OPINIONS

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου δεν χρειάζεται γυναίκες ενόρκους για να δικαιωθεί

Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου δεν έχει καμία ανάγκη από λύπηση. Σίγουρα, όχι τη δική μας λύπηση. Δεν είναι το κακόμοιρο κορίτσι που κοίτα τι κακό το βρήκε. Είναι μία γυναίκα που καθημερινά βασανίζεται για να πάρει τη ζωή της πίσω, να κατορθώσει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Εμφανίστηκε κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για να διδάξει σιωπηλά τι σημαίνει αξιοπρέπεια.

Δεν νιώθουμε οίκτο για την Ιωάννα Παλιοσπύρου. Σεβασμός. Μονάχα μία είναι η ορθή λέξη. Γυναικεία αλληλεγγύη; Πολύ λάθος οι στιγμές για να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Προσβλητικό. Δεν είναι το θυμικό που πυρπολεί τη λογική.

Είναι η εικόνα της Ιωάννας που καθηλώνει κάθε άνθρωπο κι όχι τις «προγραμματισμένες εκ φύσεως» γυναίκες που υποτάσσονται στις συναισθηματικές παρορμήσεις. Άνθρωπος προς άνθρωπο.

Η υπεράσπιση της 36χρονης, Εφης Κακαράντζουλα, ζήτησε την εξαίρεση τριών γυναικών που κληρώθηκαν ως ένορκοι, όπως βέβαια έχει δικαίωμα από τον νόμο.

O συνήγορος της κατηγορούμενης εξάντλησε το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος, να εξαιρέσει τρεις γυναίκες ενόρκους (από τους 15 υποψήφιους που βρίσκονταν στον σχετικό κατάλογο), κατά τη διάρκεια της κλήρωσης, με αποτέλεσμα στην τελική σύνθεση του δικαστηρίου, οι φυσικοί δικαστές να είναι αποκλειστικά άνδρες (πλην των δύο αναπληρωματικών που είναι γυναίκες).

Ύστερα και από την εξαίρεση ενός άνδρα πολίτη από τον εισαγγελέα της έδρας, Χαρ. Μαστοραντωνάκη, η τελική σύνθεση του δικαστηρίου κατέληξε να αποτελείται από 5 άνδρες και 2 γυναίκες.

Ο συνήγορος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Νίκος Αλεξανδρής μιλώντας στο OPEN, είπε ότι δεν κρίνει νομικά το θέμα, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για κίνηση που προκαλεί κακή εντύπωση. Στη συνέχεια ο κ. Αλεξανδρής είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θεωρεί ότι «οι γυναίκες είναι υποδεέστερες, δεν θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να ακούγονται σε τέτοιες δίκες». «Ας το κρίνει η κοινωνία» ζήτησε και θα ήθελα να τον διαβεβαιώσω πως η κοινωνία έχει ήδη κρίνει.

Ο Νίκος Αλεξανδρής, μιλώντας στην εκπομπή της Τατιάνα Στεφανίδου “T-live” στον Alpha ανέφερε ακόμα: «Ήταν θέμα τύχης. Αλλά η υπεράσπιση έχει το δικαίωμα να εξαιρέσει τρεις ενόρκους και επέλεξε να εξαιρέσει τις γυναίκες που κληρώθηκαν».

Την απόφαση για την εξαίρεση των ανδρών ενόρκων σχολίασε και ο έτερος δικηγόρος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας, λέγοντας πως «η επιλογή των ενόρκων με βάση το φύλο είναι παλιομοδίτικα πράγματα, που προσβάλουν πρωτίστως τις γυναίκες». «Θέλω να πιστεύω πως δεν έγινε με βάση το φύλο η επιλογή, γιατί αν έγινε με βάση το φύλο νομίζω ότι μας γυρνάει στον Μεσαίωνα, μας γυρνάει δεκαετίες πίσω. Είναι προσβλητικό και για τις γυναίκες και για τους άντρες. Αν είναι δυνατόν, ο δικαστής ανάλογα με το φύλο να κρίνει. Το θέμα των ενόρκων την Ιωάννα δεν την άγγιξε καθόλου γιατί δεν έχει καμία σημασία. Είναι ανεπίτρεπτο αν έχουν επιλέξει με βάση το φύλο. Εγώ, ντρέπομαι για αυτό».

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι η υπεράσπιση προχώρησε σε αυτή την κίνηση, εικάζοντας πως οι άνδρες θα παραμείνουν πιο αποστασιοποιημένοι και ουδέτεροι, συγκριτικά με τις γυναίκες, που πιθανώς συνδεθούν συναισθηματικά με την Ιωάννα Παλιοσπύρου και τα όσα έζησε και απωλέσουν το στοιχείο της αντικειμενικότητας και της ουδετερότητας που πρέπει να τις διέπει.

«Ήταν τόσο μεγάλη η ποσότητα του καυστικού υγρού που σας πληροφορώ, από μελέτη στη βιβλιογραφία, τόσο μεγάλη ποσότητα παγκοσμίως δεν έχει συμβεί να ρίξει άνθρωπος σε άλλον άνθρωπο. Συνεπώς είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να πεθάνει και η κατηγορούμενη το γνώριζε» έχει δηλώσει λίγους μήνες πριν ο δικηγόρος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας.

Για την εμφάνιση της Ιωάννας Παλιοσπύρου στη δικαστική αίθουσα μίλησε η διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής στο Θριάσιο, Μαρία Καλοφώνου.

«Ήμουν στο δικαστήριο, έχω να καταθέσω πολύ συγκεκριμένα πράγματα, που αφορούν στην υγεία της Ιωάννας. Περίμενα να δω πόσο θα αντέξει. Ανησυχώ πραγματικά και ανθρώπινα. Θεωρώ δικαίωμά της και τιμή της που θέλει να συμμετέχει σε όλη αυτή τη διαδικασία. Το ζητούμενο είναι η Ιωάννα να έχει ενεργό συμμετοχή στη ζωή, αλλά ανησυχώ βλέποντας αυτό το στρες το μεγάλο να έχει ήδη επιπτώσεις πάνω στην υγεία της, στο σώμα της, στο δέρμα της και δεν ξέρουμε και πως θα εξελιχθεί όλο αυτό που ζει.

Η μάσκα που φορά η Ιωάννα είναι διπλή. Υπάρχει ένα φύλλο λεπτό σιλικόνης, το οποίο ακουμπά πάνω στο τραύμα και στη συνέχεια μια σκληρή πλαστική κατασκευή. Και τα δύο έχουν σκοπό να πιέζουν τις ουλές, γιατί οι μετεγκαυματικές ουλές έχουν την τάση να υπερτρέφονται, να φουσκώνουν, γι’ αυτό πρέπει να πιέζουμε τις ουλές.

Η Ιωάννα φοράει αυτή τη διπλή μάσκα πολλές ώρες κάθε μέρα, παρά τη δυσκολία στην κίνηση που προκαλεί. Δεν είναι μια μάσκα που φόρεσε για να έρθει, είναι η θεραπεία της. Έχει καεί πέρα από το πρόσωπο, στον κορμό και τα χέρια. Τα σημεία χωρίς τραύματα είναι από τα γόνατα και κάτω».

Αλήθεια τώρα, χρειάζεται η Ιωάννα Παλιοσπύρου να βασιστεί στις γυναίκες ενόρκους για να δικαιωθεί;