OPINIONS

O Δημήτρης Λιγνάδης εμφανίστηκε σε εκπομπή και το Twitter είναι «στα κάγκελα». Ένα πολύ κακό ανέκδοτο

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Ο Δημήτρης Λιγνάδης στις αρχές του Δεκεμβρίου αποφασίστηκε να παραπεμφθεί σε δίκη για 4 υποθέσεις βιασμού. Στο βούλευμά τους οι δικαστές διέταξαν τη συνέχιση της προσωρινής κράτησής του στις φυλακές της Τρίπολης. Λίγες ημέρες αργότερα, όσοι παρακολούθησαν μέσω διαδικτύου την εκπομπή Idols για τον Νίκο Κούρκουλο με παρουσιαστή τον Σάκη Ρουβά, τον είδαν ξαφνικά μπροστά τους.

Η εκπομπή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου. Στην ωριαία εκπομπή τίμησαν τη μνήμη και το έργο του Νίκου Κούρκουλου η κόρη του, Εριέττα Κούρκουλου Λάτση και προσωπικότητές όπως η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Γιώργος Λιάνης κ.α. Κι ενώ οι τηλεθεατές παρακολούθησαν την εκπομπή χωρίς να εκπλαγούν, όσοι την είδαν στο διαδίκτυο είδαν να εμφανίζεται ανάμεσα στα πρόσωπα που μίλησαν για τον Νίκο Κούρκουλο και ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Στο εκτενές κείμενο που συνόδευε την εκπομπή στην ιστοσελίδα του καναλιού, δεν αναφέρεται η παρουσία του Δημήτρη Λιγνάδη στην εκπομπή, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Η Αυγή, ο ΣΚΑΪ αποδίδει την ανάρτηση του αμοντάριστου επεισοδίου, σε λάθος εκ παραδρομής.

Ένα γύρισμα και μία εκπομπή που προβλήθηκε 10 μήνες μετά

Προφανώς η εκπομπή είχε γυριστεί καιρό πριν ξεκινήσει το ελληνικό #metoo και πολύ πριν διατυπωθούν οι κατηγορίες εναντίον του Δημήτρη Λιγνάδη. Και λέω προφανώς, γιατί ο Δημήτρης Λιγνάδης μιλά στον Σάκη Ρουβά από τη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου του οποίου ήταν διευθυντής μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και παραιτήθηκε λίγο πριν οι καταγγελίες εναντίον του ξεκινήσουν να διατυπώνονται δημόσια.

Ωστόσο, το γεγονός ότι το απόσπασμα είχε γυριστεί εδώ και καιρό, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία, αφού 10 μήνες μεσολάβησαν από τον Φεβρουάριο για να αφαιρεθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Λιγνάδης για το αφιέρωμα στον Νίκο Κούρκουλο και από το τελικό προϊόν που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, αλλά και από αυτό που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Για ποια κεκτημένη ταχύτητα μπορούμε να μιλήσουμε 10 μήνες μετά; Για ποιο εκ παραδρομής λάθος; Ένα λάθος που γίνεται 10 μήνες αφού έχει ξεσπάσει σάλος γύρω από το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη, μοιάζει μόνο με κακό ανέκδοτο.

Ο ίδιος ο Σάκης Ρουβάς, η παραγωγή της εκπομπής, το κανάλι θα έπρεπε με χίλιους τρόπους να έχουν διατυπώσει ξανά και ξανά την ανάγκη να βγει το εν λόγω απόσπασμα από την εκπομπή. Για λόγους προστασίας των φερόμενων θυμάτων του Δημήτρη Λιγνάδη από αχρείαστο πόνο. Για λόγους προστασίας της εικόνας και των ίδιων. Για λόγους απλής λογικής. Για λόγους ηθικής. Κι ίσως το έκαναν και παρ’ όλα αυτά το λάθος έγινε. Ας μην το αντιμετωπίσουν όμως, σαν ένα «δεν τρέχει τίποτα, πάμε παρακάτω», λάθος.

Το να το προσπεράσουμε έτσι απλά, μοιάζει λίγο μπροστά σε όλα όσα προηγήθηκαν. Μοιάζει λίγο μπροστά στη δύναμη που έδωσε το κίνημα #Metoo σε θύματα κακοποίησης να μιλήσουν. Το να βλέπουμε χωρίς προειδοποίηση πρόσωπα που όχι απλά έχουν κατηγορηθεί, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρές ποινικές κατηγορίες, να βγαίνουν ως πρόσωπα εγνωσμένου κύρους να μιλήσουν για μία προσωπικότητα, Idol όλων μας, μοιάζει από κακό αστείο μέχρι εγκληματική αδιαφορία. Αδιαφορία για την δικαιοσύνη, που δεν έχει ακόμα αποδοθεί και για το τηλεοπτικό κοινό που πρέπει να γνωρίζει τι πρόκειται να δει για να επιλέξει ή μη να παρακολουθήσει μία εκπομπή. Μοιάζει ακόμα λιγότερο μπροστά στον Νίκο Κούρκουλο τον οποίο «τίμησε» η εκπομπή.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης στο Idols και το Twitter «στα κάγκελα»

Όπως θα περίμενες, το Twitter αντέδρασε στο εν λόγω περιστατικό. Οι χρήστες του εξέφρασαν την οργή τους για το γεγονός ότι από την εκπομπή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δεν κόπηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Λιγνάδης στον Σάκη Ρουβά.

Το «λάθη γίνονται» είναι λίγο σε αυτή την περίπτωση

Η εκπομπή δεν υπάρχει πια στο Web Tv, μόνο αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις άλλων. Είναι ένα πρώτο βήμα αυτό.

Μία ειλικρινής συγγνώμη είναι το απαραίτητο δεύτερο βήμα, εφόσον αυτό ήταν ένα λάθος εκ παραδρομής. Αν η συγγνώμη παρακαμφθεί, τότε ποιος να πιστέψει ότι όλο αυτό αναγνωρίζεται ως σημαντικό λάθος κι όχι ως κάτι που «έλα μωρέ δεν έτρεξε και τίποτα;». Μια συγγνώμη, όχι σε εμάς ίσως, αλλά στα φερόμενα θύματα του Δημήτρη Λιγνάδη. Σε όποιον/α χωρίς κανένα trigger warning, με την απόλυτη απάλειψη της συμμετοχής του στην εκπομπή από το ενημερωτικό σημείωμα, βρέθηκε να νιώθει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει βλέποντάς τον στην οθόνη του.