OPINIONS

Nga Nguyen: Η πρώτη fashion influencer με κορονοϊό δεν θα αναρρώσει ποτέ από το bullying που δέχτηκε

Invision/AP Charles Sykes

Η 27χρονη Βιετναμέζα fashionista Nga Nguyen βίωσε τα 15 πιο κρίσιμα λεπτά δημοσιότητας όχι χάρη σε μία εμφάνισή της στο red carpet του Met Gala ή σ’ ένα απίθανο street style look. Είναι το πρώτο επίσημο κρούσμα κορονοϊού που δήλωσε το παρών στα πιο περιζήτητα fashion shows του κόσμου στις πολύ πρόσφατες Εβδομάδες Μόδας. Είναι επίσης η πρώτη από τον χώρο αυτό που το ανακοίνωσε δημόσια. Αλλά κανείς δεν της είπε «μπράβο». Το αντίθετο μάλιστα.

 

 

 

 

Nga Nguyen, η πρώτη fashionista με κορονοϊό

Η περίπτωση της Nga Nguyen, η οποία έγινε θέμα στους New York Times έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η «ασθενής 0» με κορονοϊό στον χώρο της μόδας είναι μία τυπική περίπτωση fashionista- influencer. Ως γόνος εξαιρετικά εύπορης οικογένειας- ο πατέρας της είναι μεγιστάνας του χάλυβα- η Βιετναμέζα κινείται μεταξύ Λονδίνου, Γερμανίας και Ανόι. Έχει το παρατσούκλι «παγκόσμιος νομάς» και μοιράζει τον χρόνο της στη μόδα και τις φιλανθρωπίες. Ό,τι κάνει ανεβαίνει, προσεγμένα στο Instagram, με υλικό από επαγγελματία φωτογράφο.

Η απόφοιτη του King’s College έχει δουλέψει για τον κολοσσό LVMH και τον τελευταίο μήνα παρευρέθηκε με ενθουσιασμό σε shows όπως αυτό του Gucci και του Saint Laurent σε Παρίσι και Μιλάνο. Αυτή η γυναίκα λοιπόν, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο άτομο με κορονοϊό που σχετίζεται άμεσα με την αφρόκρεμα της μόδας. Κι όταν πολλοί στον χώρο αυτό θεωρούσαν πως «ευτυχώς» ο ιός δεν έχει επηρεάσει την έλευση του κόσμου στα shows υψηλής ραπτικής και οι ακυρώσεις είναι ελάχιστες, η Nguyen έκανε όλα τα απαραίτητα με υπευθυνότητα. Η κοπέλα διαγνώστηκε με κορονοϊό, όταν ακόμα ο ιός ήταν ακόμα κάτι μακρινό.

Έκανε το τεστ κάπως τυχαία, αφού επισκέφτηκε τον γιατρό ως συνοδός συγγενικού προσώπου.  Για την ιστορία, το αρχικό της σύμπτωμα ήταν βήχας. Βγαίνοντας θετική στον κορονοϊό, νοσηλεύτηκε σε κλινική στην Ευρώπη κι έσπευσε να ενημερώσει μέσα από τoυς λογαριασμούς της στα social ότι νοσεί. Παράλληλα, επικοινώνησε όλα τα πρόσωπα με τα οποία ήρθε σε επαφή, ακόμα και τα άτομα με τα οποία είχε κάτσει δίπλα δίπλα στα rows μπροστά από το catwalk.

Στην περίπτωσή της, η ιχνηλάτηση του ιού είναι μία άκρως χαοτική διαδικασία. Οι βρετανικές εφημερίδες την χαρακτήρισαν “super-spreader”. Το ίδιο και την αδερφή της, η οποία βρέθηκε επίσης θετική. Μέρες πριν τον Tom Hanks και τη Rita Wilson ή τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τη Χριστίνα Μπόμπα, η Nguyan επικοινώνησε με τον γνωστό σύγχρονο τρόπο ότι έχει αυτό που έχει. Αλλά μάλλον ο κόσμος και τα media δεν ήταν ακόμα προετοιμασμένα για κάτι τέτοιο. Όπως μαρτυρά η ίδια η 27χρονη, η δική της περίπτωση δεν αντιμετωπίστηκε με συμπόνοια. Όπως λέει, «υπήρξε η υπόνοια πως κάναμε jet-setting στον κόσμο μεταδίδοντας τον ιό και πως ό,τι πάθαμε μας αξίζει».

Το bullying κατά της Nga Nguyen

«Ο κόσμος έλεγε πως ήξερα ότι ήμουν άρρωστη ενώ βρισκόμουν στα shows, ότι γύρισα στο σπίτι μου κανονικά, ότι είμαι κακομαθημένη, πως προσέγγισα τον ιό επειδή έδειξα το ντεκολτέ μου σε μία φωτογραφία, πως είναι ώρα οι άπληστοι άνθρωποι της μόδας να σταματήσουν επιτέλους ό,τι κάνουν και ν’ αρχίζουν να σκέφτονται» δήλωσε η Nguyen σε τηλεφωνική της επικοινωνία με δημοσιογράφο.

Στο Instagram μην την ψάξεις, η 27χρονη αναγκάστηκε να κλείσει τον λογαριασμό της λόγω της επίθεσης που δέχτηκε μέσω αμέτρητων μηνυμάτων. «Απειλούσαν τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειάς μου», αποκαλύπτει. Πολύ απλά η Nguyen έγινε στόχος. Στιγματίστηκε από ανθρώπους που ενδεχομένως μπουν στη θέση της αργά ή γρήγορα. Έπεσε θύμα του κορονοϊού αλλά και της ανθρώπινης χαιρεκακίας όχι μόνο λόγω της κοινωνικής της θέσης, αλλά και της καταγωγής της. Το γνωστό «καλά να πάθει» που λέγεται τόσο εύκολα και για τους πιο λάθος λόγους. Ανθρώπινα ένστικτα εξίσου νοσηρά με τα πιο επικίνδυνα μικρόβια, για τα οποία δεν υπάρχει φάρμακο. Κι ούτε πρόκειται.