη βία, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά. Σίγουρα δεν εννοεί τον γιατρό. Τον μόνο που έδειξε «ανδρικά χαρακτηριστικά» απέναντι στην κακοποιημένη σύζυγο. Τον επαγγελματία που ήταν προστατευτικός, φροντιστικός, ήρεμος, υπεύθυνος και αλληλέγγυος. Τον άνθρωπο στην υπόθεση Λύτρα, που δεν έκανε τα στραβά μάτια. 

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, είναι η ατιμωρησία

Κάποιος πρέπει να βγάλει τον Αλέξη Κούγια από τον προνομιακό μικρόκοσμό του. Και να του εξηγήσει ότι η ατιμωρησία είναι ο λόγος που 7 στους 10 Έλληνες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Ότι οι χιλιάδες γυναίκες σε αυτή τη χώρα που τρώνε ξύλο και δεν μιλάνε θα ήθελαν να μην κυκλοφορεί ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας για να παραδειγματιστούν οι άντρες τους. Ο wife beater της Σοφίας Πολυζωγοπούλου πληρούσε τον «ορισμό της προφυλάκισης». Τι συζητάμε όλοι στα γραφεία μας; Ότι (μετά την καταδίκη του για κακούργημα) πρέπει να αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ποινικολόγου, που πήγε τη σύζυγό του με κατάγματα και βαριές κακώσεις σε ιδιωτική κλινική.

Εφόσον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, αδίκημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και το οποίο με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια επισύρει ποινές κάθειρξης από 5 έως 20 χρόνια. Ότι αν μετατραπεί σε πλημμέλημα θα οξύνει τα περιστατικά έμφυλης βίας.

Αφού κανείς στην ουσία δεν τιμωρείται, γιατί να μη μας δέρνουν; Η κοινωνική εμπιστοσύνη στους θεσμούς αγνοείται. 

Πέρα από τα επικοινωνιακά πλυντήρια, το πρόβλημα στην υπόθεση Λύτρα είναι η σύγκρουση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τον Άρειο Πάγο. Θέλουν να έχουν οι δικαστικοί λειτουργοί την απόλυτη εξουσία και να μην παρεμβαίνει ο Άρειος Πάγος στις κρίσεις τους και το λένε ξεκάθαρα: «Η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή, είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο». Αλήθεια ε; Λιγότεροι από 3 στους 10 (27%) εμπιστεύονται σήμερα τη δικαιοσύνη και τους δικαστές.

Οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδοφιλίας, αστυνομικής βίας, υποκλοπών, που δημοσιοποιούνται, έχουν κλονίσει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου. Δεν τα λέμε εμείς, η έρευνα της Public Issue.

Ο Αλέξης Κούγιας στην πιο Alexis Kougias στιγμή: «Ο Αποστόλης έχει ανδρικά χαρακτηριστικά, παραδέχθηκε την πράξη»

Ο Αλέξης Κούγιας θα μας πείσει ότι είναι φυσιολογικό να κυκλοφορεί ελεύθερος ο Λύτρας, που σύμφωνα με την κατάθεση του θύματος: οδηγούσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα (παράνομο), της έριξε μπουνιά στο πρόσωπο (παράνομο), της κλείδωσε τις πόρτες του αυτοκινήτου (παράνομο) και της είχε πάρει το κινητό (παράνομο), όταν τη μετάφερε στην ιδιωτική κλινική την έβαλαν να καθίσει σε αμαξίδιο και καθώς την είχε χτυπήσει στη γλώσσα και στο στόμα της ήταν αδύνατον να μιλήσει (παράνομο).

Τι άλλο κάνει με τις δηλώσεις του ο πολύπειρος ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας; Εξανθρωπίζει έναν επικίνδυνο κακοποιητή.

Πώς; Με το να του δίνει υπόβαθρο που τον παρουσιάζει πιο συμπαθή, ευάλωτο, έναν άνθρωπο που μπορείς να ταυτιστείς. «Είχε μια υπέροχη οικογένεια με 2 παιδάκια, ερωτεύτηκε την ασκούμενή του, διέλυσε την οικογένειά του, έχει υποστεί 2 εμφράγματα, όλη του η περιουσία έχει γραφτεί στη δεύτερη σύζυγό του…». Έχει σχέση αυτό με τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη; ΟΧΙ. Καμία. Δεν μας αφορά. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Τι άλλο είπε ο Αλέξης Κούγιας; Ότι είναι υπερβολική η δίωξη για κακούργημα γιατί δεν προκάλεσε μόνιμη αναπηρία κι ακρωτηριασμό. Στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, Καλημέρα Ελλάδα, ο Αλέξης Κούγιας έσπευσε να υπερασπιστεί την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο συνάδελφός του, Απόστολος Λύτρας, που «έδωσε το είναι του σε αυτή τη γυναίκα» και μάλιστα «εις βάρος της παλιάς του οικογένειας». 

Την ώρα που ο Αλέξης Κούγιας χαρακτήρισε «κακιά στιγμή» το περιστατικό, η Μαρία Αναστασοπούλου αντέδρασε λέγοντας «εκπλήσσομαι με τη στάση σας», με τον γνωστό δικηγόρο να προχωρά σε σεξιστικά σχόλια σε βάρος της δημοσιογράφου.

«Μη μου κάνετε ερωτήσεις που σας υπαγορεύουν στο ακουστικό», της είπε αρχικά και συνέχισε «δεν έχετε κάποιο το ειδικό βάρος για να ειρωνευτείτε εμένα». Ενώ δεν σταμάτησε εκεί καθώς με ειρωνικό ύφος της είπε: «αφήστε με να μιλήσω αν σας το επιτρέπει η ευγένειά σας» αποκαλώντας την στο τέλος «κοριτσάκι». Βρείτε μου ένα σύννεφο να πέσω.