OPINIONS

Ο Αλέξης Κούγιας δεν ξέρει τι σημαίνει «διεμφυλικός». Ντροπή, ξέρει τι σημαίνει;

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Μία ημέρα πριν την έναρξη της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη, μετά από δύο αναβολές και διακοπές της δίκης, το Πρωινό επικοινώνησε με τον Αλέξη Κούγια για να μάθει τις όποιες εκτιμήσεις του για τη δίκη, αλλά και για ένα πρώτο σχόλιο σε σχέση με την καταγγελία που έχει γίνει εναντίον από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στον Δικηγορικό Σύνολο Αθηνών.

Το ΣΥΔ καταγγέλει τον Αλέξη Κούγια «για τον κατ’ εξακολούθηση θελημένο ρατσιστικό τρανσφοβικό του λόγο», όπως αναφέρεται στην καταγγελία. Το Σωματείο καλεί τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών «να ελέγξει πειθαρχικά το μέλος του, κύριο Αλέξη Κούγια, καθώς οι συμπεριφορές αυτές προσβάλλουν το νομικό λειτούργημα και καταρρακώνουν το κράτος δικαίου». Αφορμή για την καταγγελία ήταν όσα είχε πει ο Αλέξης Κούγιας την περασμένη εβδομάδα λίγο πριν αναβληθεί για μία ακόμα φορά η δίκη του πελάτη του, Δημήτρη Λιγνάδη που αντιμετωπίζει κατηγορίες για 4 βιασμούς, οι τρεις εκ των οποίων φέρονται να τελέστηκαν σε χρόνο κατά τον οποίο τα θύματα ήταν ανήλικα.

«Δεν ξέρω ποιο είναι το πραγματικό όνομα του συγκεκριμένου, μου είπαν ότι είναι μάρτυρας στην υπόθεση, αλλά εγώ Τζεφ Μοντάνα μάρτυρα δεν είδα. Είδα μια καρικατούρα τις τελευταίες μέρες να εμφανίζεται σε κάποιες εκπομπές και πάλι δεν κατάλαβα τι ακριβώς συμβαίνει με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Δεν έχω άποψη, δεν τον γνωρίζω προσωπικά», είχε πει τότε ο Αλέξης Κούγιας.

«Ένα χρόνο τώρα ασχολούμεθα με λ@@@@@@ και με αλλαξοκ@@@@@. Αλίμονο τώρα αν αρχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτούς. Έμαθα ότι έστειλε ένα εξώδικο στο γραφείο μου, δεν το έχω διαβάσει καθόλου. Αλλά, να σας πω κάτι; Μεγάλη του τιμή του συγκεκριμένου προσώπου. Τον είχα δει μια μέρα στην Γλυφάδα και μου είπαν αυτός είναι ο Τζεφ Μοντάνα. Περπάταγε στον δρόμο και κράταγε κι ένα φτερό. Άμα δείτε πώς περπάταγε με το φτερό στα χέρια! Έβαλα τα γέλια! Ας τους αξιολογήσει το δικαστήριο», συνέχιζε ξεσπώντας για μία ακόμα φορά on camera ο δικηγόρος.

Ο Αλέξης Κούγιας τα κατάφερε και πάλι να υποτιμήσει μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Ο Αλέξης Κούγιας, λοιπόν, όταν ενημερώθηκε για την καταγγελία εναντίον του από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει. Συνέχισε να υποτιμά και να προσβάλει τα διεμφυλικά άτομα, μην αναγνωρίζοντας καν την ύπαρξή τους και συγχέοντας τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου του καθενός με την σεξεργασία.

«Υπάρχει η λέξη διεμφυλικός; Δεν το γνωρίζω και δεν γνωρίζω αν υπάρχει και αυτό το σωματείο», σημείωσε αρχικά ο Αλέξης Κούγιας. Μόλις ενημερώθηκε από τον δημοσιογράφο της εκπομπής ότι το Σωματείο και υπάρχει και η έδρα του βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού, ο Αλέξης Κούγιας συνέχισε με την ίδια ακριβώς διάθεση: «Αυτό το σωματείο πού αλλού θα μπορούσε να εδρεύει; Στη Συγγρού θα μπορούσε να εδρεύει», σημείωσε, καθώς η Λεωφόρος Συγγρού είναι στη συνείδηση του κοινού συνδεδεμένη με τη σεξεργασία.

