OPINIONS

Η Ζήνα Κουτσελίνη σκίζει τα ιμάτιά της για την καριέρα του Λύτρα που καταστράφηκε. Αλήθεια Ζήνα;

Star

Η Ζήνα Κουτσελίνη έχει φιλοξενήσει πολλάκις στην εκπομπή της τον Απόστολο Λύτρα. Ο ποινικολόγος εμφανιζόταν στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα, για να τοποθετηθεί σε διάφορα θέματα της ποινικής δικαιοσύνης που απασχολούσαν την εκπομπή και την επικαιρότητα. Η Ζήνα Κουτσελίνη μάλιστα είχε κατηγορηθεί από τον Αλέξη Κούγια ότι έχει «εκπομπή ευρέσεως δικηγόρων» κι ότι με τον Απόστολο Λύτρα τη δένει κουμπαριά. Η παρουσιάστρια το είχε αρνηθεί.

Η Ζήνα Κουτσελίνη, σύμφωνα με όσα είχε πει δεν γνώριζε τον Απόστολο Λύτρα πριν την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα. Γνώριζε όμως ότι ο Απόστολος Λύτρας, που οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου ομολόγησε την πράξη του, πριν ξεκινήσει η εκπομπή της ίδιας ημέρας.

«Ομολόγησα την πράξη μου. Ζητάω συγγνώμη γι’ αυτό που συνέβη και από την σύζυγό μου την οποία υπεραγαπώ και από τις κόρες μου. Δυστυχώς βρέθηκα σε μια κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό για το οποίο δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Όπως κατέθεσε και η ίδια, δεν έχω υπάρξει ποτέ μου βίαιος. Θα κοιτάξω να δω με ποιον τρόπο, μετά από αυτό το περιστατικό που έγινε, μπορώ να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια», είπε μεταξύ άλλων ο Απόστολος Λύτρας έξω από τα δικαστήρια.

Νωρίτερα είχε ο ίδιος συνοδεύσει τη σύζυγό του, τραυματισμένη σε ιδιωτική κλινική και ισχυριζόταν ότι τα τραύματά της προκλήθηκαν από πτώση στις σκάλες. Ο γιατρός που την εξέτασε επέμεινε, ο σχηματισμός δικογραφίας για ενδοοικογενειακή βία κινήθηκε αυτεπάγγελτα και κάπως έτσι ο ποινικολόγος αποφάσισε να πει την αλήθεια.

Ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Εντωμεταξύ ο Άρειος Πάγος ζητά τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής πειθαρχικής έρευνας σε βάρος των λειτουργών που αποφάσισαν στο να αφεθεί ελεύθερος ο ποινικολόγος. Στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα προβλήθηκαν οι δηλώσεις του και η παρουσιάστρια, Ζήνα Κουτσελίνη, μαζί με το πάνελ σχολίασαν την υπόθεση.

Μία υπόθεση που δεν ξέρει κανείς από πού να την πρωτοπιάσει. Από το γεγονός ότι αν δεν υπήρξε εκείνος ο γιατρός οι σκάλες θα ήταν οι μόνες υπαίτιες για τον τραυματισμό της συζύγου του ποινικολόγου, μέχρι το πώς με μία συγγνώμη από έναν κακοποιητή, συγγνώμη μα δεν γίνονται θαύματα, ήρθε η Ζήνα Κουτσελίνη να μας δείξει πώς γίνεται με μερικές αχρείαστες απορίες και με την επανάληψη της φράσης «κανείς δεν ξέρει τι γίνεται όταν κλείσουν οι πόρτες σε ένα σπίτι», μπορείς να πάρεις θέση υπέρ του θύματος μόνο επιφανειακά.

Η Ζήνα Κουτσελίνη ναι μεν είπε ότι «Η αλήθεια έχει μόνο μία πλευρά» και να αναρωτήθηκε «αν είναι δυνατόν ως γυναίκα να μη σταθώ στο πλευρό της Σοφίας που όπως ομολόγησε ο κύριος Λύτρας την κακοποίησε; Τι να βγω και να πω, τι καλός άνθρωπος που είναι;» αλλά στη συνέχεια σημείωσε ότι «το ένα δεν αναιρεί το άλλο». Μα πώς δεν το αναιρεί; Πώς μπορεί να είναι καλός άνθρωπος ένας άνθρωπος που ασκεί βία;

