OPINIONS

Ο Αλέξης Κούγιας απευθύνεται σε γυναίκες δημοσιογράφους. Το μυαλό μας και το Twitter πήραν φωτιά

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Τουλάχιστον μοιάζει να έχει επίγνωση πια ο Αλέξης Κούγιας, αυτό θα του το αναγνωρίσω, αφού υπέγραψε την ανακοίνωσή του για όσα συνέβησαν μεταξύ του ίδιου και δημοσιογράφων σε διακοπή της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη την Τετάρτη 1 Ιουνίου, ως «ομοφοβικός και ρατσιστής, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγο». Η ανακοίνωσή του, γραμμένη στο ίδιο ύφος με το οποίο συνήθως μιλάει στις πρωινές εκπομπές λίγο πριν το κλείσει θιγμένος από κάτι, ήρθε μετά το επεισόδιο που συνέβη μεταξύ του ίδιου και των γυναικών δημοσιογράφων που είχαν βρεθεί στη δική Λιγνάδη για να στηρίξουν τον Ν.Σ. στην κατάθεσή του.

Ο Ν. Σ. ήταν εκείνος που με τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις αρχές του 2020 περιγράφοντας την κακοποίησή του από γνωστό σκηνοθέτη, είχε ανοίξει τον χορό των καταγγελιών κατά του Δημήτρη Λιγνάδη. O Ν.Σ. μίλησε για τον καταγγελόμενο βιασμό του, ο οποίος σύμφωνα με όσα λέει συνέβη όταν ήταν 19 ετών, για το τραύμα που έκτοτε κουβαλά μέσα του, αλλά και για τις τακτικές που ακολουθεί η υπεράσπιση του κατηγορουμένου, επανατραυματίζοντας και στοχοποιώντας τα θύματα. Όπου υπεράσπιση, βάζεις το όνομα Αλέξης Κούγιας στη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Ένα θύμα μού είπε ότι τα σχόλια περί επαγγελματιών ομοφυλοφύλων και η υπερασπιστική γραμμή ήταν τόσο επιθετική που δεν ήταν σε θέση να το ζήσουν όλο αυτό. Ήταν πολύ επώδυνο», ανέφερε ο Ν.Σ. για άλλα θύματα που τελικά αποφάσισαν να μη μιλήσουν. «Τώρα ξαναζώ αυτό τον εφιάλτη, επί 1,5 χρόνο τώρα, άτομα που κρίνεται η αξιοπιστία μας με βάση τη σεξουαλική μας ταυτότητα, εδώ κι ένα χρόνο ο συνήγορος του βιαστή μάς βιάζει, λέει για λούγκρες σε μια χώρα που ο Βαγγέλης Γιακουμάκης πέθανε από την ομοφοβία», πρόσθεσε σε άλλο σημείο ενώ τόνισε: «Γνώριζα πόσο επώδυνη θα είναι η διαδικασία, δεν ήξερα ότι θα είναι τόσο ανέντιμη».

Ο Ν.Σ. φορτίστηκε συναισθηματικά κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του. Είχε κοντά του ανθρώπους που με ενσυναίσθηση τον στήριξαν. Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν την κατάθεσή του και να τον στηρίξουν συναισθηματικά ήταν και η Μαρία Λούκα που μοιράστηκε την εμπειρία της τόσο από την κατάθεση όσο και από την υβριστική επίθεση που πραγματοποίησε ο Αλέξης Κούγιας εις βάρος γυναικων δημοσιογράφων, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες, με ένα κείμενό της στο Facebook.

Αλέξης Κούγιας Facebook.com/maria louka

Για το περιστατικό σημείωσε: «Στο διάλειμμα, ο συνήγορος του Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας πέρασε μπροστά του γελώντας επιδεικτικά, μετά αποκάλεσε “πατσαβούρα” μια οικογενειακή του φίλη, μετά εκφόβισε και εξύβρισε εμένα και τη Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου φωνάζοντας πολλές φορές “πατσαβούρες βουλώστε το και βρείτε κανέναν άνδρα”, μετά εξύβρισε με ομοφοβική ρητορική μίσους ένα ακόμα άτομο».

Ο Αλέξης Κούγιας παραδέχεται τη φράση του προς τις γυναίκες δημοσιογράφους

Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας έδωσε τη δική του εκδοχή απέναντι στα πράγματα, σύμφωνα με την οποία γέλασε ειρωνικά και αντέδρασε όταν τον ρώτησαν “Τι γελάς ρε σκουπίδι;”, αποκάλυψε πλήρως το ονοματεπώνυμο του Ν.Σ. που όλοι είχαμε φροντίσει να προστατεύσουμε τα προσωπικά του δεδομένα και παραδέχτηκε χωρίς κανένα πρόβλημα ότι είπε «βρείτε κανέναν άντρα να ηρεμήσετε» στις δημοσιογράφους.

«Εκείνη την στιγμή περνούσα εγώ από μπροστά τους και, μόλις τους είδα, γέλασα ειρωνικά και τότε όλοι μαζί άρχισαν να με βρίζουν, απευθύνοντάς μου την εξυβριστική προς εμέ ερώτηση “γιατί γελάς, ρε σκουπίδι;” και τότε εγώ αυθόρμητα τους απάντησα ότι γελάω με αυτό το θέατρο που παίζεται μέσα στο Δικαστήριο και κοιτάξτε να βρείτε κανέναν άντρα να ηρεμήσετε», ανέφερε χαρακτηριστικά για το περιστατικό ο Αλέξης Κούγιας. Την επομένη έκανε και τις ανάλογες δηλώσεις στο Πρωινό.

