OPINIONS

Φαίη Σκορδά: Η πιο σωστή «αναγκαστική» απόφαση που έχει πάρει μέχρι σήμερα στην καριέρα της

Papadakis Press

Η Φαίη Σκορδά έφυγε. Η Φαίη Σκορδά πάει. Δέκα χρόνια στον ΑΝΤ1. Δεν τα λες και λίγα. Ιδίως όταν είσαι άνθρωπος του δεσίματος κάθε ημέρα που περνά σε φέρνει ακόμα πιο κοντά με συνεργάτες που γίνονται φίλοι και κάποιοι από αυτούς οικογένεια.

Η Φαίη Σκορδά είναι άνθρωπος του συναισθήματος. Κι ας μην γνωριζόμαστε, την αίσθηση που έχω θα τη μεταφέρω. Η Φαίη Σκορδά δεν θα έφευγε από τον ΑΝΤ1, ακόμα κι αν ήταν κατά καιρούς δυσαρεστημένη. Θα προέτασσε το ομαδικό κλίμα και την οικογενειακή ατμόσφαιρα και θα έμενε, όπως και το έκανε για χρόνια.

Φαίη Σκορδά: Η πρώτη καλημέρα από τον ΑΝΤ1, το 2013

Δεν είχε προτάσεις η Φαίη Σκορδά; Φυσικά και είχε. Τις απέρριπτε και έμενε στον ΑΝΤ1. Στις 14 Οκτωβρίου του 2013 είπε μαζί με τον Γιώργο Λιάγκα την πρώτη καλημέρα.

«Έχω πάρα πολύ άγχος. Καλημέρα από τον ΑΝΤ1. Είχα σκεφτεί πάρα πολλά να πω. Είμαι χαρούμενη που θα είμαστε και φέτος μαζί. Σας υπόσχομαι πως θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και σε αυτό το σπίτι», είχε πει τότε η Φαίη Σκορδά.

Η χρήση της λέξης «σπίτι» αυθόρμητη ήταν, αλλά διόλου τυχαία. Ως σπίτι έβλεπε τον ΑΝΤ1 η Φαίη Σκορδά κι ως σπίτι τον βίωνε. Σπίτι με χαρές και δυσκολίες, όπως όλα τα σπίτια.

Οι 50 λέξεις της ανακοίνωσης του ΑΝΤ1

«Ο ΑΝΤ1 ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συνεργασίας του με τη Φαίη Σκορδά. Η αγαπημένη παρουσιάστρια υπήρξε για 9 χρόνια στην πρώτη γραμμή της ψυχαγωγίας του ΑΝΤ1 και αποτελούσε μέλος της οικογένειάς του.

Ο σταθμός την ευχαριστεί για τη συνεισφορά της και της εύχεται καλή επιτυχία στα επόμενα επαγγελματικά της βήματα».

Με 50 λέξεις ο σταθμός ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας τους. Οι διαφωνίες πολλές. Το κανάλι επέμενε να συνεχίσουν και την επόμενη τηλεοπτική σεζόν ως δίδυμο κάτι που έβρισκε κάθετα αντίθετη τη Φαίη Σκορδά, τι κι αν με δική της απόφαση επέστρεψε ο Γιώργος Λιάγκας στο Πρωινό.

Στο The 2Night Show’ είχε δηλώσει: «Ήταν επιλογή μου να έρθει ο Γιώργος. Μέσα από συζητήσεις ήρθε το όνομα και το πρότεινα εγώ. Όταν χωρίσαμε υπήρχε μια ένταση, δεν ήταν εύκολο, απλώς για εμάς, αυτό που είπαμε είναι ότι προτεραιότητα είναι τα παιδιά μας και αυτός είναι ο γνώμονας για ό,τι κάνουμε στη ζωή μας, ισχύει.

Ο Γιώργος το είπε στα παιδιά ότι θα είμαστε στην εκπομπή μαζί. Ο μεγάλος, ο Γιάννης, χάρηκε πάρα πολύ γιατί το είχε ζήσει μαζί μας στα γυρίσματα και στο MEGA, ο μικρός αντίθετα είπε: “θα μαλώσετε, θα σκοτωθείτε, θα σας διώξουν και δεν θα έχουμε λεφτά να φάμε”».

Η οριστική ρήξη ήρθε λίγες ημέρες πριν την επίσημη λήξη του συμβολαίου της. «Αναγκαστικά» αποχώρησε. Η δύναμη της συνήθειας, το καθημερινό δέσιμο με τους ανθρώπους, ο χαρακτήρας που δεν έχει στα φόρτε του τη συχνή αλλαγή. Δεν θέλει και πολύ.

Η Φαίη Σκορδά στον ΣΚΑΪ

Και είναι και το άλλο. Οι επαγγελματικές σχέσεις που μπαίνουν στη ζώνη της οικειότητας είναι δίκοπο μαχαίρι.

