ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Amber Heard: Τι είναι οι διαταραχές προσωπικότητας με τις οποίες διαγνώστηκε

Karwai Tang/WireImage/ Getty Images

Μια εμπειρογνώμων σε θέματα βίας μεταξύ συντρόφων, κατέθεσε στη δίκη που εκδικάζει τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που έχει καταθέσει ο Johnny Depp εναντίον της πρώην συζύγου του, Amber Heard. Σύμφωνα με την αξιολόγησή της Shannon Curry για την ηθοποιό αποκάλυψε δύο ψυχιατρικές διαγνώσεις. Το συμπέρασμά της είναι ότι η ηθοποιός πάσχει από δύο ψυχικές διαταραχές: Oριακή διαταραχή προσωπικότητας και οιστριονική ή δραματική διαταραχή προσωπικότητας.

Η ψυχολόγος που κλήθηκε να κατέθεσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Johny Depp, Shannon Curry, είπε ότι η διάγνωση προήλθε από εξέταση των προηγούμενων ψυχολογικών αξιολογήσεων της Amber Heard, σε συνδυασμό με άμεση δική της εξέταση σε δύο περιπτώσεις και συμμετοχή σε τεστ Multiphasic Personality Inventory (MMPI).

Η Curry δήλωσε ότι η 36χρονη Amber Heard, παρουσίαζε μια «αντιδραστική», «υπερβολικά δραματική προσωπικότητα» και χρησιμοποιούσε λέξεις όπως «μαγικό» και «υπέροχο» για να περιγράψει γεγονότα. Όσο εκλεπτυσμένοι, «χαριτωμένοι» μπορεί να παρουσιάζονται τέτοιοι άνθρωποι, σύμφωνα με την Curry, «μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ καταστροφικοί», «δραματικοί, ακανόνιστοι και απρόβλεπτοι». Δεν αντέχουν «να τους εγκαταλείπουν και να μην βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής».

Η μαρτυρία για την ιατροδικαστική ψυχολογική αξιολόγηση της Heard, ήρθε κατά την ένατη ημέρα της δίκης, στην οποία ο Johny Depp μηνύει την πρώην σύζυγό του για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο 58χρονος Depp, ισχυρίζεται ότι η Herd τον κακοποίησε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, οι ένορκοι άκουσαν αρκετούς γιατρούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η Heard ισχυρίστηκε ότι πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) ως αποτέλεσμα της υποτιθέμενης κακοποίησης που αντιμετώπισε από τον Depp. Αλλά το απόγευμα της Τρίτης 26 Απριλίου, η Curry ισχυρίστηκε ότι το PTSD είναι μια από τις πιο εύκολες ψυχολογικές διαταραχές, που μπορεί κάποιος να προσποιηθεί ότι έχει.

Τι είναι η οριακή ή μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας με την οποία διαγνώσθηκε η Amber Heard

Η οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας (borderline personality disorder) περιγράφεται ως μια παρατεταμένη διατάραξη της λειτουργίας της προσωπικότητας ενός ατόμου. Εμφανίζεται σε ηλικία μεγαλύτερη των δεκαοχτώ χρονών, μολονότι παρατηρείται και σε εφήβους. Οι οριακοί ασθενείς χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστα επίπεδα αστάθειας στη διάθεση, στο συναίσθημα, στη συμπεριφορά και στην εικόνα εαυτού, καθώς και από χαοτικές σχέσεις με το αντικείμενο. Βρίσκονται στο μεταίχμιο νεύρωσης και ψύχωσης και εκδηλώνουν παρορμητικότητα, αυτοκτονικές πράξεις, αυτοακρωτηριασμούς, προβλήματα ταυτότητας και αισθήματα κενού και ανίας.

Ο αυτοτραυματισμός είναι ένα έκδηλο σύμπτωμα, ενώ οι ενέργειες για απόπειρα ή ολοκληρωμένη αυτοκτονία είναι πιθανές, ειδικότερα σε περιπτώσεις χωρίς προηγούμενη φροντίδα και αποτελεσματική θεραπεία. Η διαταραχή μπορεί να έχει επιπτώσεις σε πολλές όψεις της ζωής του ατόμου, κάτι που συνεπάγεται δυσκολίες στη διατήρηση σχέσεων στη δουλειά, στο σπίτι και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Αυτή η διαγνωστική κατηγορία είναι επίσης γνωστή ως περιπατητική σχιζοφρένεια, προσωπικότητα «ως εάν», ψευδονευρωτική σχιζοφρένεια και ψυχωτική χαρακτηριολογική διαταραχή.

Οιστριονική ή δραματική διαταραχή προσωπικότητας

Η οιστορική διαταραχή προσωπικότητας είναι ένας τύπος ψυχιατρικής διαταραχής που παρουσιάζει συμπεριφορές αναζήτησης προσοχής, σαγηνευτική συμπεριφορά και συναισθηματικές, υπερβολικές αντιδράσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οιστριονικής διαταραχής προσωπικότητας;

Τα άτομα με οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να φαίνονται πολύ δραματικά, θεατρικά και επιζητούν την έγκριση. Φαίνονται σαν τη ζωή και την ψυχή του πάρτι, αλλά μπορεί να είναι ντροπιαστικά, με υπερβολικές δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης, κλάματα ή εκρήξεις θυμού.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των ατόμων με οιστριονική προσωπικότητα:

  • αναζητούν συνεχώς την προσοχή
  • νιώθουν άβολα σε καταστάσεις όπου δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής
  • εμφανίζουν ακατάλληλη σαγηνευτική ή σεξουαλικά προκλητική συμπεριφοράς
  • είναι χειριστικά
  • δείχνουν συναισθήματα που φαίνονται ρηχά και αλλάζουν γρήγορα
  • χρησιμοποιούν τη φυσική εμφάνιση για να κερδίσουν την προσοχή
  • μιλούν αόριστα, χωρίς λεπτομέρεια
  • επιδεικνύουν δραματική και θεατρική συμπεριφορά με υπερβολικό συναίσθημα
  • επηρεάζονται εύκολα από άλλους ή περιστάσεις
  • θεωρούν σχέσεις πιο οικείες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα

Εάν ένα άτομο έχει οιστριονική διαταραχή προσωπικότητας, αυτά τα συμπτώματα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά από την πρώιμη, ενήλικη ζωή. Πολλοί άνθρωποι έχουν μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να λειτουργούν κανονικά, χωρίς να έχουν διαταραχή προσωπικότητας. Η διαταραχή προσωπικότητας είναι ένα μακροπρόθεσμο πρότυπο συμπεριφοράς, σκέψης και συναισθημάτων που προκαλεί δυσφορία στο άτομο ή στους γύρω του και δυσκολεύει τη λειτουργία του ατόμου στην καθημερινή του ζωή. Τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας δυσκολεύονται να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ή να προσαρμοστούν σε διαφορετικές καταστάσεις. Μπορεί να έχουν πρόβλημα να δημιουργήσουν θετικές σχέσεις με άλλους ή να διατηρήσουν μια δουλειά.