OPINIONS

Με τις Μελέκ και τις Βαλερί αυτού του κόσμου. Οι ιστορίες γυναικών που συγκλονίζουν

© 2021 Laurent Cipriani/AP IMAGES

Να μιλάτε. Να φεύγετε. Να μην φοβάστε. Παραινέσεις με αγαστές προθέσεις. Όταν όμως μία γυναίκα είναι βουτηγμένη σε μία ζωή κακοποιητική παραλύει. Η βία και ο φόβος σού τσακίζουν την ψυχή και βουλιάζουν τα πόδια σου σε κινούμενη άμμο που σε τραβάει κάτω. Κι άλλο κάτω.

Όλοι ήξεραν και κανένας δεν μίλαγε. Όσους κλείνει η πόρτα σου αλλά όταν η δική σου πόρτα κλείσει μέσα τον βασανιστή σου έχεις ανάγκη από ένα χέρι να σε τραβήξει έξω. Να σε σώσει. Να σε λυτρώσει. Γυναίκες στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Τουρκία, στη Γερμανία, στην Αμερική.

Οι συντεταγμένες δεν έχουν απολύτως καμία σημασία. Το μοτίβο είναι πανομοιότυπο. Η βία, η κακοποίηση, τα βασανιστήρια είναι θηρία που σκίζουν και κουρελιάζουν σάρκες και καρδιές. Από τη στιγμή που η δύναμη της ελευθερίας ρίξει τη φωτεινή της δέσμη στην καρδιά ενός ανθρώπου, όλοι γίνονται τόσο ανίσχυροι απέναντί του.

Τους πήραν τα πάντα. Τις άφησαν γυμνές. Τους έκλεψαν τη ζωή. Και τότε εκείνες θέλησαν να προστατεύσουν τις ζωές των παιδιών τους και έγιναν λέαινες. Οι ιστορίες των Μελέκ Ιπέκ και Βαλερί Μπακό γίνονται φάροι για όλες τις πληγωμένες γυναίκες αυτού του κόσμου. Για όσες υπέφεραν, για όσες ακόμα υποφέρουν.

Μελέκ Ιπέκ: «Αφήστε τις γυναίκες να διαβάσουν και να σταθούν στα πόδια τους»

Οι 19 σελίδες της κατάθεσής της αρχικά κρίθηκαν λίγες για να περιγράψουν τα βασανιστήρια της 31χρονης Μελέκ Ιπέκ στα χέρια του άντρα της, τα τελευταία 14 χρόνια της ζωής της. Μερόνυχτα ολόκληρα προσευχόταν να τελειώσει το μαρτύριό της.

Να βγει από τη ζωή της ήσυχα. Να σταματήσει ο πόνος. Να πάψει να φοβάται για τη ζωή των παιδιών της και τη δική της. Αυτό ήθελε η Μελέκ. «Εκείνη η μέρα ήταν διαφορετική. Με είχε δείρει και εκείνη τη μέρα. Αν η σφαίρα δεν είχε καρφωθεί στο παράθυρο, δεν θα μιλούσαμε τώρα. Θα ήμουν νεκρή εγώ. Με είχε δέσει με χειροπέδες στο μπάνιο εκείνη την ημέρα. Δεν μπορούσα να ακούσω τις φωνές των παιδιών μου. Νόμιζα πια ότι ήταν και εκείνες νεκρές. Όλη εκείνη την ώρα παρακαλούσα τον Θεό.

Παρακαλούσα να μην με δοκιμάσει με τον πόνο τού να αντικρίσω τα παιδιά μου νεκρά. Προσευχόμουν με όλη μου τη δύναμη. “Θεέ μου, μην μου δείξεις τα παιδιά μου νεκρά”».

Αυτό είναι ένα μέρος από τη συγκλονιστική κατάθεση της Μελέκ λίγες ώρες μετά το τηλέφωνο που η ίδια έκανε στην αστυνομία προκειμένου να τη συλλάβουν για τον φόνο του βασανιστή της. Πέρασε 108 μέρες στη φυλακή όταν τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε στα τέλη Απριλίου την απελευθέρωσή της. Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου η Μελέκ ξέσπασε σε κλάματα. Άνοιξε τα χέρια της και έβαλε στην αγκαλιά τις κόρες της.

Η Μελέκ Ιπέκ έγινε φάρος για τις κακοποιημένες γυναίκες της Τουρκίας αλλά και του κόσμου όλου και λίγους μήνες μετά παραδίδει ξανά μάθημα ζωής. Η ζωή της πια της ανήκει. Η Μελέκ έδωσε εξετάσεις για να περάσει στο Πανεπιστήμιο και να σπουδάσει Μαθηματικά.

«Αφήστε τις γυναίκες να διαβάσουν και να σταθούν στα πόδια τους» δήλωσε στα τούρκικα Μέσα. «Ακόμα κι αν δεν περάσω φέτος, θα ξαναδώσω του χρόνου. Ήρθα στις εξετάσεις με τη μικρή μου κόρη. Με υποστηρίζει. Ελπίζω να την ξαναφέρω εδώ. Όνειρό μου είναι κάποτε να γίνω καθηγήτρια μαθηματικών. Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να καταφέρουμε σε αυτή τη ζωή. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Η δίκη της Βαλερί Μπακό συγκλόνισε τη Γαλλία

Η 40χρονη σήμερα Βαλερί Μπακό σκότωσε το 2016 τον κατά 25 χρόνια μεγαλύτερό της Ντανί Πολέτ, ο οποίος τη βίαζε όταν ήταν πατριός της από την ηλικία των 12 ετών. Το 1995 ο Πολέτ φυλακίστηκε για 4 χρόνια. Στα 2,5 ήταν έξω. Η μητέρα της Βαλερί τον δέχεται ξανά στο σπίτι τους και εκείνος συνεχίζει να βιάζει την κόρη της.