«Μου είναι αδιάφορη η γνώμη κάποιων που δεν είναι στο περιβάλλον μου και δεν ασκούν επιρροή στον τρόπο που εγώ κάνω τη δουλειά μου σχεδόν 50 χρόνια. Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», κατέληξε να λέει ο Αλέξης Κούγιας.

Ο όρος διεμφυλικός και οι κανόνες του δικηγορικού κώδικα

«Διεμφυλικό (απόδοση του αγγλικού transgender) ονομάζεται ένα άτομο του οποίου το κοινωνικό φύλο (εμφάνιση, συμπεριφορά, καταμερισμός εργασίας) διαφοροποιείται από το ανατομικό φύλο ή αλλιώς το φύλο που καταγράφηκε νομικά κατά τη γέννηση. Ο όρος διεμφυλικός-ή περιλαμβάνει, δηλαδή, όλες τις εκφράσεις και ταυτότητες φύλου που διαφέρουν απ’ το καταγεγραμμένο ανατομικό φύλο.

Είναι όρος – ομπρέλα που συμπεριλαμβάνει τα παρενδυτικά άτομα, crossdressers, drag queens, drag kings, ανθρώπους που βρίσκονται είτε στο στάδιο της μετάβασης (transition) είτε έχουν ολοκληρώσει την μετάβασή τους, είτε έχουν κάνει είτε δεν έχουν κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου», αναφέρει η Μαρίνα Γαλανού στο έργο της Ταυτότητα και έκφραση φύλου που εκδόθηκε από το σωματείο το οποίο δεν γνωρίζει ο Αλέξης Κούγιας. Το παραθέτουμε σε περίπτωση που ακόμα αναρωτιέται αν υπάρχει η λέξη.

Τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν στη ζωή τους διακρίσεις, βία και βλέπουν συχνά τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα να καταστρατηγούνται. Ακόμα και το misgendering που έκανε ο Αλέξης Κούγιας στις δηλώσεις του, είναι μορφή κακοποίησης που δέχονται συχνότατα τα διεμφυλικά άτομα, αφού αμφισβητεί το δικαίωμά τους στην αναγνώριση της ταυτότητάς τους ως στοιχείου της προσωπικότητάς τους.

Ο Αλέξης Κούγιας είτε δεν καταλαβαίνει, είτε κάνει πως δεν καταλαβαίνει πόσο προσβλητικός και κακοποιητικός γίνεται απέναντι σε άτομα που συνεχίζουν να αγωνίζονται για να ζήσουν μία ζωή χωρίς διακρίσεις, χωρίς βία, χωρίς το κακοποιητικό misgendering, χωρίς τα αρνητικά στερεότυπα που τα συνοδεύουν στην κοινωνία. Είτε δεν καταλαβαίνει, είτε κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η κοινωνία έχει αλλάξει. Ότι οι λέξεις που χρησιμοποιεί είναι κουβέντες καφενείου του 1950.

Τα διεμφυλικά άτομα δεν είναι πλέον «αόρατα», όπως θα τον βόλευε ίσως, έχουν φωνή και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Όπως αναφέρει και το ΣΥΔ στην καταγγελία του το Άρθρο 5 του Δικηγορικού κώδικα αναφέρει ότι «Ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του: α) Υπερασπίζεται το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα αυτής, το Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το σύνολο των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Κι όλα όσα ακούμε κατ’ επανάληψη από τον Αλέξη Κούγια, μόνο υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου δεν προδίδουν.

Το καλύτερο σχόλιο για τις νέες του δηλώσεις, ειπώθηκε στο Πρωινό και το έκανε ο Βαγγέλης Περρής. «Σε μία πρόταση είναι δύσκολο να κάνει τρεις ρατσιστικές αναφορές και νομίζω ότι τα κατάφερε αυτή τη φορά», είπε ο δημοσιογράφος. Δυστυχώς, το κατάφερε.