OPINIONS

O Kanye West θέλει να γίνει πλανητάρχης. Για κάν(ι)ε μας τη χάρη

@2021 Evan Vucci/ AP Images

Ο Kanye West δεν έκρυψε ποτέ ότι νιώθει πως μπορεί να κάνει τα πάντα. Ίσως νιώθει ότι τα πάντα του οφείλονται, πράγμα που είναι χειρότερο. Η δόξα, τα χρήματα και τελευταία η εξουσία. Τα πρώτα δύο τα είχε, το τρίτο είπε τώρα έτσι απλά να το διεκδικήσει. Κάπως έτσι ανακοίνωσε με ένα tweet ότι θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020.

Μπορεί στην αρχή να σκέφτηκες πώς είναι φάρσα, αλλά όταν ο δισεκατομμυριούχος Ellon Musk και η σύζυγός του Kanye West, Kim Kardashian, εκδήλωσαν τη στήριξή τους στην απόφασή τους και πάλι μέσω Twitter, φάνηκε πώς ο Kanye West σοβαρολογούσε. Όσο μπορεί να σοβαρολογεί ένας ράπερ που μετρά στο ενεργητικό του άπειρες άβολες στιγμές κι άπειρες τοποθετήσεις που μοιάζουν τουλάχιστον ανιστόρητες.

Η απόφαση του Kanye West δεν ήταν ξαφνική

Ο Kanye West μπορεί να σε αφήνει συχνά με την εντύπωση πώς λέει ό,τι του έρθει εκείνη τη στιγμή στο κεφάλι του, αλλά τα γεγονότα δείχνουν κάτι διαφορετικό στην περίπτωση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του. Στα βραβεία MTV τον Αύγουστο του 2015 ήταν όταν είπε πρώτη φορά «Έχω αποφασίσει να τρέξω για την προεδρία του 2020», είχε πει και έριξε το μικρόφωνό του βγαίνοντας από τη σκηνή.

Έναν μήνα μετά το Vanity Fair τον ρώτησε αν το σκέφτεται ακόμα και απάντησε «Ω, σίγουρα». Τον Νοέμβριο του 2019 επανέλαβε την πρόθεσή του να ξεκινήσει την καμπάνια για την προεδρία των ΗΠΑ, μόνο που αυτή τη φορά είπε πώς θα διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ το 2024.

«Τώρα πρέπει να καταλάβουμε την υπόσχεση της Αμερικής, εμπιστεύομενοι τον Θεό, ενώνοντας τα οράματά μας και χτίζοντας το μέλλον μας. Θα κατέβω για πρόεδρος των ΗΠΑ», έγραψε την Κυριακή 5 Ιουλίου στο Twitter. Το όνομά του δεν βρίσκεται ακόμα στις λίστες των υποψηφίων που κρατά τη Ομοσπονδιακή Επιτροπή των Εκλογών. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου, οπότε όπως καταλαβαίνεις αν θέλει να ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα, πρέπει να το κάνει άμεσα.

Υπάρχει όντως λόγος ανησυχίας;

Δεν ξέρω αν είναι κάτι απίθανο για τον Kanye West. Ο άνθρωπος κατάφερε πρόσφατα να φτιάξει τη δική του εκκλησία, απαγόρευσε στους εργαζόμενούς τους το προγαμιαίο σεξ και δεν δυσκολεύτηκε καθόλου σε αυτό.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο εύκολα για την περίπτωση της υποψηφιότητάς του. Το να κατέβει στις εκλογές σαν ανεξάρτητος υποψήφιος σημαίνει ότι θα έπρεπε άμεσα να προσλάβει προσωπικό ή να συγκεντρώσει fans του ως εθελοντές προκειμένου να συγκεντρώσουν τις δεκάδες χιλιάδες υπογραφές που απαιτούνται για να βάλει το όνομά του στους καταλόγους. Κι αυτό προτού τελειώσει η προθεσμία στις πολιτείες των ΗΠΑ για υποψηφιότητες. Ήδη για παράδειγμα το Νέο Μεξικό και η Βόρεια Καρολίνα έχουν σταματήσει να δέχονται υποψηφιότητες.

Οι λύσεις για τον Kanye West περιλαμβάνουν και το να εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός μικρότερου πολιτικού κόμματος, ή να γίνει αυτό που είναι γνωστό ως “write – in candidate”. Όπως αναφέρει το ABC αυτό μπορεί να γίνει αν ο Kanye West ζητήσει από όσους τον υποστηρίζουν να γράψουν το όνομά του στο ψηφοδέλτιο όταν πάνε να ψήφισουν για τον νέο τους πρόεδρο. 9 πολιτείες της Αμερικής δέχονται να καταμετρήσουν τέτοιες ψήφους και 33 ακόμα το κάνουν αν ο υποψήφιος έχει περάσει πρώτα κάποια διαδικασία καταγραφής στους επίσημους καταλόγους των υποψηφίων.