Ο ΑΝΤ1 δεν περίμενε ποτέ, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, να φύγει η Φαίη Σκορδά. Δεν πα το πεις δεδομένη σ’ είχα; Πες το και έξω δεν θα πέσεις. Δικός μας άνθρωπος η Φαίη. Πού να πάει η Φαίη; Και πάει η Φαίη. Και πολύ ορθά έπραξε.

Τη σωστή στιγμή. Εξαργύρωσε την επιτυχημένη πορεία της, τη δύναμή της στο εμπορικό κομμάτι αλλά και τον τρόπο που στάθηκε και διαχειρίστηκε την επικαιρότητα. Η Φαίη είναι πια μια ολοκληρωμένη παρουσιάστρια. Χωρίς ταμπέλες, χωρίς μισόλογα, χωρίς πονηρά χαμόγελα. Μια παρουσιάστρια που εξελίσσεται και βρίσκει τον δρόμο της μέρα με τη μέρα.

«Ο ΣΚΑΪ υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά στο δυναμικό του, τη Φαίη Σκορδά. Η Φαίη, έχει δημιουργήσει μια ακλόνητη και διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης με το τηλεοπτικό κοινό, με τη δυναμική προσωπικότητά της, την ευγένεια που την ακολουθεί πιστά σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας, το ειλικρινές χαμόγελο, την ευθύτητα, τη διάθεση για χαρά που θέλει να μοιράζεται με τους τηλεθεατές της.

Καλωσορίζουμε τη Φαίη στον ΣΚΑΪ από όπου θα μας λέει φέτος με το δικό της, μοναδικό τρόπο την πιο γλυκιά ”καλημέρα”, και ευχόμαστε μια όμορφη και δημιουργική τηλεοπτική χρονιά».

Η Φαίη Σκορδά ανήκει πια στο δυναμικό του ΣΚΑΪ. Με συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών, για πρωινή εκπομπή που θα αφορά στη ζώνη 10:00 – 12:00. Το σημείο κλειδί στη συμφωνία, πέρα από το οικονομικό, ήταν και η απόλυτη ευχέρεια που δόθηκε στην παρουσιάστρια στην επιλογή των συνεργατών της.

Η Φαίη Σκορδά στην πιο σωστή απόφαση την πιο σωστή στιγμή

Έφτασε στο αμήν; Με ρωτάς; Έφτασε. Ο άνθρωπος που ποτέ δεν χρησιμοποίησε τον αέρα της εκπομπής της είτε για να απαντήσει σε μια προσωπική επίθεση, είτε για να αφήσει υπονοούμενα, στα τέλη Μαΐου κι ενώ οι συζητήσεις με τον σταθμό είχαν ξεκινήσει με τους ιθύνοντες να επιμένουν στο ντουέτο, η Φαίη Σκορδά απευθυνόμενη στον Χάρη Ρώμα είπε: «ελπίζω του χρόνου να με βρεις εδώ».

«Δεν θα κλάψω, θα συγκρατηθώ γιατί μου ήρθε στο μυαλό μου η γιαγιά μου χθες, η οποία μου έλεγε το εξής: εγώ σε βλέπω γιατί χαμογελάς και λάμπεις και μου φτιάχνεις τη διάθεση. Κι όταν κλαις είσαι τόσο άσχημη που δεν μπορώ.

Οπότε με χαμόγελο και με ευγνωμοσύνη να κλείσει αυτή τη τηλεοπτική σεζόν. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια του ΑΝΤ1, γιατί είναι οικογένεια, γιατί είναι κάποιοι άνθρωποι που πραγματικά σε αγκαλιάζουν. Αυτό που στο τέλος μένει είναι μια αγκαλιά. Εγώ θέλω να συνεχίσω να σας φτιάχνω τη διάθεση. Αυτό μόνο».

Η πιο σωστή τοποθέτηση ανήκει στη Ναταλία Γερμανού σχολιάζοντας τον αποχαιρετισμό της Φαίης. «Κράτησε το χαμόγελό της, καθ’ όλη τη διάρκεια που αποχαιρετούσε. Δεν κατέφυγε καθόλου και αυτό της το δίνω.

Το εκτίμησα πάρα πολύ, που δεν βρήκε την εύκολη λύση να κάνει μια δραματική έξοδο. Βρήκα τον αποχαιρετισμό της εξαιρετικά αξιοπρεπή και πολύ αληθινό. Τονίζουμε τα αυτονόητα, γιατί πλέον το να είσαι αληθινός δεν είναι αυτονόητο. Βλέποντας τον λόγο της και πόσο γλυκά και ωραία και απλά μίλησε, στάθηκα σε κάτι.

Για εμένα η αξία της παρουσιάστριας ίσως φαίνεται εκείνη τη στιγμή. Τη στιγμή του αποχαιρετισμού που φεύγει από μια οικογένεια, μετά από μια πολυετή συνεργασία. Όταν όλοι οι συνεργάτες της είναι εκεί στο πλατό και την κοιτάζουν με τόση αγάπη. Αυτό λέει πολλά για εσένα, Φαίη».

Αυτό λέει σίγουρα τα πιο πολλά και τα πιο αληθινά για εσένα, Φαίη.