WOMAN TODAY

Η Britney Spears έλεγε ψέματα επί 13 χρόνια

@2021 AP/Invision/Chris Pizzello/ - 24 Media

Άκουγες, δεν άκουγες Britney Spears (εννοώ ήταν ή δεν ήταν του γούστου σου η μουσική της), θα έχεις μια εικόνα για τη ζωή της. Ασχολούνται επί δεκαετίες -και επισταμένως- με αυτήν αναρίθμητοι paparazzi. Tο προϊόν αυτού του stalking, ακόμα δημοσιεύεται παγκοσμίως. Η «πριγκίπισσα της pop» είχε μόνο υποχρεώσεις από όταν θυμόταν τον εαυτό της. Δεν είχε τον χρόνο ή την ευκαιρία να μάθει ό,τι η συντριπτική πλειοψηφία των απανταχού teenagers, με πρώτο και κύριο να κάνει λάθη και να διδάσκεται από αυτά, χωρίς την ίδια ώρα να την κρίνουν -συνήθως με τον πιο αυστηρό τρόπο- οι κάτοικοι όλου του πλανήτη.

Όταν ήρθαν οι κρίσεις, τα ξεσπάσματα και οι ανησυχητικές συμπεριφορές, το 2007 αυτοί που την είχαν βάλει στο βάθρο, ήταν κι εκείνοι που το γκρέμισαν, με τις αρχές να τοποθετούνται και δικαστική διαδικασία να της αφαιρεί όλα τα δικαιώματα. Ο πατέρας της, Jamie Spears, έγινε εκείνος που αποφάσιζε για όλα. Από τα πιο μικρά (τις αγορές από το supermarket) έως τα πιο σημαντικά (την καριέρα, την ιατρική φροντίδα και την περιουσία των 60 εκατομμυρίων δολαρίων). Δεν ανέλαβε την απόλυτη εποπτεία της κόρης του, από την αγάπη του για εκείνη. Ήταν μια προσοδοφόρα δουλειά, για την οποία παίρνει κάθε μήνα 16.000 δολάρια σε μισθό, συν 2.000 δολάρια για έξοδα γραφείου, συν το ποσοστό του από τις εμφανίσεις της κόρης του.

Τον Ιούλιο του 2020 η Britney έκρινε πως την είχαν εκμεταλλευτεί ήδη πάρα πολύ -όπως είχε πει η ίδια- και αποφάσισε να αμφισβητήσει αυτό το καθεστώς. Ζητήσε από δικαστήριο να αντικατασταθεί ο πατέρας της από εταιρία, ειδική στη διαχείριση καριέρας και περιουσίας. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό, με το κίνημα #FreeBritney να αποτελεί γεγονός.

Τα δικαστήρια αρνήθηκαν και επόμενες ανάλογες προσπάθειες της superstar, να απομακρυνθεί ο Jamie Spears από κηδεμόνας/επόπτης της. Δεν άλλαξε κάτι, ούτε όταν η Lynne Spears -μητέρα της Britney Spears, κατηγόρησε τον πρώην σύζυγο της για κατάχρηση 890.000 δολαρίων της κόρης του.

Τα ξημερώματα, για πρώτη φορά αφότου άρχισε τον αγώνα της αποδέσμευσης, η Britney Spears εμφανίστηκε -μέσω τηλεδιάσκεψης- μπροστά στη Δικαστή Brenda Penny, η οποία είχε αποδεχθεί το αίτημα της να μιλήσει -η ίδια και όχι οι εκπρόσωποι της- για όσα ζει τα 13 τελευταία χρόνια «διάστημα για το οποίο αποφασίζει για τα πάντα ο πατέρας μου». Την τελευταία διετία το κάνει μαζί με την Bessemer Trust (εταιρικός θεματοφύλακας) και έναν εξουσιοδοτημένο επόπτη.