Ο «όπου φυσσάει ο άνεμος πάω» Kanye West

Και πες ότι εντάξει, ο Kanye West, καταφέρνει με κάποιον τρόπο να γίνει και τυπικά ένας από τους υποψήφιους των επόμενων εκλογών. Τι στ’ αλήθεια πιστεύει και υποστηρίζει; Η πορεία του μέχρι τώρα, δείχνει ότι μάλλον η δική του πολιτική πυξίδα δεν στρέφει τη βελόνα της προς κάποιο σταθερό σημείο του ορίζοντα.

Το 2014 ο Kanye West υποστήριξε τους Δημοκρατικούς στις εκλογές όταν εκείνος και η σύζυγός του Kim Kardashian συναντήθηκαν με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama. Το 2015 εμφανίστηκε σε μία selfie μαζί με τη σύζυγό του και την Hillary Clinton. Η Kim Kardashian συνόδευσε τη φωτογραφία με το hashtag #Hillaryforpresident.

Ωστόσο ο Kanye West έχει υπάρξει δημόσια υποστηρικτής του Donald Trump. Το 2016 είχε πει σε συναυλία του ότι δεν ψήφισε στις εκλογές, «αλλά αν ψήφιζα θα είχα ρίξει την ψήφο μου στον Trump». Λίγο καιρό μετά είχε μια «φιλική» όπως χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο συνάντηση, με τον Donald Trump στο Trump Tower. «Νιώθω ότι είναι σημαντικό να έχω μια άμεση επικοινωνία με τον μελλοντικό μας πρόεδρο αν όντως θέλουμε να αλλάξουμε», είχε πει τότε.

Kanye West O Kanye West σε συνάντησή του με τον Donald Trump τον Οκτώβριο του 2018 στον Λευκό Οίκο. / ΑP Photo / Evan Vucci
O Kanye West σε συνάντησή του με τον Donald Trump τον Οκτώβριο του 2018 στον Λευκό Οίκο.

Το 2018 επισκέφθηκε τον πρόεδρο Donald Trump στον Λευκό Οίκο φορώντας το καπελάκι της εκστρατείας του που έγραφε «Κάνε την Αμερική Μεγάλη Ξανά». Λίγο καιρό μετά προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τα πολιτικά. Όπως είπε στους followers του «τα μάτια μου είναι ορθάνοιχτα τώρα και συνειδητοποιώ ότι έχω χρησιμοποιηθεί για να διαδώσω μηνύματα στα οποία δεν πιστεύω». Τον Νοέμβριο του 2019 όμως, είπε απευθυνόμενους στους Αφροαμερικανούς «Η δύναμή σας δεν είναι να ψηφίζετε τους Δημοκρατικούς για το υπόλοιπο της ζωής σας».

Ο ουσιαστικός λόγος ανησυχίας

Η ανησυχία μας δεν πρέπει να είναι πρωτίστως αν θα καταφέρει ο Kanye West να γίνει τελικά υποψήφιος πρόεδρος. Αν εξασφαλίσει την υποψηφιότητα, τότε θα υπάρχουν δύο λόγοι πρακτικής ανησυχίας: Ο πρώτος μήπως και απο θαύμα βγει και αποκτήσει την πιο ισχυρή θέση στις ΗΠΑ.

Ο δεύτερος λόγος ανησυχίας, είναι μήπως η συμμετοχή του φέρει μείωση στις ψήφους του Joe Biden και φέρει ξανά στη θέση του προέδρου τον Donald Trump. Το δεύτερο σενάριο μοιάζει περισσότερο εφιαλτικό.

Η δύναμη του Kanye West σε ψηφοδέλτια θα προέλθει κυρίως από μαύρους και νέους ψηφοφόρους που σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις των ξένων μέσων θα πήγαιναν στον Biden. Ο Kanye West άλλωστε έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να γίνει ξανά αγαπητός στην μαύρη κοινότητα υποστηρίζοντας το κίνημα Black Lives Matter. Και υπάρχουν πάντα και οι ψηφοφόροι που θα στηρίξουν τον Kanye West μόνο και μόνο για την πιθανότητα να δουν μια τετραετία της Kim Kardashian ως Πρώτης Κυρίας. Πάντως είτε έχει απομακρυνθεί από τα πολιτικά είτε όχι, κάνει μια τεράστια χάρη στον Trump έτσι και προχωρήσει με τα σχέδιά του.

