PROFILE

Η Ολλανδή δημοσιογράφος που εκνεύρισε τον Μητσοτάκη ξέρει την Ελλάδα απ΄ την καλή και απ’ την ανάποδη

Eurokinissi/Καραγιάννης Μιχάλης

Η Ingeborg Beugel είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που δυναμίτισε το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, φανερώνοντας μια πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν βλέπουμε συχνά μπροστά από τις κάμερες. Ωστόσο δεν μας είναι και εντελώς άγνωστη.

Η ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου που έβγαλε εκτός εαυτού τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Ingeborg Beugel απευθύνθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με ερώτηση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ingeborg Beugel:

Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη πότε επιτέλους θα σταματήσετε να ψεύδεστε; Να ψεύδεστε για τα pushbacks, να ψεύδεστε για το τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Σας παρακαλώ σταματήστε να μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μου και τη νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά στοιχεία κι εσείς συνεχίζετε να τα αρνείστε και να ψεύδεστε, αυτό είναι σαν ναρκισσιστική κατάχρηση.

Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε πως “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε τίποτα, θα πρέπει να γίνουν μετεγκαταστάσεις, δεν τις κάνουν, τώρα πρέπει να μιλήσω και ναι, κάνω βίαια, απάνθρωπα pushbacks”. Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών για το θέμα των μετεγκαταστάσεων; Και για εσάς κ. Rutte, ποιες είναι οι κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα, και ίσως και στην Ολλανδία, που δέχτηκε αυτή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την οποία και η Ολλανδία είναι επίσης συνυπεύθυνη.

Πολλοί δήμοι στην Ολλανδία θέλουν να δεχτούν πολλούς πρόσφυγες από την Ελλάδα, καθώς και πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Είναι έτοιμοι να τα δεχτούν, αλλά αυτός ο Πρωθυπουργός αντιστέκεται σε αυτό.

Επομένως, θα μπορούσατε να καταλήξετε σε μια συνεννόηση και έτσι, οι δήμοι της Ολλανδίας, οι οποίοι είναι τόσο έτοιμοι να πάρουν κάποιο βάρος από την Ελλάδα, να μπορέσουν να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα; Γιατί η δική του κυβέρνηση αντιστέκεται σε αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης:

Κατανοώ πως στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα προς τους πολιτικούς. Σέβομαι απόλυτα αυτή την κουλτούρα. Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι προσβολές, σε αυτή την αίθουσα, προς το πρόσωπό μου και προς τον ελληνικό λαό.

Δεν θα δεχτώ να εκτοξεύετε κατηγορίες και εκφράσεις που δεν βασίζονται σε στοιχεία, τη στιγμή που αυτή η χώρα αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική κρίση πρωτοφανούς έντασης και έχει σώσει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Μόλις σώσαμε 250 ανθρώπους που διέτρεχαν κίνδυνο πνιγμού στα νότια της Κρήτης. Το κάνουμε αυτό κάθε μέρα.

Σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα ενώ ταυτόχρονα, ναι, δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα, όπως είναι δικαίωμά μας βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, και περιμένουμε από την Ακτοφυλακή της Τουρκίας να έρθει για να παραλάβει τους ανθρώπους αυτούς και να τους επιστρέψει στην Τουρκία.

Αντί λοιπόν να ρίχνετε την ευθύνη στην Ελλάδα, θα πρέπει να ρίξετε την ευθύνη σε αυτούς που εργαλειοποιούν τη μετανάστευση εδώ και καιρό συστηματικά, ωθώντας απελπισμένους ανθρώπους από μια ασφαλή χώρα -γιατί θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι οι άνθρωποι που είναι σε τουρκικό έδαφος δεν διατρέχουν κίνδυνο, η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο- θα πρέπει να ρίξετε την ευθύνη σε άλλους και όχι σε εμάς.

Έχουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική για τη μετανάστευση. Έχουμε εξετάσει και έχουμε προσφέρει προστασία σε 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και δεκάδων χιλιάδων Αφγανών, που έλαβαν… Επιτρέψτε μου. Έχετε επισκεφτεί τις νέες δομές στα νησιά μας; Έχετε πάει στη Σάμο;

Ingeborg Beugel:

Ναι, ήμουν από τους πρώτους

Κυριάκος Μητσοτάκης:

Όχι δεν έχετε πάει στη Σάμο. Σας παρακαλώ, δεν μπορείτε να έρχεστε σε αυτό το κτίριο και να με προσβάλλετε. Είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό; Δίνω μια απάντηση. Μη με διακόπτετε. Όπως σας άκουσα κι εγώ προσεκτικά. Αν πάτε στη Σάμο, θα δείτε μια άψογη δομή, άψογες συνθήκες με τη χρηματοδότηση της ΕΕ με καθαρές εγκαταστάσεις, με παιδικές χαρές για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την κατάσταση στο παρελθόν. Αυτή είναι η πολιτική μας. Θα την υπερασπιστούμε και δεν θα δεχτώ από κανένα να κουνά το δάχτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να την κατηγορεί για απάνθρωπη συμπεριφορά.

Το Twitter στην αντεπίθεση

Η κόντρα μεταξύ Μητσοτάκη και Beugel όπως ήταν αναμενόμενο δεν πέρασε απαρατήρητη από τα social media. Tα hashtags #Ολλανδέζα και #Ολλανδή βρέθηκαν στην κορυφή των trends, με τους χρήστες του Twitter να δίνουν τις δικές τους… δημιουργικές τοποθετήσεις επί του θέματος.

Η όχι και τόσο «ξένη» Ingeborg Beugel

Η Ολλανδή δημοσιογράφος που εκνεύρισε τον Μητσοτάκη ξέρει την Ελλάδα απ΄την καλή και την ανάποδη Eurokinissi/Καραγιάννης Μιχάλης

Η Ingeborg Beugel δεν είναι και τόσο «ξένη» για την Ελλάδα. Η Ολλανδή δημοσιογράφος ζει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Ύδρα.

Μάλιστα πρόσφατα στην Ελλάδα η ρεπόρτερ έχει αντιμετωπίσει την κατηγορία της διευκόλυνσης την παράνομης παραμονής αλλοδαπού καθώς φιλοξενούσε Αφγανό πρόσφυγα.

Η ίδια συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές τον Ιούνιο επειδή φιλοξενούσε έναν 23χρονο Αφγανό, ο οποίος είχε αιτηθεί άσυλο και ήρθε στην Ελλάδα, όταν οι Ταλιμπάν δολοφόνησαν μέλη της οικογένειάς του.

Η ίδια είχε δηλώσει στον Guardian ότι συνελήφθη στις 13 Ιουνίου του 2021 επειδή ντόπιοι ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία του 23χρονου. Ο ίδιος έμενε μαζί της ενώ είχε κάνει έφεση για την αρνητική απόφαση στην αίτησή του για άσυλο.

«Διάφοροι θυμωμένοι νησιώτες τους κάλεσαν (σ.σ αξιωματικούς της αστυνομίας) λέγοντας ότι είχα μια “ύποπτη” σχέση με κάποιον “παράνομο” στο σπίτι μου», δήλωσε η Ingeborg Beugel στον Guardian.

«Με έθεσαν υπό κράτηση σαν να ήμουν κάποιου είδους φονικός τρομοκράτης. Δεν με άφηναν ούτε να πάω στο σπίτι μου για να πάρω τα χάπια μου και αποσμητικό», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, η δημοσιογράφος είχε αναφέρει ότι δεν ήταν μυστικό ότι ο 23χρονος έμενε μαζί της και ότι είχε καλύψει την υπόθεσή του ως δημοσιογράφος.

«Το όλο ζήτημα της απόκρυψης είναι γελοίο», είχε πει η δημοσιογράφος. «Υπάρχουν γράμματα που χρονολογούνται από μία δικαστική υπόθεση τον Ιανουάριο του 2020 που αναφέρουν ότι τον φροντίζω και πληρώνω για τον δικηγόρο του και τα μαθήματα ελληνικών του», συμπλήρωσε.