«Έχω μάθει να αντιδρώ, όταν με προσβάλλουν», είπε ο Αλέξης Κούγιας στο Πρωινό. Δεν αρνήθηκε τη φράση του και γιατί να την αρνηθεί άλλωστε; Πρώτη φορά θα είναι που ο Αλέξης Κούγιας έδειξε δείγματα σεξισμού στον δημόσιο λόγο του; Το «βρείτε κανέναν άντρα να ηρεμήσετε», διαδέχτηκε το «καλύτερα να σιωπάς» και το «γι’ αυτό είσαι μόνη σου τώρα» που είχε πει στο Πρωινό και την ίδια τη Φαίη Σκορδά. Κι αυτά μαζί διαδέχονται όσα είχε πει για τη Σοφία Μπεκατώρου και για την «ετεροχρονισμένη με καθυστέρηση δεκαετιών καταγγελία της», πατώντας στο σεξιστικό δόγμα του «γιατί τώρα;» που τραυματίζει εκ νέου τις γυναίκες που αποφασίζουν να μιλήσουν για την κακοποίησή τους. Διαδέχονται τα «Έχει οικογένεια αυτή η Συνατσάκη; Ελπίζω να είναι φυσιολογική».

Ο Αλέξης Κούγιας διαχρονικά δίνει τέτοια δείγματα στον δημόσιο λόγο του, αλλά σε αυτή την υπόθεση συγκεκριμένα έχει δώσει ρεσιτάλ. Δεν περιμέναμε να πάθει κάποια μετάλλαξη, αλλά περιμέναμε να θέλει να τηρεί τουλάχιστον τους τύπους κατά τη διάρκεια μίας τόσο σοβαρής δίκης όπως αυτή. «Ο δικηγόρος τηρεί τους κανόνες ευπρέπειας, προς τους συναδέλφους του και αποφεύγει υβριστικές, προσβλητικές ή υπαινικτικές εκφράσεις προσωπικά εναντίον αυτών που υπερασπίζονται ή εκπροσωπούν αντιδίκους», αναφέρει ο κώδικας δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος. Στην περίπτωση που οι κανόνες ευπρέπειας παραβιάζονται προς τους μάρτυρες ή τους ακροατές μίας δίκης, τι γίνεται;

Οι αντιδράσεις μεταφέρθηκαν και στο Twitter και κάπως έτσι το hashtag #διαγραφή_Κούγια, που ζητά από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να πάρει θέση έκανε την εμφάνισή του.

Ο Αλέξης Κούγιας στο πλαίσιο της υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη δεν σταματά να κάνει σεξιστικές και ομοφοβικές τοποθετήσεις. Σύμφωνα με τη δική του υπερασπιστική γραμμή, κάποιοι επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι συνεργάστηκαν με δημοσιογράφους και δικηγόρους, για να καταστρέψουν τον Δημήτρη Λιγνάδη που κατηγορείται για βιασμούς ανηλίκων και ενός ενήλικα. Μία «φοβερή σκευωρία», όπως επανειλλημένα λέει ο Αλέξης Κούγιας χτίστηκε εις βάρος του πελάτη του.

Ίσως στο δικό του μυαλό, αν οι «σκευωροί» δημοσιογράφοι είχαν βρει έναν άντρα να ηρεμήσουν, τίποτα απ’ όλα αυτά να μη συνέβαινε.

«Παράλογο; Δεν απαντά, άρα λογικό», που έλεγε κάποτε στους Μήτσους του και ο Λάκης Λαζόπουλος, για να θυμηθώ και μία διάσημη «κόντρα» του ποινικολόγου. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του Αλέξη Κούγια και για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλω να το κάνω. Ίσως δικαιολογεί στον εαυτό του τον σεξισμό στις δηλώσεις του, όπως και την ομοφοβία σε άλλες του δηλώσεις, στο πλαίσιο της υπεράσπισης του πελάτη του. Ίσως δεν τον νοιάζει καν να το δικαιολογήσει κάπως στον εαυτό του. Ίσως, όπως είπε και η Φαίη Σκορδά, να μην υπογράφει καν με χιούμορ την ανακοίνωσή του ως «ομοφοβικός, ρατσιστής δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω». «Μπορεί να λέει ότι είναι», όπως ανέφερε η Φαίη Σκορδά.

Όποιος μηχανισμός κι αν οδηγεί τη σκέψη του, αυτό το «πατσαβούρες, βρείτε κανέναν άντρα να ηρεμήσετε» είναι η σεξιστική πραγματικότητα που συχνα καλούνται να αντιμετώπισουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με το human-rights-channel.coe.int, το 63% των γυναικών δημοσιογράφων έχει υποστεί λεκτική βία.

Οι δίκες του #MeToo έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό στην Ελλάδα. Και σε κάθε δικάσιμο τα πράγματα μοιάζουν να ξεφεύγουν όλο και περισσότερο. Παρακολουθήσαμε παράλληλα και τη δίκη του Johnny Depp και της Amber Heard, εκεί όπου όλοι έμοιαζαν ευγενικοί μεταξύ τους, η πρόεδρος και οι δικηγόροι γελούσαν, έκαναν ενστάσεις με ηρεμία όταν κάτι δεν ήταν σωστό κι η πρόεδρος απέρριπτε και δεχόταν τις ενστάσεις αυτές στο ίδιο φιλήσυχο κλίμα. Το «κύριε» και το «κυρία» πήγαιναν σύννεφο και κανείς δικηγόρος δεν προσπάθησε να εξευτελίσει την άλλη πλευρά συνειδητά και εσκεμμένα. Ο Ν.Σ. είπε ότι περίμενε ότι αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ επώδυνη. Εμείς καμιά φορά συνεχίζουμε να εκπλησσόμαστε από το πόσο επώδυνη μπορεί να γίνει για το μυαλο μας.