Πριν αρχίσει να μιλάει η πρωταγωνίστρια της ιστορίας επί των λεπτομερειών της εποπτείας, για πρώτη φορά (σημειωτέον, έγγραφα που αποκάλυψαν οι New York Times ενημερώνουν πως ο αγώνας για την απελευθέρωση άρχισε πριν μια 12ετία), εκπρόσωπος της ομάδας που αποφασίζει για εκείνη εξέφρασε την ανησυχία του για το αν η κατάθεσή της έπρεπε να είναι δημόσια. Απευθυνόμενη σε αυτόν, η Britney Spears είπε ότι «νιώθω ότι θα πρέπει να είναι ‘ανοιχτή’ και ότι θα πρέπει να με ακούσετε, αλλά και να με αφουγκραστείτε».

«Tην τελευταία φορά που μίλησα ενώπιον δικαστή, ένιωθα σαν να ήμουν νεκρή, σαν να μην είχα καμία σημασία για κανέναν, γιατί κανείς δεν θα με πίστευε. Σήμερα δεν θα πω ψέματα, οπότε ίσως καταλάβετε το βάθος και το βαθμό της ανάγκης που έχω για να γίνουν αλλαγές».

Τα βασικά σημεία της 20λεπτης ανοιχτής κατάθεσης της Britney Spears

«Με υποχρέωναν να δουλεύω. Δεν με ρωτούσαν ποτέ για τίποτα. Δεν ζητούσαν ποτέ τη γνώμη μου για κάτι. Δέχονταν τις προτάσεις, βάσει των χρημάτων που θα έβαζαν στο λογαριασμό. Αρκούνταν στο να μου πουν “πρέπει να κάνεις αυτό”. Και δεν τους ένοιαζε αν ήμουν άρρωστη ή είχα τραυματισμό. Έπρεπε να είμαι συνεπής στο πρόγραμμα. Όταν το 2018 αρνήθηκα να κάνω τις συναυλίες που είχαν αποφασίσει, μου έκαναν μήνυση. Οι μάνατζερ μου είπαν στις θεραπεύτριες μου ψέματα, πως δεν έπαιρνα τα φάρμακα μου. Με απειλούσαν. Ήταν τρομακτικό. Μια συνθήκη που παραπέμπει σε αυτό που ζούσα είναι το sex trafficking. Όσοι που με υπέβαλαν σε καθεστώς τρομοκρατίας, δεν πρέπει να γλιτώσουν τόσο εύκολα. Δεν είμαι σκλάβα κανενός. Πρέπει να μπουν στη φυλακή».

«Θέλω να μπορώ να παντρευτώ και να αποκτήσω και άλλα παιδιά, κάτι που δεν μου επιτρέπουν. Με έχουν υποβάλει σε μέθοδο αντισύλληψης, από την οποία θέλω να απεμπλακώ. Αλλά αυτή η αυτοαποκαλούμενη “ομάδα” ανθρώπων, δεν μου επιτρέπει έστω να επισκεφτώ γιατρό, γιατί δεν θέλει να κάνω άλλα παιδιά. Είναι όμως, μια επιθυμία που έχουμε με τον επί χρόνια, σύντροφο μου».

«Δεν μου επιτρέπουν να δω τους φίλους μου, που μένουν λίγα λεπτά μακριά από εμένα, χωρίς να έχω την άδεια τους».

«Δεν μπορώ να χρησιμοποιώ τα χρήματα που κερδίζω. Οι άνθρωποι ασφαλείας που με ακολουθούν όπου πάω, κρατούν την πιστωτική μου κάρτα. Οι επόπτες είναι αυτοί που αποφασίζουν πόσα χρήματα χρειάζομαι κάθε μήνα. Είναι 2.000 δολάρια. Για όσα αγοράζω, οφείλω να κρατώ τις αποδείξεις. Επίσης, για να κάνω εργασίες στο σπίτι -πχ αλλαγή ντουλαπιών στην κουζίνα- χρειάζομαι την άδεια τους. Την τελευταία φορά δεν μου την έδωσαν».

«Δεν επιτρέπουν στον σύντροφο μου να με πηγαίνει οπουδήποτε με το αυτοκίνητο του».

