OPINIONS

8 πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στις γυναίκες

Unsplash

Αν είσαι γυναίκα και διαβάζεις αυτές τις γραμμές, γνωρίζεις το συναίσθημα και σίγουρα μπορείς να θυμηθείς περισσότερες από μία φορές, όταν κάποιος άνοιξε το στόμα του για να πει κάτι, το οποίο έκανε κάθε συναγερμό ασφαλείας στον εγκέφαλό σου, να χτυπά σαν τρελός. Ξέρεις ότι το εν λόγω σχόλιο είναι υπονομευτικό και υποτιμητικό και ότι ΠΟΤΕ δεν θα απευθυνόταν σε έναν άντρα.

Το χειρότερο φυσικά, είναι ότι οι άνθρωποι που εκτοξεύουν αυτά τα σχόλια, δεν συνειδητοποιούν καν πώς θα μπορούσαν να «παρερμηνευθούν» ως προσβλητικά. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, εδώ είναι μια πρόχειρη λίστα με 8 πράγματα που όλοι πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στις γυναίκες.

8 πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στις γυναίκες Pexels

1. «Χαμογέλα λίγο»

Οι γυναίκες δεν οφείλουν στον κόσμο χαμόγελα. Αυτό φαίνεται να είναι μια δύσκολη ιδέα για πολλούς ανθρώπους εκεί έξω. Κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί catcallers φαίνεται να βλέπουν αυτό που κάνουν ως φιλοφρόνηση. Κάτι που, σε περίπτωση που χρειαζόταν να το διευκρινίσω, σίγουρα δεν είναι. Newsflash: Τα χαμόγελα κερδίζονται.

2. «Περίοδο έχεις;»  ή «Είναι αυτές οι μέρες του μήνα, ε;»

Εκτός κι αν είσαι ο γυναικολόγος της, καμία γυναίκα δεν θέλει να ακούσει ΤΙΠΟΤΑ για την περίοδό της από σένα. Αυτός είναι ένας κοινός τρόπος χρήσης της βιολογίας μιας γυναίκας εναντίον της. Κοινός μεν, ανακριβής δε. Πολλές γυναίκες δεν επηρεάζονται συναισθηματικά από τον έμμηνο κύκλο τους. Και για τις γυναίκες που τους συμβαίνει, είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό πράγμα. Οι άνθρωποι επηρεάζονται από τη χημεία του σώματός τους ΠΑΝΤΑ. Και οι άνδρες έχουν ορμόνες και εναλλαγές της διάθεσης και επηρεάζονται συναισθηματικά από τη χημεία του σώματός τους επίσης.

Πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στις γυναίκες

3. «Ηρέμησε» ή «Χαλάρωσε»

Σε περίπτωση που είχες κάποια σχετική αμφιβολία, οι γυναίκες συνήθως διαλέγουν τις μάχες τους πολύ προσεκτικά. Οπότε αν δεν είναι ήρεμες και χαλαρές, αυτό σημαίνει ότι το έχουν πρώτα σκεφτεί. Επίσης ακόμα όταν και το θυμικό μπαίνει μπροστά από από τη λογική, είναι κάτι φυσιολογικό. Αυτού του είδους οι εκφράσεις, υπονοούν ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να αισθάνονται πράγματα και ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συναισθήματα, τα οποία αναγνωρίζονται ως θεμιτά.

4. «Δεν είναι σωστό αυτό για μια γυναίκα» ή  «Μια κυρία δεν συμπεριφέρεται έτσι» ή «Τα καλά κορίτσια δεν κάνουν τέτοια»

Ο λεκτικός σεξισμός σίγουρα δεν είναι καινούρια εφεύρεση αλλά δυστυχώς βρίσκει το δρόμο του σε πολλές, καθημερινές μικρότερες ή μεγαλύτερες συζητήσεις και σχόλια. Εδώ, έχουμε ένα τυπικό τέτοιο παράδειγμα, για το πώς μια γυναίκα θα πρέπει να συμπεριφέρεται, να μιλά, να στέκεται, να κάθεται, να, να, να ….Η λίστα με τους κοινωνικά φορεμένους ρόλους είναι ατελείωτη και το πατριαρχικό ρεπερτόριο ανεξάντλητο.

5. «Οι άνδρες φοβούνται τις δυναμικές γυναίκες».

Ένα ακόμα από τα πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στις γυναίκες. Όταν κάποιος εξαπολύσει αυτή την σοφία, στην πραγματικότητα προσπαθεί να τρομάξει μια γυναίκα, ώστε να την κάνει να νιώσει μικρότερη και να την φέρει στα ανάξια λόγου μέτρα του. Για πολλούς αν μια γυναίκα ξεχωρίζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αποτελεί κόκκινη σημαία και απειλή. Ποτέ κανένας δυναμικός άνθρωπος δεν σταμάτησε την πορεία του, λαμβάνοντας τέτοια σχόλια, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει λόγος να τα αναπαράγουμε.

6. «Λες πολλά» ή «Μιλάς πολύ»

Ακόμα μια κλασική περίπτωση για τη «πρέπουσα» εικόνα των γυναικών. Τα συγκεκριμένα σχόλια βέβαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με δυο ξεχωριστούς και αντικρουόμενους τρόπους. Μια γυναίκα είναι καλή στο να εκφράζει τα συναισθήματά της και τα αναλυτικά της προσόντα, είναι θετικά. Μέχρι βέβαια να κουράσουν, να γίνουν άβολα ή να αποτελέσουν απειλή. Βλέπεις τον παραλογισμό ε;

Πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στις γυναίκες

7. «Φαίνεσαι κουρασμένη»

Ξέρεις γιατί μια γυναίκα μπορεί να φαίνεται κουρασμένη; Επειδή δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ. Και στο γραφείο και στο σπίτι. Έχει μια πολυάσχολη καθημερινότητα, για την οποία άλλοτε νιώθει περήφανη και άλλοτε απλά εύχεται να μπορούσε να κερδίσει το ΤΖΟΚΕΡ και να εξαφανιστεί με το πρώτο αεροπλάνο, στη λίμνη Τιτικάκα. Μπορεί η πρόθεση των ανθρώπων να είναι (συνήθως) καλή, όταν λένε κάτι τέτοιο. Ανησυχούν. Παράλληλα ωστόσο, δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης, για όλα τα πράγματα που μπορεί μια γυναίκα να φέρνει βόλτα στην καθημερινότητά της.

8. «Είσαι αυταρχική/επιθετική/απότομη»

Ένα σύντομο τεστ για το αν πρέπει ή όχι να χρησιμοποιήσεις ένα επίθετο: Θα αισθανόσουν το ίδιο άνετα αν χρησιμοποιούσες το συγκεκριμένο επίθετο για να απευθυνθείς σε έναν άντρα, όσο και σε μια γυναίκα; Θα χαρακτήριζες ας πούμε τον διευθυντή σου, ως έναν επιθετικό τύπο; Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε ήρθε η ώρα να αποσύρεις όλα αυτά τα επικριτικά επίθετα από το λεξιλόγιό σου. Στην πραγματικότητα είτε άντρας, είτε γυναίκα, κανένας δεν τα χρειάζεται.