OPINIONS

Μακάρι ο Χάρης Δούκας να είχε κάνει ποδαρικό με «μελαμψό προσφυγάκι αγκαλιά»

Dimitris Kapantais / SOOC

«Βγήκε ο Χάρης Δούκας με μελαμψό προσφυγάκι αγκαλιά» έγραψαν στο X/ Twitter για την κόρη της Νάνσυς Ζαμπέτογλου και του Νάσου Γαλακτερού και μια ναυτία τη νιώσαμε. Το 2024 στο Σύνταγμα υποδεχτήκαμε τον νέο χρόνο με ρατσιστικό παραλήρημα και εκατοντάδες σχόλια να αποκαλούν νέο Δήμαρχο του Ισλαμαμπάντ τον Χάρη Δούκα. Αφορμή για τα ρατσιστικά σχόλια, στάθηκε η εμφάνιση του δημάρχου στην αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή της χρονιάς, με ένα κοριτσάκι το οποίο τα ακροδεξιά τρολ πέρασαν για προσφυγόπουλο από την Παλαιστίνη. 

Την πρώτη του αντίστροφη μέτρηση για την υποδοχή της νέας χρονιάς πραγματοποίησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σε μια εορταστική εκδήλωση στην πλατεία Συντάγματος. Τα ακροδεξιά τρολ έγιναν triggered με τις πολλές παλαιστινιακές σημαίες που κυμάτιζαν στην πλατεία κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης γιορτής. Και με ένα 9χρονο μελαχρινό κοριτσάκι. 

26 Δεκεμβρίου 2023, Ολύμπιον. Μόλις έχει τελειώσει η ταινία Ζώνη Ενδιαφέροντος, φοράμε τα όχι και τόσο βαριά πανωφόρια μας (γιατί κλιματική κρίση) και βγαίνουμε στην Τσιμισκή αποσβολωμένοι κι ακόμα συγκλονισμένοι από το πώς το κακό κανονικοποιείται και η φρίκη γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας ενός ολόκληρου λαού. Νιώθουμε άβολα για ώρα γιατί φοβόμαστε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και γιατί η κοινοτοπία του κακού πάντα επιτρέπει στους μαζικούς δολοφόνους να κάνουν τη δουλειά τους.

31 Δεκεμβρίου 2023, Αγία Παρασκευή. Καλοντυμένοι, σε ένα ζεστό σπίτι με γεμάτο τραπέζι, έχουμε υψώσει τα ποτήρια μας και συντονιζόμαστε στο κρατικό κανάλι για την αντίστροφη μέτρηση για την υποδοχή του νέου έτους με παρουσιαστές τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλου. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Μαρίνα Σάττι μετρούν αντίστροφα για το ερχομό του νέου έτους 2024, στη σκηνή της Πλατείας Συντάγματος. Βλέπουμε το νέο δήμαρχο Αθηνών, Χάρη Δούκα, αγκαλιά με ένα όμορφο και ευτυχισμένο κοριτσάκι να κάνουν ποδαρικό. Ανταλλάσουμε ευχές και φιλιά. 

1 Ιανουαρίου 2024, ελληνικό X/Twitter. Το «κοριτσάκι από την Παλαιστίνη δίπλα στον Δούκα» είναι το πρώτο fake news που πιστεύουν και τα δύο άκρα -σύμφωνα με το αφήγημα που τους βολεύει για να το εργαλειοποιήσουν ιδεολογικοπολιτικά. Ρατσιστικός οχετός με εμετικά σχόλια γεμίζει το πρώην Twitter και όσοι γνωρίζουν ότι η 9χρονη είναι κόρη της Νάνσυς Ζαμπέτογλου και του Νάσου Γαλακτερού δεν ξέρουν αν πρέπει να ξεσπάσουν σε γέλια ή σε κλάματα. 

Κεφαλαιοποιώντας τα ακροδεξιά αντανακλαστικά και το 2024

Ακροδεξιοι λογαριασμοί έβριζαν τον Δούκα που αντί για κάποιο ελληνόπουλο ανέβηκε στη σκηνή με ένα αλλοδαπό παιδάκι.

Το ποιος ξεκίνησε τη ρατσιστική στοχοποίηση της κόρης των Ζαμπετογλου- Γαλακτερού είναι εύκολο να το ανακαλύψει κανείς με μια απλή αναζήτηση στο τοξικότατο X. 

Προσοχή στο κενό μεταξύ ρατσισμού και ηλιθιότητας και το 2024

Γιατί δεν πέφτουμε από τα σύννεφα; Οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση και η Νίκη κέρδισαν την εμπιστοσύνη του 12,77% των ψηφοφόρων στις εκλογές του 2023, λαμβάνοντας συνολικά 34 έδρες. 3 κόμματα με εκλογική εκπροσώπηση και βήμα για τη διάδοση του μισαλλόδοξου και ρατσιστικού λόγου τους και το 2024. Η κύρια ιδεολογική εμμονή της ακροδεξιάς είναι το ιερό έθνος. 

Το Vlaams Belang είναι το πιο δημοφιλές κόμμα του Βελγίου, ένα ακροδεξιό κόμμα που μιλά συνεχώς για τις απειλές για τον φλαμανδικό τρόπο ζωής από το Ισλάμ και την μετανάστευση. Το ακροδεξιό λαϊκιστικό PVV (Κόμμα Ελευθερίας), με επικεφαλής τον Geert Wilders, βρέθηκε στην κορυφή στις ολλανδικές κοινοβουλευτικές εκλογές. Είναι ένα ισλαμοφοβικό κόμμα, το οποίο έχει υποσχεθεί να απαγορεύσει τα τζαμιά και ζητά το πάγωμα του ασύλου και μια πιο περιοριστική μεταναστευτική πολιτική. Στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία ή τη Φινλανδία, τα κόμματα που κάποτε ήταν παρίες αποκτούν δύναμη. Στη Γερμανία οι ψηφοφόροι προτιμούν το ξενοφοβικό, αντι-ισλαμικό AfD

Στην Ουγγαρία, το Fidesz του Viktor Orbán βρίσκεται ήδη στην εξουσία για πάνω από 10 χρόνια και κέρδισε μια συντριπτική νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2022. Αυτή τη στιγμή κατέχει το 59% των κοινοβουλευτικών εδρών και σχηματίζει κυβερνητικό συνασπισμό με το Χριστιανοδημοκρατικό NKDP. Τα εθνικιστικά, λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα γνωρίζουν αυξανόμενη υποστήριξη σε όλη την Ευρώπη. Η ακροδεξιά επωφελείται από τη λαϊκή αποστροφή προς μια διεφθαρμένη και προνομιούχα πολιτική τάξη.

Αν κάτι έγινε σαφές με τα εμετικά σχόλια που πλημμύρισαν το Χ/Twitter για τον Χάρη Δούκα και την κόρη της Νάνσυς Ζαμπέτογλου είναι ότι η κανονικοποίηση ακροδεξιών αντιλήψεων δεν είναι απλά επικίνδυνη. Είναι η νέα πραγματικότητα. Υποδεχτήκαμε το 2024 στο Σύνταγμα με αγνό, ανόθευτο, ρατσιστικό μίσος για μελαχρινά 9χρονα κοριτσάκια. Και εις κατώτερα.