OPINIONS

Ναταλία «Τζεμιλέ» Γερμανού: Η μόνη απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε στο Twitter αξίζει χειροκρότημα

Alpha

Η Ναταλία Γερμανού από την αρχή της φετινης τηλεοπτικής σεζόν μας έχει προετοιμάσει. Ανάμεσα στα όσα θα βλέπουμε και θα αφορούν την ψυχαγωγία θα βλέπουμε και πρόσωπα που ξεχώρισε για την ανθρωπιστική δράση τους. Στην πρεμιέρα της εκπομπής Καλύτερα δε γίνεται, είχαμε δει την πυροσβέστρια, Κατερίνα Ιωαννίδου. Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου είδαμε τον διασώστη προσφύγων, Ιάσονα Αποστολόπουλο.

Τι ήταν να βγει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος να μιλήσει με τη Ναταλία Γερμανού και τους συνεργάτες της; Λάθος timing μάλλον να μιλήσει κανείς για όλα αυτά μετά την ερώτηση της Ingeborg Beugel στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Λάθος timing για να αναφέρεσαι στην τύχη ανθρώπων που βουτούν στην θάλασσα με στόχο τους μονο μία λίγο καλύτερη από την κόλαση που ζουν, τύχη. Λάθος timing να είσαι άνθρωπος.

Η Ναταλία Γερμανού φιλοξένησε τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στην εκπομπή της, ο οποίος θέλω να σου θυμίσω ότι είχε προταθεί για παρασημοφόρηση απο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά «κόπηκε» από τη βράβευση με παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος μεταξύ άλλων σημείωσε στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται ότι είναι απαράβατο καθήκον η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Όπως είπε ο Ιάσονας, εκείνη την ώρα είναι άνθρωποι σε κίνδυνο και η ηθική, αλλά και το διεθνές δίκαιο επιτάσσει τη διάσωσή τους.

Η επίθεση στη Ναταλία Γερμανού περιλάμβανε το γνωστό σεξιστικό μενού

Η συνομιλία κράτησε λίγο, αλλά αρκετά για να γίνει η Ναταλία Γερμανου πρώτο trend στο Twitter. Μία τηλεοπτική ψυχαγωγική εκπομπή έκανε το «λάθος» να ασχοληθεί με μία ατζέντα που εμπίπτει στην πολιτική. Μία ατζέντα η οποία είχε ανοίξει ορθάνοιχτα το περασμένο διάστημα μετά την ερώτηση της Beugel που εκνεύρισε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία ατζέντα που αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων στη χώρα μας. Μία ατζέντα που όποιος τη θίγει είναι σίγουρα φιλότουρκος. Αν είναι και γυναίκα, η δολοφονία χαρακτήρα δεν σταματά στον παραπάνω χαρακτηρισμό.

Όπως και στην περίπτωση της Ολλανδής δημοσιογράφου έτσι και στην περίπτωση της παρουσιάστριας του Alpha, τα πληκτρολόγια πήραν φωτιά και ο καθόλου κρυμμένος, πάντα σε πρώτο πλάνο, πάντα ετοιμοπόλεμος, σεξισμός μας βγήκε προς τα έξω απ’ όσους θέλησαν να μιλήσουν για ανθελληνισμό από μέρους της. Ορεκτικό η εμφάνιση, κυρίως πιάτο η ηλικία, επιδόρπιο τα «προνόμια» του επωνύμου της. Το γνωστό σεξιστικό μενού μόλις σερβιρίστηκε.

Η εξωτερική της εμφάνιση, η επιλογή συντρόφων της, το επώνυμό της, όλα χτυπήθηκαν. Η Ναταλία Γερμανού κατά τους χρήστες του Twitter που της επιτέθηκαν δεν θα είχε γίνει τίποτα χωρίς τον Φρέντυ Γερμανό, έχει παραμορωθεί από τα Botox και παραμένει μία αμετανόητη τεκνατζού.