Η πιο ουσιαστική αγωνία όμως είναι το πώς ο Kanye West έχει καταφέρει να εγείρει τέτοιες συζητήσεις, που φανερώνουν τον μεγάλο αντίκτυπο που έχει στον κόσμο που τον θαυμάζει, παρά τα όσα έχει πει κατά καιρούς. Ο Kanye West είναι μεγάλος μουσικός ναι, αλλά έχει κάνει τις περισσότερες ναρκισσιστικές και (μάλλον γι’ αυτό) ελλειπείς σε ενσυναίσθηση δηλώσεις από κάθε άλλο σύγχρονο σταρ.

Κάποιες, λίγες από τις ακραίες δηλώσεις του

Σε συνέντευξή του ο Kanye West, ένα μέλος της μαύρης κοινότητας των ΗΠΑ, (ο πατέρας του ήταν μέλος των Μαύρων Πανθήρων) έχει δηλώσει ότι η σκλαβιά ήταν επιλογή. «Όταν ακούσες ότι υπήρχε σκλαβιά για 400 χρόνια. Αυτό μου ακούγεται σαν επιλογή», είχε πει χαρακτηριστικά στο TMZ.

Η απουσία μαζικής επανάστασης από ανθρώπους που είχαν εξαθλιωθεί ήταν επιλογή κατά τον Kanye West, που μάλλον θα αντιμετώπιζε τη δική μας αντίστοιχων ετών υποδούλωση κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία σαν μαλθακότητα.

Σε ανθρώπινο επίπεδο, ο Kanye West έχει αντίστοιχα ακραίες απόψεις. Η αποδοχή του για τους ανθρώπους περιορίζεται σε όσους έχουν αυτοπεποίθηση. «Ποτέ δεν είχα συμπόνοια για τους ανθρώπους που είχαν έλλειμα αυτοπεποίθησης. Είχα τόση πολλή από αυτήν που δεν ήξερα πώς είναι να ζεις χωρίς αυτήν», είχε πει.

Ο Kanye West έμαθε την ταπεινοφροσύνη μέσω των φαρμάκων που χρειάστηκε να πάρει πριν και κατά τη διάρκεια του meltdown του to 2016. Την νευρική του κατάρρευση την αντιμετώπισε ως επιφοίτηση. Ο ίδιος δεν έδωσε μεγάλη σημασία στο κομμάτι της θεραπείας για τα διεγνωσμένα προβλήματα ψυχικής υγείας του. Κι αυτό, όπως και όλα τα άλλα, αποφάσισε ότι το ήξερε καλύτερα ο ίδιος για τον εαυτό του. «Η θεραπεία μου είναι ο κόσμος. Θα κάνω μια συζήτηση για αυτά που νιώθω με τους φίλους μου και την οικογένειά μου και θα ζητήσω την δική τους οπτική. Είναι κάπως ναρκισιστικό», έλεγε.

Kanye West AP Photo / Michael Wyke

Αυτόν τον ναρκισισμό που τον είχε οδηγήσει κάποτε να δηλώσει ότι «Ο μεγαλύτερος πόνος μου σε αυτή τη ζωή είναι που δεν μπορώ να με δω στη σκηνή», τον διοχετεύει και στο Twitter. Τα περίφημα ξεσπάσματά του στην πλατφόρμα που έχει επιλέξει για να επικοινωνεί, τα αποδίδει σε ένα ακόμα θετικό χαρακτηριστικό του εαυτού του, τη γενναιότητα. «Η γενναιότητα είναι πιο σημαντική από την τελειότητα. Το συναίσθημα είναι πιο σημαντικό από την σκέψη», σημείωνε κάποτε ο Kanye West. Όσο για την ικανότητα του να παραδέχεται τα λάθη του, αυτή είναι όπως θα περίμενες απούσα. «Αν οι άνθρωποι σου λένε ότι κάνεις λάθος, είναι μάλλον ένα καλό σημάδι για την ιδιοφυΐα σου», ήταν η ακριβής του ρήση. O ίδιος κατά διαστήματα έχει εκφράσει απόψεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των αμβλώσεων κι αυτό σ’ το αναφέρω ως κερασάκι στην τούρτα.

