OPINIONS

H Amber Heard, η Γεωργία Μπίκα και «όλες αυτές οι τρελές γυναίκες»

Evelyn Hockstein/Pool via AP

Πάνε σχεδόν δυο μήνες τώρα που κάθε πρωί συζητάμε στο γραφείο τις εξελίξεις στο σίριαλ Amber Heard – Johnny Depp. Με τις απόψεις να διίστανται και το αίσθημα δικαίου να μετατοπίζεται σαν τις τρελόμπαλες της εφηβείας μας, παρακολούθησα αυτή τη δίκη με την απόσταση ασφαλείας που μου επιτρέπει το υπερατλαντικό Ελλάδα – Fairfax County, αλλά και η φούσκα της χολιγουντιανής πραγματικότητας στην οποία ζουν οι πρωταγωνιστές της.

Η απόφαση του δικαστηρίου, δικαιώνει ουσιαστικά τον Johnny Depp, τον οποίο η Amber Heard πρέπει να αποζημιώσει με 15 εκατομμύρια δολάρια (εκείνος ήθελε 50 εκατομμύρια δολάρια) για τη βλάβη που υπέστη από τη συκοφαντική δυσφήμιση της εναντίον του με ένα άρθρο της το 2018. Σε ό,τι αφορά τη δική της αντιμήνυση, οι ένορκοι έκριναν ότι ο Johnny Depp την δυσφήμισε σε μία από τις περιπτώσεις που εξετάζονταν και ο ηθοποιός θα κληθεί να καταβάλλει στην πρώην σύζυγό του το ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων (ενώ εκείνη διεκδικούσε 100 εκατομμύρια δολάρια).

Με τη δίκη να αναμεταδίδεται καθημερινά, παγκοσμίως, ξαφνικά όλοι είχαμε απόψη για το τι συνέβαινε στο πάλαι ποτέ σπίτι του ζευγαριού. Τα «κροκοδείλια δάκρυα» της «drama queen» και το «πενιχρό, υποκριτικό της ταλέντο», καθώς και οι υποτιθέμενες διαταραχές προσωπικότητας που διέγνωσε μια ψυχολόγος στην Amber Heard, ήταν αρκετά στοιχεία για να γίνει ο περίγελος του κόσμου. Εκείνη που «χρησιμοποίησε το κίνημα MeToo και τους σκοπούς του προς όφελός της».

Με την ηθοποιό να μην έχει «κυνηγήσει» ποτέ νομικά τον Johnny Depp για ενδοοικογενειακή βία (παρά μόνο με περιοριστικά μέτρα), το άρθρο της ως θύμα/επιβιώσασα μιας βίαιης σχέσης «τάραξε» την εικόνα που είχαμε όλοι για τον πρωτοστάτη των Πειρατών της Καραϊβικής. Τα κόπρανα που άφησε στο κρεβάτι του, η παραδοχή ότι τον είχε χτυπήσει, ηχητικά ντοκουμέντα στα οποία τον προκαλούσε να βγει και να πει ότι είναι και ο ίδιος θύμα βίας – αλλά, «ποιος θα τον πιστέψει όταν έχει μια γυναίκα απέναντί του». Οι αντιφάσεις στις οποίες «έπεσε» η Heard κατά τη διάρκεια της εκδίκασης, δεν βοήθησαν να πάρει τους ενόρκους με το μέρος της.

Ο Johnny Depp από την άλλη, παραδέχτηκε ότι της έγραφε απειλητικά μηνύματα με το αίμα του στον τοίχο, ενώ τον ακούσαμε να λέει ότι «ελπίζει το πτώμα της να αποσυντίθεται στο γαμημένο πορτ μπαγκάζ». Είδαμε μηνύματά του να ζητάει συγγνώμη για τον θυμό του, ενώ οι δικηγόροι της Heard έδειξαν εικόνες της με μώλωπες στο πρόσωπό της και τούφες από τα μαλλιά της στο πάτωμα μετά από τσακωμό τους στην κρεβατοκάμαρα. Είδαμε ακόμα και τον Johnny Depp να αδειάζει ένα μπουκάλι κρασί και να σπάει ποτήρια.

Ξέρω τι έγινε στ’ αλήθεια; Όχι.

Νιώθω δικαίωση με το αποτέλεσμα; Και πάλι όχι.

Αν ήταν στο δικό μου χέρι να αποδώσω τη δικαιοσύνη, θα έστελνα τον καθέναν σπίτι του. «Είστε και οι δύο τοξικοί, βίαιοι και κάνετε κακό ο ένας στον άλλον, δρόμο τώρα».

H Amber Heard ήταν από την έναρξη της δίκης εκείνη που «χρησιμοποιεί το MeToo για να αποσπάσει χρήματα και να αποκαθηλώσει τον Johnny Depp». Ένα μοντέλο, η Ireland Baldwin έγραψε «Τις ξέρω αυτές τις γυναίκες. Είναι χειριστικές και ψυχρές και χρησιμοποιούν τη θηλυκότητά τους για να το παίξουν θύματα και να γυρίσουν τον κόσμο ενάντια στον άντρα, επειδή ζούμε σε μια κοινωνία που είναι cool να λες ότι οι άντρες είναι ό,τι χειρότερο και μπλα μπλα μπλα».

Παράλληλα, πίσω στις γεωγραφικές συντεταγμένες της Ελλάδας, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών χαρακτήρισε «παντελώς ψευδή», όσα είπε η Γεωργία Μπίκα. Έπειτα συνέχισε με το ότι «έπλασε μια ιστορία με ηρωίδα θύμα την ίδια, διανθίζοντάς την κάθε φορά κατά το δοκούν με χονδροειδέστατα ψεύδη, ώστε να προσδώσει μεγαλύτερη αληθοφάνεια στην περιγραφή των γεγονότων, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως θύμα βιασμού από τον κατηγορούμενο και όχι μόνον».

Τι σχέση έχει η Γεωργία Μπίκα με την Amber Heard;

Είναι δύο ακόμα υποθέσεις – λιθαράκια στη δαιμονοποίησή μας. Μια όχι και πολύ καλή χρονιά για το MeToo θαρρώ.

Είναι πολύ πιο εύκολο για την καθεστηκυία τάξη να τσουβαλιάσει όλες τις γυναίκες σε αυτό το πατριαρχικό χωνευτήρι με στερεότυπα περί παρανοϊκών, υστερικών θηλυκών που ζηλεύουν. Γυναικών που υπερβάλλουν, που έχουν τρελαθεί ή που εκμεταλλεύονται την ταμπέλα του αδύναμου φύλου και την προστατευτική ασπίδα του MeToo προς όφελός τους και σε βάρος των αντρών.

Για κάθε μία γυναίκα που αμφισβητείται στα δικαστήρια, στα οικογενειακά τραπέζια, στα DMs, στις κουβέντες στα μπαρ, θα υπάρχουν άλλες εκατό που θα μιλάνε.

Ακόμα και ο τρόπος που ερμηνεύουμε αυτή την «απόδοση δικαιοσύνης», είναι ένα ακόμα κατάλοιπο της πατριαρχίας που προσπαθεί να μας «φυτέψει» την αμφισβήτηση και την αμφιβολία. Ας είναι άγονο το έδαφος που θα βρει. Κόντρα σε όλα τα «θα βγουν όλες τώρα να λένε ότι τις βιάζουν», να συνεχίσουμε να μιλάμε. Τα ποσοστά δυστυχώς έχουν μεγαλύτερη βάση από τα στερεότυπα. Η έμφυλη βία δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μας.

1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.