OPINIONS

Ο Αλέξης Κούγιας, η αγένεια, οι προσβολές και οι χαρακτηρισμοί ως υπερασπιστική γραμμή

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Η υπόθεση Λιγνάδη έχει πάρει πλέον τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ως υπόθεση με μεγάλο λαϊκό ενδιαφέρον συνεχίζει να μας απασχολεί σε καθημερινή βάση. Τις τελευταίες ημέρες όμως, μοιάζει περισσότερο το ενδιαφέρον μας να προκαλεί αντί του εντολέα του, ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας.

Πριν ακόμα ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει την υπόθεση Λιγνάδη, ο Αλέξης Κούγιας έκανε ξανά την εμφάνισή του σχεδόν σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Εμφανίστηκε σε δελτία ειδήσεων και με την πρώτη μας έβαλε στο κλίμα. Εκείνος θα ήταν ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης. Μία από τις πρώτες του φράσεις ήταν εκείνη που μιλούσε για «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους» την οποία χρησιμοποίησε για να προσδιορίσει την ιδιότητα καταγγελλόντων και μαρτύρων της υπόθεσης. Στη συνέχεια μίλησε για τους «λάθος χειρισμούς» του συναδέλφου του, Νίκου Γεωργουλέα, που ήταν ως τότε ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη. Την επομένη τα πράγματα πήραν τη γνωστή τους πορεία.

Αρχίσαμε να μετράμε πόσα «αποχωρώ» ακούγαμε καθώς ο Αλέξης Κούγιας άρχισε τις εμφανίσεις του στις πρωινές, ψυχαγωγικές εκπομπές, που στο κύμα του ελληνικού #MeToo έχουν αποδειχθεί άξιοι σέρφερ που μπορούν να ισορροπήσουν πάνω του. Ακουστικά έκλειναν και τηλεφωνικές γραμμές έπεφταν για όσους παρουσιαστές προσπαθούσαν να αρθρώσουν είτε ερωτήσεις, είτε αντιρρήσεις για όσα έλεγε ο Αλέξης Κούγιας.

Ο Αλέξης Κούγιας διέκρινε μέχρι εκείνο το σημείο ότι οι κατασκευασμένες κατηγορίες, όπως χαρακτήριζε όσα είχαν καταγγελθεί για τον εντολέα του, είχαν ως απώτερο στόχο να πλήξουν την υπουργό πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και να εμποδίσουν την επένδυση στο Ελληνικό στην οποία εκείνη είχε προχωρήσει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της.

Μετά ήρθε το απολογητικό υπόμνημα του Δημήτρη Λιγνάδη. Ο Αλέξης Κούγιας ήταν ο δικηγόρος του και μέσα σε αυτό δεν είδαμε ούτε μια λέξη να αναφέρεται στα συμφέροντα που είχε διακρίνει ο Αλέξης Κούγιας στην αρχή. Διακρίνονται άλλα, πιο «ταπεινά» συμφέροντα. Η ζηλοφθονία του ΣΕΗ, προς το πρόσωπο του θεατρανθρώπου που πλέον είναι προφυλακισμένος στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα αναδείχθηκε η αντιπαλότητά του με τον Πρόεδρο του ΣΕΗ, Σπύρο Μπιμπίλα. Κάπου εκεί μπήκε και ο δεύτερος χαρακτηρισμός στο παιχνίδι. «Μέτριος ηθοποιός», έγινε η νέα ιδιότητα του Σπύρου Μπιμπίλα πέρα από το Πρόεδρος του ΣΕΗ. Αν και αυτή επίσης η ιδιότητά του δεν έμεινε αλώβητη, καθώς αναφέρθηκε στο ίδιο υπόμνημα ότι τη θέση αυτή την ανέλαβε συμπτωματικά και όχι αξιοκρατικά. Η σύμπτωση κατά την οποία ο Σπύρος Μπιμπίλας ανέλαβε χρέη προέδρου του ΣΕΗ, ονομάζεται εκλογές.