Καταλαβαίνω τη δυσκολία στο να βγαίνει ένας άνθρωπος που για τον χ, ψ λόγο εκτιμούσες και να παραδέχεται ότι έχει κάνει κακό σε κάποιον άλλο. Καταλαβαίνω το σοκ μπροστά στην υποκρισία που φέρει κάποιος που αναλαμβάνει υποθέσεις έμφυλης βίας να την ασκεί. Καταλαβαίνω την ύπαρξή της δυσκολίας, γιατί στο κάτω- κάτω δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Δεν έχουμε βέβαια και όλοι δημόσιο λόγο, δεν έχουμε κι όλοι το ίδιο βήμα και την ίδια ευθύνη που φέρει αυτό. Αλλά στην εποχή μας, αυτή που έχουμε κουραστεί να μετράμε γυναικοκτονίες, αρνούμαι να δικαιολογήσω τις λεπτές ισορροπίες στη θέση που θα πάρεις δημόσια κι ας γνωρίζεις τον κατ’ ομολογία θύτη. Ακόμα κι αν τον αγαπάς. Το ένα, ναι, αναιρεί το άλλο.

Καλός άνθρωπος και βίαιος άνθρωπος δεν μπορεί να συνυπάρχουν στην ίδια φράση.

Η κατάθεση της συζύγου του Απόστολου Λύτρα, σύμφωνα με την εκπομπή TLive είχε μέσα της απερίγραπτη βιαιότητα. Η πρώτη γροθιά, σύμφωνα με όσα αναγνώστηκαν από την κατάθεση στην εκπομπή, έπεσε στο αμάξι, αφού ο ποινικολόγος είχε κάνει σκηνή ζηλοτυπίας στη σύζυγό του κατά τη διάρκεια εξόδου τους.

«Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά. Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι», ανέφερε η γυναίκα περιγράφοντας το περιστατικό και τη συνέχειά του για το πώς βρέθηκε στο νοσοκομείο αφού απέτυχε να φτάσει πριν από εκείνον το κουμπί πανικού και πώς ειδοποίησε τον γιατρό και μία νοσηλεύτρια για το τι είχε συμβεί.

Κι αν η απορία «τι να βγω και να πω τι καλός άνθρωπος που είναι» σου φαίνεται κι εσένα (ακόμα περισσότερο μετά τα αποσπάσματα που διάβασες παραπάνω) εντελώς περιττή, τότε μία άλλη απορία της Ζήνας Κουτσελίνη ήταν μάλλον περισσότερο αχρείαστη.

«Εσείς αμφισβητείτε αυτή τη στιγμή ότι μία καριέρα που είναι στο ζενίθ της αυτή τη στιγμή πλήττεται;», είπε η Ζήνα Κουτσελίνη. Κι όταν οι συνεργάτες της αντέδρασαν λέγοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή ποσώς τους ενδιαφέρει (κι εμάς βεβαίως) η καριέρα οποιουδήποτε κακοποιητή, η Ζήνα Κουτσελίνη τους κατηγόρησε για λαϊκισμό. «Λέμε την αλήθεια όπως τη λες κι εσύ», της είπαν κι η Ζήνα Κουτσελίνη αναρωτήθηκε ποια είναι η αλήθεια κι αν ξέρουμε τι συμβαίνει σε αυτό το σπίτι.

Μα ξέρουμε, όλοι ξέρουμε, κανείς δεν μπορεί να πει «δεν ξέρω πια». Ο Απόστολος Λύτρας ομολόγησε τι έχει συμβεί.

«Ένας άνθρωπος αυτή τη στιγμή έχει καταστραφεί ολόκληρος. Δεν λέει κανείς ότι στενοχωριόμαστε γι’ αυτό. Αλλά μην γίνουμε κι αυτοί που θέλουμε το κακό του άλλου», είπε η Ζήνα Κουτσέλίνη κι έκανε αναφορές στα δικά της βιώματα με τον βίαιο πατέρα της.

Το Twitter/X, αντέδρασε όπως πάνω κάτω το πάνελ της εκπομπής Αλήθειες με τη Ζήνα.

Κανείς δεν θέλει να γίνει άνθρωπος που εύχεται το κακό του άλλου, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη δύναμη που έχουν οι λέξεις.

Όταν λες ότι κάποιος έχει καταστραφεί έτσι γενικά και αόριστα, είναι σαν να μην καταλαβαίνεις τη σχέση αιτίας και συνέπειας. Κανείς δεν καταστράφηκε αορίστως. Καμία παθητική φωνή δεν χωράει όταν κάποιος σηκώνει χέρι και χτυπά με βία.

Ο θύτης κατέστρεψε τον εαυτό του, την ψυχική και σωματική υγεία του θύματος, την ηρεμία και την οικογενειακή γαλήνη των παιδιών του, την καριέρα του. Κατέστρεψε, με τις πράξεις που ομολόγησε.

Όλα τα άλλα είναι ήσσονος σημασίας.