Ε φτάνει πια. Φτάνει πια με τον σεξισμό, φτάνει πια με χαρακτηρισμούς οι οποίοι έχουν στόχο να προσβάλλουν που ξεχνούν ότι στην άλλη πλευρά των αμετανόητα σεξιστών δεν υπάρχουν τεκνατζούδες, μπάζα, γριές. Στην άλλη πλευρά του σεξισμού υπάρχουν μόνο όσοι στέκονται #με_τη_Ναταλία, όσοι παραμένουν άνθρωποι. Όσοι πάνω και πέρα από σύνορα βλέπουν ανθρώπους με δικαίωμα στη ζωή, με δικαίωμα στην ειρήνη.

Στην μετά το ελληνικό #MeToo εποχή οι Ελληνίδες παρουσιάστριες έχουν βρει την αυθεντική φωνή τους. Οι περισσότερες εξ αυτών, τολμούν να αγγίξουν κοινωνικά θέματα και ζητήματα της επικαιρότητας που πάντα έχουν και μία κοινωνική πλευρά. Τολμούν να μιλήσουν καθαρότερα για θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τολμούν να μην περιορίζονται στα «γυναικεία θέματα» που επιβαλλόταν να περιλαμβάνουν οι εκπομπές τους τα περασμένα χρόνια και πάνε μαζί με την κοινωνία ένα βήμα παραπέρα.

Οι Ελληνίδες παρουσιάστριες προχωρούν. Πιο σίγουρες για τον εαυτό τους, πιο δυνατές και χωρίς να δίνουν δεκάρα για τα σεξιστικά σχόλια που τις περιμένουν στη γωνία. Γιατί σε αντίθεση με αυτούς που τα κάνουν, ξέρουν πόσο παρωχημένο πράγμα είναι ο σεξισμός.

Για τη Ναταλία Γερμανού το βήμα αυτό, μοιάζει κάτι παραπάνω από αυτονόητο. Η παρουσιάστρια έχει εδώ και χρόνια κερδίσει το κοινό της, χάρη στον σεβασμό στους καλεσμένους της, την αποφυγή του κιτρινισμού και την στάση της σε κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, διαχρονικά.

Για τη Ναταλία Γερμανού μάλλον φάνταζε αυτονόητη και η διαχείριση της επίθεσης που σημειώθηκε εναντίον της. Η γυναίκα που πολύ προσφατα μίλησε δημόσια για το bullying που έχει κατά καιρούς δεχτεί για την ηλικία της, που όταν μοιράστηκε μία ιστορία της στο Thank you, next ήρθε αντιμέτωπη με το ίδιο παλιό και κακό χιούμορ για τους νεαρότερους συντρόφους της προσωπικής της ιστορίας, δεν θα άφηνε να την πτοήσει ούτε το «τεκνατζού», ούτε το «μπάζο». Η γυναίκα που ξεκίνησε και συνέχισε ως Γερμανού δεν αντιμετώπισε για πρώτη φορά τις άδικες συγκρίσεις με τον πατέρα της.

Γι’ αυτο κι αποφάσισε να απαντήσει σε ένα σχόλιο στο Twitter. Ένα σχόλιο που ανέφερε: «Να πριν κάνω τουίτερ ας πούμε, δεν ήξερα πως η Ναταλία Γερμανού είναι πράκτορας του Ερντογάν». Προσωπικά πριν αρχίσω να διαβάζω το Twitter δεν ήξερα πόσο καυστικό χιούμορ έχει η Ναταλία Γερμανού. Το ίδιο χιούμορ που επιστράρευσε για να απαντήσει στο ζήτημα.

«Τζεμιλέ Γερμανού», έγραψε. Κι είμαι όρθια και την χειροκροτώ. «Τζεμιλέ Γερμανού: Πάνω απ’ όλα άνθρωπος», θα προσθέσω.