«Εγώ δεν είμαι κριτικός τέχνης και θεάτρου. Δεν με ενδιαφέρει εμένα. Γράφτηκε έτσι όπως μας το απέδωσε ο κ. Λιγνάδης επειδή υπάρχει ο φθόνος και η ζήλια από τα μέλη σου ΣΕΗ τα οποία έκαναν αυτή την ιστορία, αυτή είναι η θέση του», είπε ο Αλέξης Κούγιας στη συνέχεια για τον χαρακτηρισμό «μέτριος ηθοποιός». Για τον χαρακτηρισμό «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» ο ίδιος επίσης διευκρίνισε: «Oνόμασα αυτούς που δεν είναι απλά σεξουαλική επιλογή τους, αλλά που είναι επιλογή ζωής να ζουν επαγγελματικά πουλώντας το σώμα τους σε ομοφυλόφιλους και αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο των καταθέσεών τους. Είναι escort». «Πώς θα ονομάσεις αυτά τα παιδιά που πηγαίνουν σε gay bar και ψωνίζονται;», αναρωτήθηκε στις ίδιες δηλώσεις του στην εκπομπή «Έλα χαμογέλα» του Open. Την πρώτη ψυχαγωγική εκπομπή στην οποία δεν έκλεισε το τηλέφωνο. Θα μπορούσε βέβαια να αρκεστεί στο «καταγγέλοντες» ή στο «μάρτυρες» αν δεν προσπαθούσε να αποδομήσει το ήθος τους, αλλά αυτό δεν θα χωρούσε στην λογική μιας υπεράσπισης, ιδιαίτερα σε υποθέσεις που αφορούν βιασμούς, οι οποίες τελικά συνοψίζονται στο «ο λόγος σου απέναντι στον δικό μου», έτσι δεν είναι;

Ο Αλέξης Κούγιας από την πρώτη στιγμή σημειώνει σε κάθε του εμφάνιση πώς είναι σχεδόν 50 χρόνια δικηγόρος. Είναι εδώ και πολλές δεκαετίες και γνώριμο πρόσωπο στο τηλεοπτικό κοινό. Υπάρχουν πράγματα που το τηλεοπτικό κοινό γνωρίζει πώς θα ακολουθήσουν της εμφάνισής του στις μικρές μας οθόνες. Όπως τα «αποχωρώ». Για την ιστορία, ο Αλέξης Κούγιας διέκοψε τις συνομιλίες του με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή, τη Φαίη Σκορδά, την Κατερίνα Καινούργιου και τον Γιώργο Παπαδάκη αλλά και την Χριστιάνα Αριστοτέλους από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha Κύπρου. Το ίδιο εξοικειωμένοι είμαστε και με τους χαρακτηρισμούς που συνηθίζει να κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη ο ποινικολόγος. Στη συγκεκριμένη υπόθεση ή μάλλον στα απονερά της, εκτός από το «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» και το αν όχι «μέτριοι» τότε «ζηλόφθονες ηθοποιοί», ακολούθησαν κι άλλα.

Η υπόθεση είχε γίνει πλέον προσωπική. Ο Αλέξης Κούγιας ξεκίνησε να εκδίδει προσωπικές ανακοινώσεις από το γραφείο του μέσω των οποίων αναφερόταν στις μηνύσεις που ετοιμάζει για όσους έθιξαν προσωπικά την υπόληψή του ή συκοφάντησαν τον εντολέα του.

«Μηνύσεις και αγωγές θα καταθέσω και προσωπικώς σε όλους έθιξαν την τιμή μου, αλλά και την επαγγελματική μου επάρκεια και αξιοπρέπεια, φτάνοντας στο ανήθικο σημείο να επιτίθενται και να σχολιάζουν μια εξαιρετική ανάρτηση στο Facebook του πρωτοετούς φοιτητού της νομικής Αθηνών, υιού μου Χρήστου, μονό και μόνο γιατί δεν έκανα τίποτα άλλο από το να ασκήσω με τον πλέον επαρκή και έντιμο τρόπο τα υπερασπιστικά καθήκοντα και υποχρεώσεις μου, όπως επιβάλλει το λειτούργημα του Δικηγόρου, ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, για την προάσπιση των δικαιωμάτων του εντολέως μου.

Ιδιαίτερα για τον Καπουτζίδη, αυτό το νέο πρότυπο της κοινωνίας, που στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου «Στην Υγειά μας» επί 3 ώρες, ανέλυε –παρουσίαζε τον έρωτά του με το σύντροφό του, ο οποίος του αφιέρωνε και του τραγουδούσε τραγούδια, ενώπιον των φυσιολογικών οικογενειών μας και των φυσιολογικών παιδιών μας και ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών και ο οποίος τόλμησε, για να προσβάλει τη τιμή και την υπόληψή μου και να θίξει τον φυσιολογικό τρόπο δημιουργίας οικογενείας, και ανήρτησε μια φωτογραφία μου μετά από επίθεση από μπράβο, για την οποία εκκρεμεί ποινική δικογραφία, του επιφυλάσσω ιδιαίτερη μεταχείριση στα δικαστήρια.

