OPINIONS

Η Britney Spears είναι επιτέλους ελεύθερη και πετάει στα ουράνια. Πετάμε μαζί της, γιατί μας αφορά

ⓒ 2021 Jordan Strauss/Associated Press

Μετά από 13 χρόνια ο πατέρας της Britney Spears, James Spears, παύει να είναι ο διαχειριστής της περιουσίας της και της ζωής της, μετά από σχετική δικαστική απόφαση. Μετά από 13 χρόνια η Britney Spears ξύπνησε για πρώτη φορά ελεύθερη να πάρει όποια απόφαση ήθελε για τη δουλειά, για την καριέρα της, για το ίδιο το σώμα της. Η μέρα που η Britney είναι επιτέλους Free, ξεκίνησε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου.

Ο Jamie Spears διορίστηκε διαχειριστής και κηδεμόνας της το 2008, λόγω ανησυχίας που είχε δημιουργήθει γύρω από την κατάσταση της ψυχικής της υγείας. Η Britney Spears είχε ζήσει ένα πολύ δημόσιο meltdown, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι η κατάσταση της κηδεμονίας της θα διαρκούσε 13 ολόκληρα χρόνια. Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, δικαστήριο του Los Angeles έπαυσε τον πατέρα της από διαχειριστή της ζωής της και διόρισε στη θέση του διαχειριστή, τον άνθρωπο που επέλεξε η Britney Spears και η νομική της ομάδα, τον ορκωτό λογιστή John Zabel.

Εδώ και πολύ καιρό, η Britney Spears ζητούσε την απομάκρυνσή του πατέρα της από την κηδεμονία της, κατηγορώντας τον για κατάχρηση του ρόλου του. Ο Jamie Spears είχε επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία της για κακοποιητική συμπεριφορά, στο πλαίσιο της κηδεμονίας του, ενώ έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση της πνευματικής υγείας της κόρης του. Το τελευταίο διάστημα όμως, μετά και από τη δημόσια κατάθεση της Britney Spears, αλλά και το ντοκιμαντέρ Framing Britney Spears και την ενδυνάμωση του κινήματος #FreeBritney, οι φωνές εναντίον του και υπέρ της αυτονομίας της τραγουδίστριας άρχισαν να πληθαίνουν.

Μεταξύ άλλων, η 39χρονη Britney Spears έχει δηλώσει ότι την έχουν ναρκώσει, την έχουν αναγκάσει να πραγματοποιήσει εμφανίσεις στη σκηνή παρά τη θέλησή της και της έχουν απαγορεύσει να κάνει άλλα παιδιά, στο πλαίσιο της κηδεμονίας της. Η κηδεμονία αυτή, άλλωστε, αφορά εξίσου την περιουσία της, όσο και την ίδια και τις επιλογές της.

Οι επιλογές της πλέον είναι ανοιχτές μπροστά της. Και η Britney Spears ξεκίνησε να τις εξερευνά κάνοντας μαθήματα πτήσης. Η ίδια δήλωσε, μέσω Instagram ότι «πετάει στα ουράνια». Κι αυτό μάλλον είχε και κυριολεκτική και μεταφορική σημασία.

Αυτή είναι η αρχή μίας καινούργιας ζωής για τη Britney Spears που σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ Controlling Britney Spears, βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση από τον πατέρα της τα χρόνια της κηδεμονίας. Στην πρώτη της δημοσίευση στο Instagram μετά την ανακοίνωση της απόφασης έγραψε μεταξύ άλλων ότι «φέρνω το πλοίο στο σπίτι». Η φράση “bring the ship back home” υποδηλώνει μεταφορικά την επιτυχή έκβαση μίας κατάστασης. Η Britney Spears μπορεί πλέον να τη χρησιμοποιεί άφοβα.

Η Britney Spears σίγουρα υπέφερε αυτά τα 13 χρόνια με τον έλεγχο, τη βία του να σου στερούν τον έλεγχο του σώματος, της ζωής σου, της δουλειάς σου, της ξεκούρασής σου, της μήτρας σου της ίδιας. Την κακοποίηση. Η Britney Spears υπήρξε θύμα κακοποίησης, όπως και η ίδια είπε στην κατάθεσή της, υπήρξε ανελεύθερη, εγκλωβισμένη σε μία ζωή που δεν ήθελε να ζει με αυτόν τον τρόπο. Νόμιμα εγκλωβισμένη, αλλά όχι λιγότερο εγκλωβισμένη από άλλα θύματα κακοποίησης.

Κι αυτό που μας δίδαξε η ιστορία της, είναι ότι η κακοποίηση δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να συμβεί στον καθένα ακόμα και την ίδια ώρα που όλη η προσοχή του κόσμου είναι στραμένη πάνω τους, ακόμα και την ώρα που τον χειροκροτούν δυνατά στη σκηνή. Μπορεί να συμβεί σε όλους μας, κάθε φορά που «ε θα τον προκαλέσαμε» ή που «μα γιατί δεν είπαμε τίποτα». Ακόμα κι αν στην περίπτωση της Britney μιλάμε για ψυχολογική και σωματική κακοποίηση -πώς αλλιώς θα χαρακτήριζες τον έλεγχο ενός προσώπου στη μήτρα κάποιου άλλου;-, η περίπτωσή της είναι ενδεικτική για κάθε θύμα βίας.

Για κάθε θύμα που προσπαθεί να ανακτήσει την αυτοκυριαρχία του, τον έλεγχο της ζωής του για να τη ζήσει, ακόμα και με πληγές και τραύματα και άγχη και εφιάλτες που συνεχίζονται. Η Britney Spears πετά. Σαν κι αυτήν, πετούν όλα τα θύματα κακοποίησης όταν η κοινωνία τα στηρίζει και ζητά τη δικαίωσή τους. Πετάμε όλοι μας, μαζί της, επειδή τα κατάφερε. Κι αν τα κατάφερε η Britney, θα μπορέσουν κι άλλοι. Αρκεί να τους ακούμε. Αρκεί να τους προσέξουμε. Αρκεί να τους στηρίξουμε.

Το στοίχημα που αντιμετωπίζουμε πλέον σαν κοινωνία, μετά την χαρμόσυνη απελευθέρωση της Britney είναι να της δείξουμε πόσο έχουμε αλλάξει εμείς αυτά τα 13 χρόνια. Πόσο διαφορετικά μιλάμε για τις γυναίκες, για τους ψυχικά ασθενείς, πόσο λιγότερο μπορούμε να κρίνουμε οτιδήποτε πει με την νεοαποκτηθείσα ελευθερία του λόγου της στο διαδίκτυο. Πόσο έχουμε αλλάξει από την κουλτούρα των 00s που ήταν ιδανική για να «βασανίζουμε» με την ανελέητη κριτική μας έναν άνθρωπο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Και πόσο έχουμε αλλάξει από την κουλτούρα της διαπόμπευσης των θυμάτων της βίας και της κακοποίησης;

Αυτή θα είναι η μόνη αληθινή ελευθερία για την Britney Spears και για κάθε έναν στη θέση της. Η ελευθερία που συνοδεύεται από αποδοχή. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή την πτήση; Ελπίζω πως ναι. Ελπίζω να καταλαβαίνουμε πόσο μία υπόθεση σαν κι αυτή μας αφορά, στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Πόσο ενδεικτική είναι για τις συμπερφορές μας, για την ευαλωτότητά μας, για την ευκολία της κακοποίησης και για τη δύναμη που χρειάζεται από τα θύματα και τους υποστηρικτές τους για να βαδίσουν τον δρόμο της ελευθερίας.