CELEBRITIES

Φαίη Σκορδά: Η υποδειγματική απάντηση στον αδερφό του Δημήτρη Λιγνάδη

Instagram/fayskorda

Από την ώρα που ξεκίνησε το #Metoo στον ελληνικό χώρο, οι πρωινές, ψυχαγωγικές εκπομπές βρέθηκαν στο επίκεντρο. Οι τηλεθεατές παρακολουθούσαν κάθε μέρα ρεπορτάζ και αποκαλύψεις από τον χώρο του θεάματος που πονούσαν και, ταυτόχρονα, περίμεναν από τους παρουσιαστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η Φαίη Σκορδά, ήταν ανάμεσα στις γυναίκες που κλήθηκαν να διαχειριστούν σπουδαία ζητήματα με ενσυναίσθηση κι ευαισθησία. Και, κατά γενική ομολογία, τα κατάφερε περίφημα.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, η Φαίη Σκορδά είναι το πρόσωπο που φωτογραφίζει και ντύνει με διόλου κολακευτικά σχόλια, ο αδερφός του Δημήτρη Λιγνάδη σε επιστολή με την οποία απαντά σε δηλώσεις του Σωτήρη Χατζάκη στην εκπομπή Πρωινό. Θυμίζουμε ότι ο αδερφός του Γιάννη Λιγνάδη, Δημήτρης, έχει παραπεμφθεί σε δίκη για 4 βιασμούς και παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης. Ο Σωτήρης Χατζάκης είχε δηλώσει στις 17 Νοεμβρίου στο Πρωινό για τον υπόδικο σκηνοθέτη και ηθοποιό ότι: «Απομακρύναμε τον Δημήτρη Λιγνάδη από την σχολή για ευνόητους λόγους», ενώ λίγες ημέρες αργότερα παραχώρησε συνέντευξη στο Πρωινό όπου επανέλαβε την ίδια δήλωση αποκαλύπτοντας ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Γιάννης Λιγνάδης μεταξύ άλλων αναφέρει στην επιστολή του:

«Ο κατά το παρελθόν διατελέσας Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, εμφανίστηκε και δεύτερη φορά (!), δια ζώσης, στον ίδιο πρωινάδικο “ορνιθώνα” (!), για να λιθοβολήσει εκ νέου, κατά πρόσκλησιν (αν όχι και κατά παραγγελίαν) “εσκοροδισμένης κουτόρνιθας“, η οποία φουσκωμένη από αέρα ναρκισσισμού και κουφόνοιας, τελευταίως δεν παύει να καμώνεται την ένθερμη “δικαιωματίστρια” και σταυροφόρο του νεόκοπου ‘μιτουισμού”, τη στιγμή που η ίδια καθημερινώς επιδίδεται σε άγριο κανιβαλισμό προσωπικοτήτων (με εμμονή στον Δ.Λ), υποκινώντας και διακινώντας το «μιτουικό» μόρφωμα στη νέα του μετάλλαξη: την ανοιχτή πρόσκληση του κοινού των media στην ανθρωποφαγία.

Αφήνω κατά μέρος την κανιβαλίζουσα τηλεπερσόνα, θεωρώντας την απλώς ένα από τα πολλά νοσηρά συμπώματα της δυστοπίας και του πολιτιστικού εκβαρβαρισμού της ελληνικής κοινωνίας που ανθοφορούν και απαστράπτουν στην τηλεοπτική πραγματικότητα (και όχι μόνο)».

Φαίη Σκορδά δεν έγραψε, αλλά η ίδια και οι συνεργάτες της στο Πρωινό αναγνώρισαν τον άνθρωπο που φωτογράφιζε. Η παρουσιάστρια είχε ξεκινήσει να δίνει ατάκες – πληρωμένες απαντήσεις στον Γιάννη Λιγνάδη, πριν ακόμα τοποθετηθεί αναλυτικά για τα γραφόμενά του.

