OPINIONS

Αγάπη μου παλιόγρια

Unsplash - Gotham/GC Images/Ideal Images

Ο François de La Rochefoucauld ήταν Γάλλος συγγραφέας περίφημος για τα αποφθέγματά του. Θα ήθελα να σου πω ένα από αυτά «Η κόλαση των γυναικών είναι τα γηρατειά». Μία απαραίτητη διευκρίνιση. Ο François de La Rochefoucauld γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1613 και πέθανε στις 17 Μαρτίου 1680. Μήπως τώρα η φράση για τα γηρατειά, τις γυναίκες και τα περί κόλασης έχει γίνει η ζωή μου κόλαση και φωτιά μες την ψυχή μου χρήζει περαιτέρω ανάλυσης;

Αιώνες μπροστά, παραμένουμε αιώνες πίσω. Μισογυνικά σχόλια κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους. Όπου κι αν ρίξεις το βλέμμα σου θα τα δεις να εκτοξεύονται αδιακρίτως Η Ναταλία Γερμανού και η Sarah Jessica Parker έχουν να διηγηθούν πολλά για τον ύπουλο ρατσισμό εναντίον των γυναικών.

Οι ρατσιστικές ηλικιακές αναφορές καταδεικνύουν πως ζούμε ακόμα σε μία κοινωνία που χρησιμοποιεί σεξιστικά υβριστικό λεξιλόγιο για να πικάρει τις γυναίκες που μεγαλώνουν.

Πονάνε τα μάτια τους να βλέπουν γυναίκες με ρυτίδες και με λευκές τρίχες. Νέο αίμα, φέρτε νέο αίμα και σκοτώστε τα άλογα που γερνάνε, μην μας πιάνουν και τον χώρο.

Sarah Jessica Parker: «Να σταματήσω τον χρόνο; Να εξαφανιστώ;»

«Είναι τόσες οι μισογυνιστικές κουβέντες που αφορούν εμάς και ποτέ δεν θα γίνονταν για έναν άνδρα», είπε η Sarah Jessica Parker σε συνέντευξη που έδωσε στη Vogue. «Γκρίζα μαλλιά, γκρίζα μαλλιά, γκρίζα μαλλιά. Α, γκρίζαραν τα μαλλιά της; Κάθομαι με τον Andy Cohen και το κεφάλι του είναι γεμάτο γκρίζες τρίχες και είναι υπέροχος. Γιατί είναι εντάξει για εκείνον;

Δεν ξέρω τι να σας πω, παιδιά. Αισθάνομαι λες και ο κόσμος δεν θέλει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας.

Λες και τους αρέσει να πονάμε εξαιτίας αυτού που είμαστε σήμερα, είτε επιλέγουμε να γεράσουμε φυσικά και να μην δείχνουμε τέλειες, είτε κάνουμε κάτι για να νιώσουμε καλύτερα. Ξέρω την εικόνα μου. Δεν έχω επιλογή. Τι να κάνω; Να σταματήσω τον χρόνο; Να εξαφανιστώ;»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος σοκάρεται από την εμφάνιση της Sarah Jessica Parker. Μία τα μαλλιά με τις λευκές τρίχες, μία οι ρυτίδες και το κακογέρασμα.

Το 2019, ανέφερε στο Elle ότι δεν είχε καμία πρόθεση να κάνει χειρουργική επέμβαση για λόγους εμφάνισης. «Δεν ξέρω τι να κάνω με το θέμα της ηλικίας. Ναι, μεγαλώνω. Θεέ μου, μεγαλώνω συνέχεια. Είναι σαν αυτά τα λουλούδια που μαραίνονται σε time-lapse βίντεο. Αλλά τι μπορώ να κάνω, άραγε; Να γίνω τρελή;»

Ναταλία Γερμανού, η γριά

Θέλεις και εγχώριο περιστατικό; Έχω κι απ’ αυτό. Ναταλία Γερμανού ή αλλιώς σάκος του μποξ ή αλλιώς η τηλεοπτική μας γριά. Μίλησε στην εκπομπή Super Κατερίνα και αποκάλυψε πως έχει δεχτεί ρατσισμό για την ηλικία της. 56 και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να αντιμετωπίσει αριθμούς και νούμερα πάσης φύσεως.

«Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχω υποστεί ρατσισμό. Εκτός από το body shaming υπάρχει και το age shaming. Το πόσες φορές έχω διαβάσει σχόλια όπως “παλιόγρια όξω από την τηλεόραση” και “τι θα γίνει με τους δεινόσαυρους” αυτό είναι ο ηλικιακός ρατσισμός.

Εγώ την ηλικία μου, όπως ξέρεις, τα τελευταία χρόνια δεν την κρύβω πια. Και λέω τα τελευταία γιατί εμείς γνωριζόμαστε χρόνια και δεν θα σου έλεγα ψέματα. Ξέρεις πολύ καλά ότι μέχρι τα 48-49 μούγκα στη στρούγκα, δεν ήθελα να ξέρει κανείς.

Από μία ηλικία και μετά είπα ότι πρέπει να απελευθερωθώ από αυτό το πράγμα και πρέπει να λέω πόσων χρόνων είμαι για να νιώσω και εγώ ελεύθερη. Με το που το είπα ήταν σαν να τους είπα είμαι 108 και αντιμετωπίστε με σαν απολίθωμα του ζωολογικού κήπου.

Υπάρχει πάρα πολύ αυτό. Η πιο συνηθισμένη κακία που θα μου γράψουνε στο Instagram είναι αυτή. Είναι το ”γριά”, είναι το ”είσαι μεγάλη”».

«Νια ενώ γερνάς, γριά όσο είσαι νέα»

Η Clarissa Pinkola Estés στο βιβλίο Ο χορός των μεγάλων μητέρων γράφει: «Ίσως ήρθες στην πόρτα μου επειδή θες να ζήσεις μ’ έναν τρόπο που να σε κάνει ευλογημένη, με το να είσαι, όπως λέω, ”νια ενώ γερνάς, γριά όσο είσαι νέα” – που σημαίνει να είσαι γεμάτη με υπέροχες, πολυποίκιλες αντινομίες σε καλή μεταξύ τους ισορροπία.

Θυμάσαι; Η λέξη ”παράδοξο” σημαίνει μια σκέψη αντίθετη στη γενικά παραδεκτή άποψη. Το ίδιο ισχύει και για τη grand – mère, τη μεγάλη μητέρα, την πιο σπουδαία απ’ όλες τις γυναίκες, τη gran madre».

Θα ζούμε όπως ορίζει το μέσα μας. Μην μας στερείτε την ηλικία μας, την έχουμε κερδίσει και μόνο ευγνωμοσύνη μεγάλη νιώθουμε.