OPINIONS

Η Ελένη Μενεγάκη στην τελευταία εκπομπή απέδειξε πως δεν θα υπάρξει «νέα Μενεγάκη»

instagram.com/elenimenegaki

«Συγγνώμη λυπάμαι δεν μπορώ να μιλήσω. Παρότι το έργο αυτό που λέγεται ‘’Ελένη’’ το έφτασα εκεί που ήθελα και όπως ήθελα μέχρι το τέλος, δεν είχα καταφέρει να σκεφτώ πώς θα ήμουν εγώ σε αυτό το τέλος. Δεν είχα ποτέ χαρτιά μπροστά μου, όλα είναι μέσα στο μυαλό μου. Τα σωστά και τα λάθος. Είναι όλα όσα έχει η ψυχή μου.

Θέλω να θυμάστε ό,τι βλέπατε ήταν αλήθεια όλα και ότι την κάθε μέρα σε αυτή τη διαδρομή εγώ ευχαριστήθηκα μέσα από την ψυχή μου Την ιστορία την έγραψαν οι άνθρωποι, τη γράφουν οι παρέες κι εγώ έφτασα εδώ σήμερα γιατί οι παρέες μου ήταν μοναδικές και ονειρεμένες. Δεν θα είχα συγκίνηση γιατί έκλεισε ένας κύκλος. Με αγγίζει και με συγκινεί αλλά αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει στη ζωή μου για πρώτη φορά.

Σήμερα, δεν κλείνει ο κύκλος του Alpha. Κλείνει ένας κύκλος δικός μου, σχεδόν 30 χρόνια στην τηλεόραση. Δεν ξέρω το μετά. Και να γυρίσω και να μην γυρίσω δεν έχει αξία. Και να γυρίσω, πάλι θα έχει κλείσει ένας κύκλος.

Δεν θα είμαι ίδια, θα έχω αλλάξει. Το πώς θα μας βρει το μετά κανείς μας δεν το ξέρει. Κλείνει ένα κεφάλαιο τεράστιο για ‘μενα.

Ένα κεφάλαιο που δεν ξέρω αν τα όνειρά μου είχαν φτάσει τόσο μακριά. Δεν θα είχα κάνει τίποτα αν δεν είχα πέσει στους σωστούς ανθρώπους, αν δεν είχα τα αυτιά μου ανοιχτά να μαθαίνω, αν δεν τους είχα δίπλα μου. Πόσα ευχαριστώ να πω για τους ανθρώπους στον ΑΝΤ1 που με πήραν από το χέρι και μου έμαθαν τόσα πολλά».

Η μέχρι σήμερα ψύχραιμη Ελένη Μενεγάκη γέμισε δάκρυα στην έναρξη της τελευταίας της εκπομπής. Λέει αντίο, ίσως και εις το επανιδείν. Όπως και η ίδια είπε πάντα στη ζωή της έβαζε πρόγραμμα. Για πρώτη φορά το πρόγραμμα λείπει. Θα πάει, όπου την πάει. Κι όπου μας βγάλει θα πει η Ελένη. Χωρίς σκαλέτα.

Η τελευταία εκπομπή μετά από 30 χρόνια συνεχούς πορείας στην ελληνική τηλεόραση έχει μία αξία διαφορετική. Είναι μία κατακλείδα. Ένα δικό της συμπέρασμα. Η απόφασή της να αποχωρήσει δεν ήταν ούτε ξαφνική, μα ούτε και αναμενόμενη. Ήταν μία κίνηση με πολλή σκέψη, για αυτό δεν μπορεί να αμφιβάλλει κανείς. Μία απόφαση που απέδειξε πόσο έξυπνα (δια)χειρίζεται τον επαγγελματικό εαυτό της η Ελένη Μενεγάκη.

Αφελής; Ούτε να το σκέφτεσαι. Ένας από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που βρέθηκαν ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Ένας από τους ανθρώπους που έκανε «σχολή» γιατί ακολούθησε το ένστικτό του και είχε την υπομονή να μάθει. Αν κάτι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως η Ελένη Μενεγάκη είχε το σθένος να παραδέχεται την άγνοιά της.

Στην τηλεόραση το να μην ξέρεις είναι φωτιά που καίει. Στην πραγματικότητα η επίφαση γνώσης μπορεί να σε ξεγυμνώσει και να σε εξευτελίσει σε δευτερόλεπτα. Δεν προσποιήθηκε ποτέ. Είπε «δεν ξέρω» και κατάφερε να μάθει. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο όπλο της όλο αυτά τα χρόνια. Στην τελευταία εκπομπή δεν περιμέναμε να μάθουμε κάτι που δεν ξέραμε ήδη.

Το «βιβλίο ανοιχτό» μπορεί κατά καιρούς να της κόστισε όμως στο τέλος της ημέρας η σούμα βγάζει πρόσημο θετικό. Είναι κι ένας από τους λόγους της απόλυτης ταύτισης. Γιατί η δύναμή της ήταν, είναι και θα είναι ο κόσμος.

Η τηλεθεάτρια ταυτίστηκε μαζί της ανά περιόδους και είδε στο πρόσωπό της μία γυναίκα που βιώνει μία καθημερινότητα όπως εκείνη, κι ας ήταν τα μεγέθη διαφορετικά. Στην ουσία μείνε. Και η ουσία είναι πως μετά από 30 χρόνια η Ελένη μπορεί να καυχιέται για το όλο δικό της success story.