Την ίδια ιδιαίτερη μεταχείριση επιφυλάσσω και στην «επαγγελματία κυρία» της Μυκόνου, παρουσιάστρια πρωινής εκπομπής στο Open TV, γιατί θα πρέπει να καταλάβει ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει την προσωπική και επαγγελματική της ζωή δεν της επιτρέπει να κάνει κρίσεις και να παρουσιάζει ένα νομικό θέμα με τέτοιο παράνομο και προκατειλημμένο τρόπο, όταν η παιδεία και η εν γένει προσωπικότητά της δεν είναι επαρκείς για να προσεγγίζει τέτοιου είδους θέματα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Αλέξης Κούγιας.

Στην ίδια επιστολή έκανε λόγο για «δικτατορία των ιδιαιτεροτήτων» που χαρακτηρίζει κάθε άνθρωπο που χρησιμοποιεί τη λέξη ομοφυλόφιλος «ατιμώρητα και ασχολίαστα ως ομοφοβικό και ρατσιστή» και η οποία «θα πρέπει να τελειώνει».

«Λόγω του ότι είμαστε και η συντριπτική πλειοψηφία, εν αντίθεσει με τις ιδιαιτερότητες, εκτός από το να σεβόμαστε την ιδιαιτερότητά τους, έχουμε το απόλυτο δικαίωμα και υποχρέωση να προασπίζουμε, να διαφημίζουμε και να προωθούμε το φυσιολογικό τρόπο ζωής και το φυσιολογικό τρόπο δημιουργίας οικογένειας και παιδιών, γιατί αλλιώς η κοινωνία μας, κατά τη κρίση μας, θα καταστραφεί και το μέλλον των παιδιών μας θα είναι ένα ανισόρροπο και διαταραγμένο μέλλον που θα οδηγήσει τους ανθρώπους σε επιλογές ψυχικής και προσωπικής ανισορροπίας και ανεξήγητα αδιέξοδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας.

Η «φυσιολογικότητα» μπήκε στην κουβέντα και η λογική μας βγήκε από το παράθυρο. Όταν αρχίζουμε να μιλάμε για φυσιολογικότητες και ιδιαιτερότητες, ξέρουμε ήδη ότι η μπάλα έχει χαθεί κι έχουμε γυρίσει πίσω πολλά χρόνια. Για όλους τους παραπάνω χαρακτηρισμούς απάντησαν εκείνοι που έπρεπε κι εμείς μείναμε απλά να χειροκροτάμε τη λογική από όπου κι αν προέρχεται.

Επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι δήλωσαν πολλοί μεταξύ των οποίων, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ενώ ο Σπύρος Μπιμπίλας, δέχτηκε κύμα συμπαράστασης για τον χαρακτηρισμό «μέτριος ηθοποιός». Η Κατερίνα Καινούργιου δήλωσε: «Αν το “επαγγελματίας κυρία της Μυκόνου” είναι σαν το “επαγγελματίας ομοφυλόφιλος” είναι μαγκιά μου. Αν όμως υπονοείται κάτι για το ήθος μου, εσείς είστε ο τελευταίος που πρέπει να μιλάει για ηθική». Στην δηλωσή της απάντησε με νέες δηλώσεις ο Αλέξης Κούγιας κ.ο.κ. Ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε για 9 ολόκληρα λεπτά παραδίδοντας μαθήματα ήθους για τη «φυσιολογικότητα» που επικαλέστηκε ο Αλέξης Κούγιας και ο Σπύρος Μπιμπίλας εκ νέου πήρε το μέρος του παραχωρώντας δηλώσεις στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου.

«Τον στηρίζω και θα τον στηρίξουμε φυσικά όπως καταλαβαίνετε, γιατί εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια επίθεση αναίτια, δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο γίνεται όλο αυτό, γιατί στοχοποιούνται οι άνθρωποι για τις φυσιολογικές τους καταστάσεις, και τι είναι φυσιολογικό και ποιος θα το καθορίσει. Όλοι είμαστε μέσα στη φύση και είμαστε όλοι φυσιολογικοί.», είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας και chapeau για άλλη μια φορά εκ μέρους μας.

Οι μηνυτές του Δημήτρη Λιγνάδη καθώς και οι συνήγοροί τους οι οποίοι επίσης δέχτηκαν επιθέσεις από τον Αλέξη Κούγια επειδή έκαναν το αυτονόητο, γράφοντας τις μηνύσεις των πελατών τους και κατά το απολογητικό υπόμνημα του εντολέα του, «συνωμότησαν» μαζί με το ΣΕΗ στην κατασκευή της υπόθεσης, φαντάζομαι ότι θα του απαντήσουν στις δικαστικές αίθουσες.

Δεν είναι δουλειά ούτε δική μου, ούτε δική μας να πούμε στον Αλέξη Κούγια πώς θα κρίνει συμφέρον να υπερασπιστεί τον εντολέα του, αλλά μπορούμε να κρίνουμε συμπεριφορές και φράσεις που πονάνε τη «λογική» μέσα στο κεφάλι μας.

