FEMALE TALK

Η Φαίη Σκορδά δεν αισθάνεται τέλεια μαμά, ούτε τέλεια παρουσιάστρια, ούτε πολύ όμορφη και την ευχαριστούμε πολύ

Instagram.com/fayskorda

Η εμπειρία που έχει η Φαίη Σκορδά μπροστά από το τηλεοπτικό γυαλί, καθώς και τα χρόνια προϋπηρεσίας στο τιμόνι της παρουσίασης είναι δεδομένα που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που η παρουσιάστρια κλήθηκε να διαχειριστεί σημαντικά κοινωνικά ζητήματα με ενσυναίσθηση κι ευαισθησία, όπως για παράδειγμα τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό #metoo. Δεν είναι λίγες οι φορές, επίσης, που απάντησε υποδειγματικά σε σεξιστικές επιθέσεις. Από αυτές που κατά καιρούς δέχεται.

Η Φαίη Σκορδά είναι μία σπουδαία παρουσιάστρια. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι μία σπουδαία γυναίκα που αγαπάει όλες τις υπόλοιπες γυναίκες και μιλάει με αλήθειες. Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η παρουσιάστρια συνομίλησε με την Αναστασία Γιάμαλη σε ζωντανή σύνδεση που είχε με το κανάλι Kontra24. Το ελληνικό #metoo και η διαχείρηση της συγκεκριμένης θεματολογίας στο πάνελ της εκπομπής, οι φεμινιστικές πορείες που παρευρέθηκε μαζί με τη μαμά της και έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της ιδεολογίας της, καθώς και οι στερεοτυπικές αντιλήψεις γύρω από την «όμορφη γυναίκα» ήταν θέματα που έπεσαν στο τραπέζι της συζήτησης.

Φαίη Σκορδά: «Θεωρώ ότι η κοινωνία μας ήταν έτοιμη κάποια πράγματα να συζητηθούν δημόσια»

«Θεωρώ ότι η κοινωνία μας ήταν έτοιμη κάποια πράγματα να συζητηθούν δημόσια. Από την άλλη ότι δεν δέχεται κάποια πράγματα. Δεν γίνονται πλέον ανεκτά. Πιστεύω πάρα πολύ στην ανθρωπιά μας, παρά το ότι υπάρχει αυτή η επικαιρότητα. Πιστεύω πολύ στην ελληνική οικογένεια, στην Ελληνίδα μαμά, στο πώς αγαπάει τα παιδιά της. Ήταν έτοιμη η κοινωνία, απλά κάποια πράγματα πλέον δεν γίνονται ανεκτά. Όσον αφορά το #MeToo στην Ελλάδα, τα άτομα που ξεκίνησαν να μιλούν ήθελαν ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό της ενημέρωσης», ανέφερε στην αρχή η Φαίη Σκορδά.

«Σε κάποια θέματα που είναι αμιγώς της επικαιρότητας, παρότι τα παρακολουθώ και με ενδιαφέρουν και με πονάνε, δεν θεωρώ ότι όλα είναι για όλους. Όταν κάποιος πιστεύει στη δική μας δουλειά ότι μπορεί να τα κάνει όλα, είναι λάθος. Υπάρχουν διαφορετικά πλαίσια, όπου πρέπει να τοποθετούνται τα θέματα», δήλωσε στη συνέχεια η Φαίη Σκορδά, μιλώντας για τη διαφορετική θεματολογία που προσεγγίζει κάθε εκπομπή, ανάλογα με το είδος της, το οποίο δεν θα πρέπει να συγχέεται.

«Ήταν από καρδιάς η όποια αντίδραση ή αντιμετώπιση είχα σε κάποια εξομολόγηση στην εκπομπή»

«Ήταν από καρδιάς η οποία αντίδραση ή αντιμετώπιση είχα σε κάποια εξομολόγηση στην εκπομπή. Γνωρίζω ποια είναι η δουλειά μου. Είμαι παρουσιάστρια μιας πρωινής, ψυχαγωγικής εκπομπής εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ξέρω μέχρι πού μπορώ να ανταπεξέλθω. Μου βγαίνουν από καρδιάς. Δεν αποσκοπώ κάπου», πρόσθεσε η Φαίη Σκορδά, που ήταν πάντα στο πλευρό των θυμάτων κατά τη διάρκεια της εκπομπής της με τον Γιώργο Λιάγκα, Το Πρωινό.

Η Φαίη Σκορδά πήγαινε σε φεμινιστικές διαδηλώσεις με τη μαμά της, όταν ήταν μικρή

«Δεν σου κρύβω ότι η μητέρα μου που έχει συγκεκριμένες πεποιθήσεις, θυμάμαι όταν ήμουν μικρή που κατεβαίναμε σε διαδηλώσεις φεμινιστικές, με είχε πάντα δίπλα της. Ήταν πάντα με τις γυναίκες. Περνάει στις συμπεριφορές, στα λάθη μας, σε αυτά που μας καθορίζουν», αποκάλυψε στον αέρα της εκπομπής η Φαίη Σκορδά που έχει έντονα ανεπτυγμένη την ιδεολογία του φεμινισμού, ήδη από την παιδική της ηλικία, όταν κατέβαινε σε πορείες με τη μαμά της.

H Φαίη Σκορδά μιλάει για το στερεότυπο της «όμορφης γυναίκας» και την ανυπαρξία της τελειότητας

Στη συνέχεια, η Φαίη Σκορδά μίλησε για τον ουτοπικό ορισμό της όμορφης γυναίκας και της τελειότητας. «Δεν αισθάνομαι τέλεια μαμά, ούτε τέλεια παρουσιάστρια, ούτε αυτό που λες πολύ όμορφη. Εγώ δεν το βλέπω αυτό. Αισθάνομαι ευγνώμων γιατί έχω δυο παιδιά που είναι υγιή, κάνω αυτό που αγαπώ. Δεν κάνω αυτή τη δουλειά για τα μαλλιά, αλλά επειδή ήταν όνειρό μου να δουλεύω στην τηλεόραση. Δεν υπάρχει τέλειο. Εγώ στην δουλειά έρχομαι με πατημένα παπούτσια και φόρμες. Αλλά δεν υπάρχει τέλειο, είναι πολλοί οι ρόλοι. Προσπαθώ, αλλά δεν ξέρω αν τα καταφέρνω», κατέληξε η Φαίη Σκορδά που δεν επιδιώκει το τέλειο, γιατί απλά δεν υπάρχει. Και την ευχαριστούμε γι’ αυτό.