Η Φαίη Σκορδά απαντά στον Γιάννη Λιγνάδη

«Γιατί να το προβάλουμε; Θέλω να πω υπό ποια θέση, έχει μία θέση σε ένα περιβάλλον εργασιακό που ο λόγος του αξίζει δημόσιας προβολής; Ο αδερφός του Λιγνάδη τι είναι;», είπε η Φαίη Σκορδά κι ο Γιώργος Λιάγκας της απάντησε ότι ασχέτως όλων των άλλων, έχει γράψει μία τοποθέτηση με ωραία ελληνικά γιατί έχει αστική παιδεία. «Παιδεία η καλλιέργεια;» αναρωτήθηκε η Φαίη Σκορδά κι έπεσε το video.

Η Φαίη Σκορδά άκουσε και τοποθετήθηκε. Κι η τοποθέτησή της ήταν όπως ακριβώς την έχουμε συνηθίσει τόσο καιρό. Με ενσυναίσθηση και χωρίς να διαπραγματεύεται τη θέση της απέναντι στο κίνημα #Metoo. Αυτό που για άλλους (αδερφούς υποδίκων στην προκειμένη) είναι «μιτουισμός», «δικαιωματισμός», «ανθρωποφαγία», γι’ άλλους είναι μία απαραίτητη πραγματικότητα που απλώς σήκωσε το πέπλο της σιωπής κι είδαμε τι συμβαίνει από κάτω. Η Φαίη Σκορδά δεν μπορεί να ξε-δει. Κι έτσι προχωράει.

«Φαντάζομαι ότι εννοούσε εμένα. Εγώ σαν άνθρωπος, ακόμα και σε αυτό, αναγνωρίζω έναν πόνο και μία στεναχώρια, το οποίο είναι πολύ σεβαστό», είπε αρχικά η Φαίη Σκορδά κι ακολούθησε η απάντηση του Σωτήρη Χατζάκη στην επιστολή.

«Εμείς απλώς κάνουμε τη δουλειά μας»

Μετά την προβολή και της δικής του απάντησης η Φαίη Σκορδά επανήλθε στο θέμα. «Εγώ δεν θα έμπαινα ποτέ στην λογική να απαντήσω ούτως ή άλλως. Εγώ οφείλω να πω κάτι, ότι ποτέ όλο αυτό το διάστημα δεν έκανα μία ανάρτηση στα προσωπικά μου social. Ποτέ! Το κάνω μέσα από την εκπομπή, γιατί υπήρχε αυτή η θεματολογία», σημείωσε η Φαίη Σκορδά.

«Αν ήθελα να το πάρω σε ένα προσωπικό επίπεδο πάνω μου, παρότι έκανα αυτές τις συνεντεύξεις, μετά ανέβαζα αυτά που έπρεπε να ανεβάζω. Αν ήθελα να το εκμεταλλευτώ, έγραψαν τότε κάποιοι άνθρωποι και κάποιοι κριτικές που θα μπορούσα να τις κάνω repost. Δεν το έκανα από σεβασμό γιατί εγώ δεν είμαι τίποτα. Εμείς απλώς κάνουμε τη δουλειά μας», συμπλήρωσε η Φαίη Σκορδά.

«Από την άλλη έκανα κάποια τηλεφωνήματα σε προσωπικό επίπεδο που με επηρέασαν. Όπως ένα τηλεφώνημα σε μία κυρία που έμενε στην ίδια πολυκατοικία με αυτά τα πρόσωπα από την οποία είχα ακούσει φοβερά πράγματα, φοβερά πράγματα», είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η Φαίη Σκορδά.

Ο Γιάννης Λιγνάδης στο τέλος της επιστολής του είχε και το απαραίτητο γλωσσάρι.

«”Ορνιθώνας”: το κοτέτσι· “εσκοροδισμένος”: ταϊσμένος με σκόρδο (κόκορας) για να ντοπαριστεί πριν από την κοκορομαχία· “κουτόρνιθα”: η κότα του κουτιού», ανέφερε ο αδερφός του Δημήτρη Λιγνάδη. Κι αν αυτό ήταν μία προσπάθεια να εκλαϊκεύσει τα ελληνικά του για να τα «καταλάβει» η παρουσιάστρια και η ομάδα του Πρωινού, οι ίδιοι του απέδειξαν ότι είχαν καταλάβει πολύ περισσότερα.