«Με αναγκάζουν να παίρνω και τα φάρμακα που μου δίνουν». Το τελευταίο είναι το λίθιο, το οποίο χορηγείται συχνά σε ασθενείς διαγνωσμένους με διπολική διαταραχή. Στις παρενέργειες ανήκει η κατάθλιψη και η μανία -δεν μπορείς να ελέγξεις τα ακραία συναισθήματα σου. Είναι μια πάρα πολύ δυνατή ουσία, τελείως διαφορετική από ό,τι έπαιρνα έως τώρα. Αν το λαμβάνεις για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε μηνών, αποκτάς διανοητικά προβλήματα. Ένιωθα σαν μεθυσμένη. Δεν μπορούσα να αντέξω τον εαυτό μου ή έστω να κάνω μια συζήτηση με τους γονείς μου, για το οτιδήποτε. Τους είπα πως φοβόμουν. Έβαλαν έξι διαφορετικές νοσοκόμες να έλθουν σπίτι μου, για να με παρακολουθούν».

«Ενώ έχω ζητήσει να κάνει ψυχοθεραπείες στο σπίτι μου, με υποχρεώνουν να πηγαίνω στο γραφείο του γιατρού που έχουν επιλέξει, όπου με περιμένουν πάντα paparazzi -οι οποίοι δεν με αφήνουν σε ησυχία».

«Δεν μπορώ να συζητήσω καν με τη μητέρα μου ή τον πατέρα μου, για το οτιδήποτε. Ολόκληρη η οικογένεια μου δεν έκανε τίποτα».

«Ενώ οι γονείς μου μπορούν να μιλούν στα media όποτε θέλουν, εγώ δεν έχω αυτό το δικαίωμα. Πιστεύω πως έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ τη φωνή μου».

«Ο πατέρας μου δεν έχει το συμφέρον μου στο μυαλό του, αλλά την απόλαυση που παίρνει από το να με ελέγχει πλήρως. Μια φορά με έβαλαν σε κέντρο αποτοξίνωσης, χωρίς τη θέληση μου και πλήρωσα 60.000 δολάρια. Όταν τον πήρα τηλέφωνο για να του πω πώς ένιωθα, έκλαιγα για μια ώρα. Έδειχνε να λατρεύει κάθε λεπτό».

Γιατί δεν ενημέρωσε για όλα αυτά μέσω των social media

«Έλεγα ψέματα σε όλον τον κόσμο πως είμαι ΟΚ και χαρούμενη. Πίστευα ότι αν το έκανα αυτό, κάποια στιγμή θα ίσχυε. Σκεφτόμουν πως δεν θα με πίστευε κανείς, αν έλεγα όσα ζούσα. Τελικά, κατάλαβα ότι ήμουν σε άρνηση. Σε σοκ. Είμαι τραυματισμένη. Τώρα παραδέχομαι την αλήθεια: δεν είμαι χαρούμενη. Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Κλαίω κάθε μέρα. Είμαι τόσο οργισμένη που είναι τρελό. Έχω κατάθλιψη».

Τι ζητάει η Britney Spears

«Θέλω τη ζωή μου πίσω. Έχουν περάσει 13 χρόνια. Είναι αρκετά. Πραγματικά πιστεύω πως αυτή η εποπτεία είναι βάναυση. Μου κάνει περισσότερο κακό από ό,τι καλό. Αξίζω να έχω ζωή. Δούλευα όλη μου τη ζωή. Νιώθω πως μου κάνουν bullying. Έχω κουραστεί να με εκμεταλλεύονται».

«Νιώθω μόνη και παραπεταμένη, ενώ αυτοί που είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά θα έπρεπε να θυμούνται πως δουλεύουν για εμένα. Έχω κουραστεί να νιώθω μόνη. Αξίζω να έχω τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους».

Κάπου εκεί η κατάθεση έπαψε να είναι ‘ανοιχτή’, καθώς υπήρχαν tweets που έγιναν για αυτήν, μολονότι τα είχε απαγορεύσει το δικαστήριο. Οι ακροάσεις της υποθέσεως της Britney Spears θα συνεχιστούν στις 14/7.