Οι συνεντεύξεις της σπάνιες. Πριν από λίγα χρόνια στο Madame Figaro είχε δηλώσει: «Έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να φέρομαι πάντα στους άλλους όπως ακριβώς θα ήθελα να φέρονται σ’ εμένα. Αν το καλοσκεφτείς βέβαια, δε θα μπορούσα να είμαι διαφορετική στη δουλειά μου απ’ ό,τι στη ζωή μου, αφού η επιλογή μου ήταν εξαρχής μία: να είμαι αυθεντική εγώ, με τα καλά μου και τα άσχημά μου. Θυμάμαι ότι στην αρχή μελετούσα τα πάντα, παρακολουθούσα τους πάντες, τα λάθη που ίσως έκαναν αλλά και τα σωστά τους.

Γνώριζα όμως κάτι πολύ ξεκάθαρα μέσα μου, ότι δεν ήθελα ποτέ κανείς να με συγκρίνει με κάποια άλλη, δεν ήθελα να θυμίζω καμία.

Θα ήμουν η Ελένη, που πιθανότατα να μην ξέρει, αλλά έχει όρεξη, μαθαίνει και προχωράει. Γι’ αυτό και όταν ξεκίνησα, έκανα πολλά λάθη, σίγουρα όμως ήμουν ο εαυτός μου.

Κι έμαθα, προχώρησα σιγά σιγά. Μου αρέσει ακόμη να ακούω τη γνώμη ανθρώπων με εμπειρία και να κρατάω τα στοιχεία εκείνα που μου φαίνονται χρήσιμα. Την αντέχω την αλήθεια, ξέρω ότι σε πάει παρακάτω, σε εξελίσσει και θα ήθελα να την ακούω πιο συχνά. Καταλαβαίνω όμως ότι πολλοί φοβούνται να είναι ειλικρινείς ίσως γιατί αισθάνονται ότι κάτι θα αλλάξει στη σχέση.

Τελικά, πραγματικά ανοιχτά τα λέω μόνο εγώ σ’ εμένα. Με καταλαβαίνω ακόμα και τη στιγμή που πάω να ξεφύγω, αφού ξέρω και ήξερα πάντα τι θέλω να κάνω και τι όχι.Δεν αισθάνομαι ποτέ ότι έχω πάει “στη δουλειά”. Νιώθω τόσο άνετα με αυτό που κάνω και λειτουργώ τόσο φυσικά για έναν και μόνο λόγο: Είναι ακριβώς αυτό που μου αρέσει, λατρεύω αυτή τη δουλειά και κυρίως αυτή την εκπομπή. Για μένα, είτε είμαι στο πλατό είτε στο σπίτι, είναι το ίδιο ακριβώς. Η μόνη διαφορά είναι ότι στο πλατό φοράω τακούνια και είμαι βαμμένη».

Όσα κι αν της χρεώσεις, όσα κι αν της καταλογίσεις, στην απόφασή της να υπηρετήσει μία τηλεόραση που θα βασιζόταν στην αυθεντικότητά της ήταν απόλυτα συνεπής. «Να είμαι αυθεντική εγώ, με τα καλά μου και τα άσχημά μου». Αυτό το στοίχημα μπορεί να το θεωρεί κερδισμένο. Παράσημό της και οδηγός πάνω στον οποίο πάτησαν οι επόμενες που ήρθαν και οι επόμενες που θα έρθουν. Μία μοναδική παρουσία που είπε το αντίο της λίγα 24ωρα νωρίτερα από το επίσημο φινάλε γιατί το απρόβλεπτο είναι δεύτερη φύση της.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο γιατί πραγματικά είμαι τόσο απρόβλεπτη παρουσιάστρια, δεν έχω καμία σχέση με κανέναν άλλον άνθρωπο οργανωμένο συντονισμένο να πηγαίνει στο πρόγραμμά του ακριβώς. Εγώ με αυτό δεν είχα ποτέ σχέση, οπότε 1000 μπράβο σε όσους συνεργάστηκαν μαζί μου και κατάφεραν να μην χάσουν την ψυχραιμία τους, γιατί άλλο περίμεναν και άλλο ερχόταν. Όλα τα παιδιά που έχουν δουλέψει μαζί μου είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή έχουν “φιληθεί”.

Είμαι μια ανεξάρτητη, μοναδική, διαφορετική κατάσταση. Πολλές φορές καταλάβαινα την ταραχή τους, αλλά στην πορεία νομίζω ότι όλοι σας το διασκεδάσατε. Τουλάχιστον, μαζί μου δεν πλήξατε ποτέ. Είναι σαν να έχω γεννηθεί στην τηλεόραση. Για κάποιο λόγο νομίζω ότι τα έχω όλα στο μυαλό μου, ότι μπορώ να τα κάνω όλα μόνη μου. Είναι λάθος, αλλά έτσι έχω μάθει να είμαι.

Οπότε συγγνώμη αλλά και ευχαριστώ, εγώ το καταευχαριστήθηκα. Ευχαριστώ και τους πρώτους πρώτους που με πήραν από το χέρι και με έβαλαν μέσα στα τηλεοπτικά πλατό, οι οποίοι ήταν και αυτοί που μου έδωσαν την ευκαιρία και το δικαίωμα στο ‘Μπες Ελένη μου, μην σκέφτεσαι πολύ. Ξεκίνησε, μην πεις ποτέ κάτι που μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση κάποιον’, το οποίο το κράτησα φυλαχτό μέχρι σήμερα, ‘αλλά άφησε τον χαρακτήρα σου ελεύθερο, μπες μέσα και κάνε ό,τι νομίζεις”».

Κι έκανε ό,τι νόμιζε. Κι αυτό που νόμιζε ήταν σωστό. Πάρα πολύ σωστό.