«Όσο δεν την γκαστρώνει δεν με ενδιαφέρει καθόλου» ήταν το μόνο πράγμα που είπε η μητέρα της. Η Βαλερί ζει έναν εφιάλτη και στα 17 της καταλαβαίνει πως έχει μείνει έγκυος. «Όταν επέστρεψε, είπε ότι θα με άφηνε ήσυχη. Η μητέρα μου τον είχε συγχωρήσει. Αλλά ξεκίνησε πάλι με περισσότερο πάθος. Έπειτα από έναν βιασμό, έμεινα έγκυος», κατέθεσε η Βαλερί.

Η μητέρα της τη διώχνει από το σπίτι και μην έχοντας πού αλλού να πάει μετακομίζει σε ένα διαμέρισμα με τον βασανιστή της. «Ήθελα να κρατήσω το παιδί μου. Δεν είχα κανέναν. Πού θα μπορούσα να πάω; Η μητέρα μου με είχε διώξει από το σπίτι».Της απαγόρευσε να λαμβάνει μέτρα αντισύλληψης και αποκτούν ακόμα τρία παιδιά.

Ο Πολέτ ήταν βίαιος. Έλεγχε, έδερνε και τρομοκρατούσε την οικογένειά του. «Με χτυπούσε με τις γροθιές του, με χαστούκιζε με πέταγε κάτω και με κλωτσούσε. Κάποιες μέρες τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα κάποιες άλλες έφτανε να με απειλεί και με πιστόλι», έγραψε η Βαλερί στο βιβλίο της ”Tout le monde savait’‘ (Όλος ο κόσμος γνώριζε), που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο.

Η Βαλερί όφειλε να του δίνει λεπτομερή λογαριασμό για το πού ξόδευε χρήματα αλλά και αναφορά για το πού βρισκόταν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ο Πολέτ απομόνωσε πλήρως τη Βαλερί και δεν της επέτρεπε να μιλά σε κανέναν. Το μαρτύριο δεν σταματά εκεί. Ο Πολέτ, έπειτα από 6 χρόνια κοινού βίου, αποφασίζει πως έχει έρθει η στιγμή για το επόμενο βήμα.

Διαμόρφωσε με ένα στρώμα και κουρτίνες το στέισον βάγκον του, της έκανε τατουάζ το όνομά του, Ντανί, στα γεννητικά της όργανα και την εξέδιδε για 20-50 ευρώ σε στάσεις φορτηγατζήδων. Την υποχρέωνε να φορά ακουστικό και από μία οπή στο αυτοκίνητο την παρακολουθούσε και της έδινε οδηγίες.

Τον Μάρτιο του 2016, ένας από τους πελάτες του Πολέτ τη βίασε. Λίγες ημέρες αργότερα άκουσε τη 14χρονη κόρη της να λέει ότι ο Πολέτ της άφησε σεξουαλικά υπονοούμενα. Με ένα πιστόλι που έκρυβε ο Πολέτ, για τις περιπτώσεις βίαιων πελατών, τον πυροβόλησε στο πίσω μέρος του λαιμού ενώ καθόταν στο κάθισμα του οδηγού. Έκρυψε το πτώμα του με τη βοήθεια των δύο από τα παιδιά της.

Συνελήφθη το 2017, παραδέχθηκε τη δολοφονία και αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση. Με περισσότερα από 700.000 άτομα να υπογράφουν ψήφισμα συμπαράστασης στο διαδίκτυο η Βαλερί ισχυρίστηκε ότι η δολοφονία του Πολέτ, ήταν μια απελπισμένη πράξη αυτοάμυνας, απόγνωσης, αλλά και τρόμου ότι θα άρχιζε να κακοποιεί σεξουαλικά και την κόρη τους.

«Η Βαλερί Μπακό δεν έπρεπε να αφαιρέσει τη ζωή αυτού που την τρομοκρατούσε, αλλά πρέπει να καταδικασθεί χωρίς να επιστρέψει στην φυλακή», είπε ο εισαγγελέας στην πρότασή του. Πρότεινε την επιβολή ποινής φυλάκισης πέντε ετών, τεσσάρων με αναστολή, πράγμα που ουσιαστικά θα σηματοδοτούσε την αποφυλάκισή της, αφού έχει εκτίσει ήδη έναν χρόνο φυλάκισης.

Στο άκουσμα της αγόρευσης η Βαλερί Μπακό ξέσπασε σε κλάματα και λιποθύμησε. «Θέλω να ευχαριστήσω το δικαστήριο», είπε η Βαλερί Μπακό καθώς αποχωρούσε από το δικαστήριο. «Κερδήθηκε ένας αγώνας για όλες τις γυναίκες που κακοποιούνται. Νιώθω κενή, όχι ανακουφισμένη». Η δίκη της Βαλερί Μπακό συγκλόνισε τη Γαλλία. «Δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει να ζεις καθημερινά με τον φόβο». Η Βαλερί είναι ελεύθερη.