OPINIONS

Ο Bill Cosby αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η Britney Spears παραμένει στη δική της φυλακή. Όλα λάθος

@ 2021/Matt Rourke/AP IMAGES

Περισσότερες από 60 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Bill Cosby ότι τις νάρκωνε και τις κακοποιούσε σεξουαλικά. Το σκάνδαλο που αφορούσε στις πράξεις του ήταν ουσιαστικά το πρελούδιο του κινήματος #metoo, με το New York magazine να φωτογραφίζει στο εξώφυλλό του, 35 από τις γυναίκες – θύματά του το 2015.

Το 2021, ο Bill Cosby αφέθηκε ελεύθερος μετά από δύο χρόνια που πέρασε στο «Ρετιρέ», όπως αποκαλούσε χαϊδευτικά το κελί του, χάρη σε μια τρύπα στο δικαστικό σύστημα της Πενσυλβάνια.

O Bill Cosby έχει παραδεχτεί ότι νάρκωνε γυναίκες για να κάνει σεξ μαζί τους

Ο Bill Cosby είχε παραδεχτεί ότι έδινε Quaalude (υπνωτικό χάπι και δημοφιλές ναρκωτικό σε club στα 80s) σε γυναίκες για να κάνουν σεξ και σήμερα σηκώνει με θράσος τη γροθιά του, κάνει το σήμα της νίκης και χαμογελάει στις κάμερες έξω από τη βίλα του, επειδή – τι καλά – αποδείχτηκε η αθωότητά του(;). Και τουιτάρει.

Παράλληλα, το αίτημα της Britney Spears να απαλλαγεί από την ασφυκτική και παρεμβατική κηδεμονία του πατέρα της, απορρίφθηκε. Εκείνος, λοιπόν, μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει τη ζωή της, συμπεριλαμβανομένου του αν θα κάνει παιδί – αφού δεν την αφήνει να αφαιρέσει το σπιράλ που έχει στα γεννητικά της όργανα, ως μέθοδο αντισύλληψης. Καθορίζει το πότε και το αν θα περάσει να την πάρει ο σύντροφός της, καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα επισκεφθεί τις φίλες της – αν της επιτρέψει να το κάνει.

Ο Bill Cosby παραδέχτηκε ότι έδινε ναρκωτικά, σε νεαρές γυναίκες με τις οποίες στη συνέχεια προχωρούσε σεξουαλικές πράξεις και είναι ελεύθερος να το κάνει ξανά. Η Britney όμως, είναι παράνομο να πεταχτεί μέχρι το σπίτι της φίλης της που μένει σε απόσταση λίγων λεπτών.

Ο λόγος 60 γυναικών – των θυμάτων του Cosby που τον κατήγγειλαν – μόλις αποδείχτηκε λιγότερο ισχυρός του δικού του. Η φήμη, η δύναμη, το φύλο κέρδισαν και πάλι, σε έναν κόσμο που ακόμα συζητάμε την ανάγκη ύπαρξης του φεμινισμού. Το τραύμα κάθε θύματος σεξουαλικής επίθεσης είναι – σύμφωνα με τους νόμους – μικρότερο από τις τρύπες του δικαστικού συστήματος, κι έτσι χάνεται κάπου ανάμεσα σε αναστολές, χρηματισμούς, ελάχιστες ποινές, δόξα και γνωριμίες. Δόξα και γνωριμίες έχει ενδεχομένως και η Britney, μόνο που εκεί αυτές οι «τρύπες» δεν λειτούργησαν υπέρ της. Προφανώς, για τις γυναίκες, οι «νομικές τρύπες» μπορούν μόνο να τους θυμίζουν ότι δεν θα είναι ποτέ ίσες με τους δυνάστες τους. Και ότι συνήθως μια νομική «τρύπα», έχει μεγαλύτερη αξία τελικά, απ’ όσα περνάει, η δική τους, η ανατομική τρύπα, αυτή της φύσης τους. Η αιτία για όλα τα δεινά τους (και την εξωπραγματική δύναμή τους).

Ακόμα μια υπέροχη μέρα ξημέρωσε, λοιπόν, για όσες είχαμε την τύχη να γεννηθούμε γυναίκες σε αυτόν τον κόσμο. Κι αν η Αμερική, σου πέφτει κομματάκι μακριά, σου θυμίζω το περιστατικό στα Πετράλωνα. Εκεί, δεν χρειάστηκε καμία φήμη και – πιθανότατα – καμία γνωριμία για να αφεθεί ελεύθερος ο 34χρονος βιαστής της καθαρίστριας, μετά από πέντε χρόνια που θεωρήθηκαν αρκετά για να σωφρονιστεί μετά τον βιασμό 22χρονης φοιτήτριας το 2020, (αλλά και την απόπειρα ανθρωποκτονίας, την επικίνδυνη σωματική βλάβη, την απειλή, τη διατάραξη οικιακής ειρήνης, και την κακοποίηση ζώου). Εκείνοι θα μας χτυπήσουν, θα μας βιάσουν, θα μας σκοτώσουν και κάποια στιγμή θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν. Εμείς, θα πρέπει να φοβόμαστε πάντα: πριν μας επιτεθούν, αλλά ακόμα κι όταν νομίζουμε πως τιμωρήθηκαν, θα έρθει εκείνο το μετά που θα επιβάλλει μια «νομική τρύπα», και θα τους ξαναφέρει μπροστά μας, καθόλου μετανιωμένους και καθ’ όλα έτοιμους να αναλάβουν ξανά δράση.

Μετά απ’ όλα όσα έχεις ακούσει τον τελευταίο χρόνο, ακόμα αναρωτιέσαι αν αξίζει να τσακωθείς για ένα σεξιστικό αστείο; Αν πρέπει να πάρεις το 15900 όταν ακούς φωνές στο δίπλα διαμέρισμα; Όταν σκέφτεσαι αν είναι πολύ κοντή η φούστα σου για να κυκλοφορήσεις νύχτα, ακόμα έχεις δεύτερες σκέψεις για το αν είσαι εσύ πολύ τσούλα ή οι άλλοι εν δυνάμει βιαστές και όχι απλά «λάτρεις του ωραίου φύλου»; Σε ένα παράλληλο σύμπαν, όλα αυτά είναι ένα κακόγουστο αστείο. Στο δικό μας, είναι η ζοφερή, σεξιστική πραγματικότητα. Ας μην καπελώνουμε άλλο συμπεριφορές επειδή «άντρες είναι μωρέ» κι ας είμαστε η μία στο πλευρό της άλλης, γιατί ο νόμος σπάνια είναι με το μέρος μας. #καμιαμονη