Η εποχή των Kanye West

Ο Kanye West είχε μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη του με τη διπολική διαταραχή κι έχει δηλώσει πώς θέλει να άρει το στίγμα που συνοδεύει τους ψυχικά ασθενείς και μπράβο του γι’ αυτό. Αυτό είναι ίσως το μόνο σημείο στο οποίο θα συμφωνήσω μαζί του σε ολόκληρο το άρθρο. Παράλληλα δεν αναγνωρίζει βέβαια τη δύναμή του ως πρότυπο, όταν λέει ότι αρνείται να παίρνει τα φάρμακά του, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Ο Kanye West δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας επικίνδυνος τρελός. Είναι ένας επικίνδυνος απαίδευτος, ανιστόρητος σταρ που έχει μπερδέψει την διασημότητα με την πολιτική. Όπως ο Trump έχει μπερδέψει το χρήμα με την άσκηση εξουσίας.

Kanye West Η Kim Kardashian West και ο Kanye West στο πάρτι του Vanity Fair για τα Όσκαρ του 2020. / Invision/AP / Evan Agostini
Η Kim Kardashian West και ο Kanye West στο πάρτι του Vanity Fair για τα Όσκαρ του 2020.

Ζούμε σε μία εποχή που ειδωλοποιεί ανθρώπους κενούς σε περιεχόμενο. Ανθρώπους που μπορούν να κάνουν προκλητικές δηλώσεις τις οποίες αργότερα συζητούν εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι. Παρά την όποια πρόσκαιρη κατακραυγή οι πωλήσεις δίσκων και ρούχων τους αυξάνονται, τα περιοδικά τους ζητούν συνεντεύξεις, οι πολιτικοί θέλουν να τους συναντούν για να κερδίζουν λίγη από την αίγλη τους και αντιμετωπίζονται ως διακεκριμμένα μέλη της κοινωνίας. Ανθρώπους όπως ο Kanye West που έχουν παραδεχτεί ότι δεν διαβάζουν ποτέ κανένα βιβλίο και είναι υπερήφανοι γι’ αυτό, ή πως έκαναν λιπαναρρόφηση για να δείχνουν τέλειοι στα μάτια των fan τους.

Ανθρώπους που μπαίνουν στη διαδικασία να τα βάλουν με το Forbes γιατί άργησε να τους χρίσει δισεκατομμυριούχους. Ανθρώπους που περνάνε την καραντίνα για τον covid 19 κάνοντας ό,τι κάνουμε οι υπόλοιποι σε όλη μας τη ζωή και το κάνουν θέμα (βλέπε την υποψήφια Πρώτη Κυρία Kim Kardashian). Ανθρώπους που κάνουν δωρεές και γλιτώνουν φόρους καθισμένοι σε ένα από τα δεκάδες σαλόνια τους, που μας έχουν «ταϊσει» επί χρόνια κερδίζοντας ακόμα περισσότερα από διαφημιστικές συμφωνίες, μέσα από το δικό τους reality show. Ανθρώπους που όταν τα φώτα σβήνουν δεν ξέρουν ποιοι είναι. Ανθρώπους με ένα «εγώ» πιο φουσκωμένο και από αερόστατο. Ανθρώπους που έχουν ξεχάσει πώς είναι να ζεις σαν κανονικός άνθρωπος. Κι αυτοί οι άνθρωποι είναι ίσως οι πιο επικίνδυνοι εξουσιαστές.

Οι θέσεις εξουσίας θα έπρεπε σε έναν ιδανικό κόσμο να καταλαμβάνονται από ανθρώπους που μέσα από ένα μεγάλο προσωπικό ταξίδι έχουν καταλήξει στο τι θέλουν να βοηθήσουν τις επόμενες γενιές να πετύχουν. Ανθρώπους που παραδέχονται ότι δεν είναι καλύτεροι από τους υπόλοιπους, που δεν έχουν τις απαντήσεις για όλα, που νιώθουν ίσοι και ταπεινοί. Το ίδιο ίσως θα έπρεπε να είναι και οι ψηφοφόροι.

Το σίγουρο είναι πώς η πραγματικότητα αποκλείνει πολύ από την παραπάνω ουτοπία. Οι υποψήφιοι και οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ, όπως φάνηκε από την προεδρία του Donald Trump, απέχουν πολύ από τη συνειδητότητα. Γι’ αυτό και ο Kanye West μπορεί να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του έτσι απλά με ένα tweet του. Γι’ αυτό μπορεί αν όχι αυτή την τετραετία, τότε την επόμενη, να γίνει και ο επόμενος POTUS. Δεν θα εκπλαγούμε. Ζούμε έτσι κι αλλιώς στην εποχή των Kanye West σε όλο τον κόσμο.