OPINIONS

Ιωάννα Μάνδρου: Από το My Style Rocks, μαθήματα διαπαιδαγώγησης στους γονείς των βιασμένων παιδιών

Papadakis Press/ Γιάννης Νταρίλας

Το πρωινό της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου, η Ιωάννα Μάνδρου, μέσα από το τηλεοπτικό βήμα της στον ΣΚΑΪ έκανε το επικίνδυνα άχρηστο σχόλιο που έλειπε από τη δημόσια συζήτηση σχετικά με τη χρόνια εγκληματική δράση του κατηγορούμενου για κατά συρροή βιασμό ανηλίκων, Δημήτρη Λιγνάδη. Βασικά δεν μας έλειπε καθόλου, αλλά η ιστορία έχει δείξει πως πάντα υπάρχουν εκείνοι που θα επιχειρήσουν τον χυδαίο αποπροσανατολισμό από το πραγματικό πρόβλημα και θα ρίξουν το βάρος στα άμεσα ή παράπλευρα θύματα. Χάρη στην Ιωάννα Μάνδρου, το victim blaming κέρδισε μερικές ακόμα ποταπές ζωές ανάμεσά μας.

Όπως τότε που ο 16χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του Κορκονέα και κάποιοι αναρωτιόντουσαν «μα καλά, γονείς δεν είχε να τον μαζέψουν από τα Εξάρχεια;» όπως τότε που το 3χρονο κοριτσάκι στο Ρίο Αντίρριο παρασύρθηκε με το φουσκωτό και κάποιοι κατηγορούσαν τους «απαράδεκτους γονείς που δεν πρόσεξαν το παιδί τους και παραλίγο να πνιγεί», έτσι και τώρα, οι Ιωάννα Μάνδρου & friends, σηκώνουν το δάχτυλο προς τους γονείς των παιδιών που κατασπαράχτηκαν από τον συστημικό παίκτη που ακούει στο όνομα Δημήτρης Λιγνάδης.

Ιωάννα Μάνδρου: «Τα παιδιά αυτά μάνα, πατέρα δεν είχανε;»

Η Ιωάννα Μάνδρου που θεωρεί πως επειδή έχει καβατζάρει τη θέση της στον δημόσιο λόγο, μπορεί να καταδικάζει συλλήβδην τους γονείς των παιδιών που βιάστηκαν από τον ηθοποιό κι σκηνοθέτη. Αναγάγει το πρόβλημα σε ζήτημα ατομικής ευθύνης, τόσο απλά, τόσο πρόστυχα. «Τα παιδιά αυτά που βρίσκονταν σε ένα σπίτι και ξενυχτάγανε και υφίσταντο αυτά που υφίσταντο, μάνα πατέρα δεν είχανε;» κι όταν οι παρουσιαστές της εκπομπής του ΣΚΑΪ της απαντούν πως πολλά από τα θύματά του ήταν ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, τα οποία πήγαιναν «πακέτο» στο σπίτι του από ΜΚΟ, η Ιωάννα Μάνδρου ντριμπλάρει και επαναφέρει το θέμα στα λιμνάζοντα νερά της: «δεν ήταν καθόλου προσφυγόπουλα αυτοί που είχαν καταγγείλει ήταν παιδιά σε οικογένειες και κατά τη γνώμη μου τίθεται θέμα ευθύνης των γονέων που πρέπει να ασκούν με επιμέλεια την επιμέλεια των γονιών τους γιατί δεν μπορει το παιδί 14 χρονών να κοιμάται έξω από σπίτι και να μην ξέρει η μάνα κι ο πατέρας αν είναι σε κανενός αλλουνού παιδί το σπίτι ή αν είναι πουθενά αλλού»», λέει η Ιωάννα Μάνδρου και είναι να απορείς πώς απ’ όλες τις λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση αυτή- στην οποία έχει πρόσβαση λόγω θέσης- εκείνη εξαντλείται στην πιο αποπροσανατολιστική, στο ότι δηλαδή τα παιδιά αυτά κοιμόντουσαν στο σπίτι του Λιγνάδη.

Κι αν κάπου πρέπει να αποδοθούν ευθύνες πέραν του θύτη, ας ήταν στην έλλεψη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Στο γεγονός ότι εν έτει 2021 το μάθημα αυτό λειτουργεί ακόμα πιλοτικά σε μόλις 300 σχολεία στη χώρα.

Κι εσείς κυρία Μάνδρου, ως διάκονος του δικαστικού ρεπορτάζ εδώ και δεκαετίες χαμπάρι δεν είχατε πάρει για τα όσα ψιθυρίζονταν για τον συγκεκριμένο «επικίνδυνο άνθρωπο» χρόνια τώρα; Οι φήμες που κυκλοφορούσαν για τον Λιγνάδη στην κοινωνία και τα επιμέρους καλλιτεχνικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια δεν είχαν επαγγελματίες όπως εσείς, για να τα ελέγξουν; εσείς που ως ρεπόρτερ οφείλετε να ξεσκεπάζετε αντί να υπηρετείτε ρόλους κατώτερους των περιστάσεων, όπως τότε, που απ’ όλα τα ιερά και τα όσια, επιλέξατε να σχολιάσετε άκρως ταξικά και πασταφλώρικα τα χτενισμένα μαλλιά και την ταπεινή καταγωγή εκ Περάματος της Μάγδας Φύσσα.

Μετά το ατυχέστατο σχόλιό σας ήρθε ένα ακόμα λοιπόν. Από το “My Style Rocks” για τη Μάγδα Φύσσα, μαθήματα διαπαγώγησης προς τους γονείς που θρηνούν για τις πληγές των βιασμένων παιδιών τους, μια απευθείας καταδίκη μπροστά σε όλο το πανελλήνιο. Μια τοποθέτηση που θέτει ζήτημα γονεϊκής αμέλειας και λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε επόμενη καταγγελία. Την επόμενη φορά που ένα παιδί βιαστεί και δεν το καταγγείλει ίσως να φταίει η προκαταβολική σας επίκριση κι όχι οι γονείς τους.

Το πλυντήριο που ξεπλένει υπολείψεις μπήκε στην πρίζα, μα δεν θα προλάβει να κάνει ούτε μια πλύση, η κοινή λογική θα το βραχυκυκλώσει. Ας ρίξουμε στον κάδο την ντροπή τώρα με μπόλικο λευκαντικό, είναι πιο χρήσιμο.

Δύο μέρες πριν, ο Χάρης Τζωρτζάκης απευθυνόμενος στην Ιωάννα Μάνδρου, της είχε δώσει τη μια και μοναδική προφητική/διαχρονική απάντηση: «έχουμε μάτια και βλέπουμε».

ΥΓ. Η φωτογραφία δεν αποτελεί προϊόν φωτομοντάζ, ούτε επιλέχθηκε με δόλο. Απλά υπάρχει.