Φράσεις που δείχνουν να ξεφεύγουν από το μέτρο, που δείχνουν να αντιβαίνουν στα ανθρώπινα δικαιώματα όταν ο όρος «επαγγελματίας» μπαίνει μπροστά από το φύλο μιας παρουσιάστριας ή ενός ομοφυλόφιλου μόνο και μόνο για να λειτουργήσει ως διάκριση για το ήθος τους.

Η υπόθεση Λιγνάδη είναι μια υπόθεση σοβαρή, με μεγάλο λαϊκό ενδιαφέρον, όπως σου έγραψα στην αρχή αυτού του κειμένου. Είναι μια υπόθεση σοβαρή όχι γιατί το πρόσωπο που αφορά είναι διάσημο και φθονήσαμε κι εμείς τη λάμψη του. Είναι μια υπόθεση σοβαρή γιατί πέρα από το γεγονός ότι αφορά πράξεις απεχθείς, ίσως τελικά και ανάλογα την έκβασή της, δείξει ότι ζούμε σε ένα σύστημα που δείχνει ότι η αλαζονεία, η αμετροέπεια και η ύβρις αντί να απομωνόνται και να περιθωριοποιούνται τελικά επιβραβεύονται. Κι αυτό είναι κάτι πραγματικά σημαντικό γιατί αυτό το σύστημα είναι που όλοι επιθυμούμε να αλλάξουμε.

Προς το παρόν τα φώτα έχουν στραφεί σε λάθος κατεύθυνση. Ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη έχει μετατρέψει την υπεράσπισή του σε θέαμα που βλέπουμε επανειλλημένα στην τηλεόραση. Την έχει εμπλουτίσει με χαρακτηρισμούς κατά πάντων. Την έχει συνοδεύσει με προειδοποιήσεις για μηνύσεις προς κάθε κατεύθυνση. Κι ίσως όλα αυτά να είναι καλά υπολογισμένα και να συμφέρουν την ίδια την υπεράσπιση κατά πώς το κρίνει ο Αλέξης Κούγιας. Είναι παράλληλα όμως αυτά που μας κάνουν να παίρνουμε το βλέμμα μας από την ουσία της υπόθεσης και να το μεταφέρουμε πάνω του, εκεί που στοχεύουν όλοι οι προβολείς της δημοσιότητας αυτό το διάστημα.

«Ο δικηγόρος τηρεί τους κανόνες ευπρέπειας, προς τους συναδέλφους του και αποφεύγει υβριστικές, προσβλητικές ή υπαινικτικές εκφράσεις προσωπικά εναντίον αυτών που υπερασπίζονται ή εκπροσωπούν αντιδίκους», αναφέρει ο κώδικας δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος. «Δεν επιτρέπεται σε δικηγόρο είτε ατομικά είτε ως μέλος Δικηγορικής Εταιρείας να δίνει συνεντεύξεις στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, δημοσιεύοντας στοιχεία ή πληροφορίες σε σχέση με εκκρεμούσα, ενώπιον της Δικαιοσύνης, υπόθεση την οποία χειρίζεται ο ίδιος», αναφέρει παρακάτω, ενώ στο πρώτο άρθρο για τις βασικές του υποχρεώσεις αναφέρει πως: «Υπερασπίζεται το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα αυτής, το Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το σύνολο των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Αν αναρωτιέται για τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι αναφέρει σε σχέση με τη «φυσιολογικότητα» ή τις «ιδιαιτερότητες» όπως έκανα κι εγώ να σε ενημερώσω και για το Άρθρο 21: «Απαγορεύεται κάθε διάκριση ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού». Ας κάνουμε μια χάρη ο ένας στον άλλο κι ας σταματήσουμε να μιλάμε για τη «φυσιολογική ζωή». Κι αν θέλουμε να μιλάμε για escort, αναφερόμενοι σε ανήλικα παιδιά, ας χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο κι όχι τους «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους».

«Ο Δικηγόρος πρέπει, όχι μόνο κατά την άσκηση του Λειτουργήματός του, αλλά και στον ιδιωτικό του βίο να έχει αξιοπρέπεια, ώστε να μην προκαλούνται σχόλια και δυσφήμιση σε βάρος του Δικηγορικού Σώματος», αναφέρει τέλος και πάλι ο κώδικας δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος. Με αυτό σε αφήνω. Κι ελπίζω τα τηλεοπτικά επεισόδια της σειράς «Αλέξης Κούγιας» να κλείσουν εδώ. Αν και πολύ αμφιβάλλω.